MrBat Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Witam, cobyście o mnie nie zapomnieli całkiem, poprowadzę sobie relaksacyjny warsztacik z malowania Tygrysa. Tyle wnętrza dał Dragon. Ponieważ i tak tego za bardzo nie widać, poćwiczyłem sobie trochę malowanie drewna. A tyle go widać po sklejeniu całości do kupy. Wnętrze wierzy pomalowane na oko, żeby przez włazy jakoś to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 kibicuje, narazie malunki ładne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Jak robisz tego washa, masz na to jakiś specjalną receptę czy po prostu olejna i white spirit? Pytam ,bo ten biały wygląda bardzo elegancko ,a ja właśnie jestem na etapie robienia wnętrza swojej 222. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 Jak robisz tego washa, masz na to jakiś specjalną receptę czy po prostu olejna i white spirit? Na wycieniowany bazowy kolor dałem mgiełkę Sido, żeby powierzchnia była, powiedzmy, satynowa. Na to dałem po całości czarną olejną prosto z tubki i potem wycierałem, wycierałem, wycierałem... Nadmiar farby z trudno dostępnych miejsc usuwałem dużym pędzlem, który co chwila wycierałem w papier toaletowy. Ostateczny efekt uzyskałem przy pomocy wacików do uszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Oglądałem zdjęcia od dołu i myślę - o ładny styl jak u Jarka, zdjęcia też jak jego. Patrzę, a tu Jarek! No ładnie ładnie! Powodzenia i chęci do dalszej pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 A po co te białe kawałki poliestru wklejone na wałki skrętne ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 A po co te białe kawałki poliestru wklejone na wałki skrętne ?Pzdr Mi się wydaję że podwozie jest ruchome ale nie lepiej zawinąć drutem niż doklejać plastik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 Dobra ale jak to w rzeczywistości działało, gdzie były amortyzatory? Jeżeli to miało działać tak jak w modelu to ja wymiękam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 Dobra ale jak to w rzeczywistości działało, gdzie były amortyzatory? Działało na zasadzie wałków skrętnych, czyli te pręty wykonane z odpowiedniego rodzaju stali (np. sprężynowej) ukręcały się wraz z uginaniem wahaczy. Dokładnie tak jak w jest to zrobione w nowych modelach Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 Dobra ale jak to w rzeczywistości działało, gdzie były amortyzatory? Działało na zasadzie wałków skrętnych, czyli te pręty wykonane z odpowiedniego rodzaju stali (np. sprężynowej) ukręcały się wraz z uginaniem wahaczy. Dokładnie tak jak w jest to zrobione w nowych modelach Dragona. Dokładnie tak jak pisze reggy i nie trzeba żadnych kawałków plastiku ani drutu. Dumo, robiłeś przecież takiego Tygrysa Dragona PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 27 Lipca 2010 Autor Share Napisano 27 Lipca 2010 Dokładnie tak jak pisze reggy i nie trzeba żadnych kawałków plastiku ani drutu. No proszę, nawet mi do głowy nie przyszło, że to tak miało działać. Spróbuję to jeszcze naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 No proszę, nawet mi do głowy nie przyszło, że to tak miało działać. Spróbuję to jeszcze naprawić. Warto czasem spojrzeć na relację z budowy innych PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 Skoro przećwiczyłeś malowanie drewna, to chyba nie będzie tajmnicą jak zdradzisz Nam tajniki tego jak to zrobiłeś? Bo efekt mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 27 Lipca 2010 Autor Share Napisano 27 Lipca 2010 Skoro przećwiczyłeś malowanie drewna, to chyba nie będzie tajmnicą jak zdradzisz Nam tajniki tego jak to zrobiłeś? Bo efekt mnie się podoba Smile W zasadzie nic ciekawego tu nie zastosowałem. Czarna baza, na to małym pędzelkiem nanosiłem trzy różne kolory Vallejo (brąz; jakiś taki piaskowy, a'la DG; i jakiś drewniany pomiędzy tymi dwoma). Na koniec czarny wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 28 Lipca 2010 Share Napisano 28 Lipca 2010 fajnie działa to zawieszenie ale jak niepomalowane. Pomalowane i pobrudzone koła lubią się zahaczać. No żeby nie siadło całkiem zewnętrzne wahacze trzeba dokleić na stałe (pierwszy i ostatni). Mnie dopiero za drugim razem jako tako wyszło, ale że chciałem ubłocone kółka, to czasem się blokuje kółko o kółko i zostaje w górze. Teraz na 3 modelu z tym zawieszeniem (koła nieco przybrudzone) działa to lepiej. W zasadzie ten patent jest po to, żeby dopasować do terenu, a nie do zabawy. Formujesz odpowiednio do terenu i przyklejasz. Przy częstej zabawie wałek skrętny lubi się ukręcić Dlatego daja to przy magic -trakach, które ruchome nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 To białe coś z wałków usunąłem i wkleiłem je poprawnie. W sumie i tak zbyt wielkiego pożytku z ruchomego zawieszenie przy DSach nie ma. Skończyłem sklejać całość do kupy. Zimmerit jest jaki jest. Co do reszty - jaki Dragon jest każdy widzi. Do kompletu dojdzie jeszcze dwóch załogantów ładujących amunicję do czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Ale jestem teraz wkurzony , mam ten model ale strasznie skopany i jak widzę twój to tylko do portfela zaglądam o ile schudł po tamtym zakupie i warsztacie. Pozostaje mi czekać na po raz kolejny mam nadzieję oryginalnego washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Ale jestem teraz wkurzony , mam ten model ale strasznie skopany i jak widzę twój to tylko do portfela zaglądam o ile schudł po tamtym zakupie i warsztacie. to do zmywania go idzie dobrze, fajnie ulozyles linke do naciagania gasienic ;) z takich rzeczy ktore mnie rzucily sie w oczy: zapadły Ci sie kołki do podnoszenia wieży, te po bokach z przodu, powinny wystawac. z tyłu na dolnej skośnej plycie dragon zapomnial o zimmericie, trzebaby dorobic mozesz tez dorobić te male uchwyty na zaczepach do gasienic na wieży, zapraszam do mojego warsztatu chociaz ja troche przesadzilem z rozmiarem. pozdrawiam i czekam na dalsze postepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2010 zapadły Ci sie kołki do podnoszenia wieży, te po bokach z przodu, powinny wystawac. Poprawione. z tyłu na dolnej skośnej plycie dragon zapomnial o zimmericie, trzebaby dorobic Nawet nie mam z czego go dorobić, więc odpuszczę. mozesz tez dorobić te male uchwyty na zaczepach do gasienic na wieży Myślałem nad tym, myślałem, i doszedłem do wniosku, że jak OOB to OOB. A tak poważnie to mi się nie chce, urwałyby mi się ze try razy podczas malowania i w ogóle... Dzisiaj chciałem położyć podkład. Ale... Pytanie za 100 punktów - czemu przy użyciu Surfacera 1000 rozcieńczonego Mr. Color Leveling Thinnerem zrobiła mi się taka pajęczyna, że się malować nie da? Złe proporcje, wina starego Surfacera, czy może coś innego? Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? Bo mi to się pierwszy raz przydarzyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Z tą pajęczyną to chyba wyszło złe wymieszanie składników. W każdym razie kolejna próba była już udana. Zrobiłem też preshading. Nie mam pojęcia czy ma on sens przy trójbarwnym kamuflażu. Się okaże. Koła i podwozie całe malnąłem na czarno. Mam nadzieję uzyskać dzięki temu kontrast pomiędzy górą i dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 10 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Położyłem dwa kolory. Robię taki kamuflaż po raz pierwszy, więc przydały by mi się opinie, czy idę w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 narazie malowanie wyszlo fajnie, niestety nie ustrzegłeś sie kolejnego błedu, do tego wozu powinieneś dać pozniejszy hamulec wylotowy, ten mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Wygląda bardzo okej, ładna pajęczynka. Rozmycie kolorów w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 niestety nie ustrzegłeś sie kolejnego błedu, do tego wozu powinieneś dać pozniejszy hamulec wylotowy, ten mniejszy. Taki uważny widz to skarb Na swoje usprawiedliwienie dodam, że to wina błędu w instrukcji. Owszem, instrukcja każe użyć "tego mniejszego", jednak na odwrót podano numery części. A dla takiego lepiacza jak ja, łatwo taki błąd przeoczyć Poniżej fotka z wymienionym już hamulcem. Duży hamulec to części z ramki A, ten mniejszy z E. Taka moja uwaga, jakby ktoś kiedyś też kleił ten zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 fajnie ze poprawiłes ;) ta, tez sobie wlasnie przypomnialem o tym bledzie w instrukcji, a mam wrazenie ze w poprzedniej wersji tego zestawu bez zimmeritu bylo dobrze wydrukowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi