heavy1123 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Witam, Chciałbym pokazać mój kolejny model, który ostatnio sklejałem - Bella AH-1T Cobra firmy Aeroplast w 1/72. Normalnie nie kupiłbym śmigłowca w 1/72, ale, że kiedyś go dostałem to nie wypadało go nie złożyć . Na początku myślałem, że to będzie masakra, ale nie było aż tak źle. Model sklejało się całkiem przyjemnie, części do siebie w miarę pasowały i nawet nie trzeba było używać aż tak dużo szpachli . Próbowałem zrobić na nim preshading niezmywalnym flamastrem, ale raczej nie wyszedł, bo nic nie widać . Co do malowania to jest to kompletne science-fiction, gdyż chciałem zobaczyć jak (i czy wogóle) wyjdzie mi malowanie kamo (po raz pierwszy w życiu) dlatego nie wzorowałem się żadnymi zdjęciami, tylko własną inwencją twórczą. A kalkomanie z zestawu nakładały się strasznie, nie chciały odchodzić od papieru, a jak już odeszły to strasznie się rwały, dlatego wykorzystałem stare kalkomanie Revella z modelu, który kiedyś sklejałem. Ogólnie jestem zadowolony z tej Cobry i chyba nawet nie wyszła aż tak bardzo źle . Zapraszam do oglądania i komentowania. Pozdrawiam, Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 jak to milo, gdy ktos wykrzesze cos z niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 no nawet jakoś to wyszło a tam w nosie to nie zgubiłeś jakiejś części? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Zbesztać Cobrę niemieckimi oznaczeniami a-fuj! Jak wersja Tango to tylko z oznaczeniami USMC! A co do modelu to widzę że to kiepska kopia modelu Italeri, gdzie wszystko ładnie było spasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 A ja od siebie dodam, że zdjęcia Ci całkiem ładnie wyszły. A preshading przy malowaniu pędzlem nie ma większego sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 29 Lipca 2010 Autor Share Napisano 29 Lipca 2010 Moses, miałem tylko kalki niemieckie. hanadam, helikopter był malowany aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Preshading flamastrem to jak na mój gust niezbyt dobry pomysł bo gdyby jednak wyszedł to miałbyś ostre przejścia kolorów zamiast rozmytych. Kalka się trochę srebrzy, przydało by się w tym wypadku jednak wspomóc odpowiednim preparatem. Malowanie kamuflażu aero wyszło Ci nawet całkiem do rzeczy choć z małymi potknięciami. Na plus - brak zacieków, równa i gładka powierzchnia, nie zalane detale. Na minus - linie rozdziału czasem ostre a czasem się rozmywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 no to wtopa.... te brzegi mnie zmyliły... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 Generalnie jest OK. Przyznam, że mnie też zmyliły te ostre przejścia kolorów i myślałem, iż to pędzelek. Skoro to SF to się nie będę czepiał, że brakuje jednej części na dziubku chociaż te sensory to praktycznie podstawa uzbrojenia kobry. Kalki niestety się błyszczą. Brakuje też pionowego słupka na owiewce i sama owiewka chyba nie była maskowana tylko pędzlowana bo wzmocnienia wyszły niezbyt równo. Troszeczkę nierówności i szpar (zwłaszcza przy wlotach powietrza), jednak i tak poradziłeś sobie z tym gniotem całkiem fajnie. Ja też nie mam ochoty już na klejenie 72 no chyba, że jakieś spore maszyny . No nic - Jak na ten zestaw to dobra robota bo domyślam się, że nie miałeś zamiaru robienia z niego modelu życia . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Mi też wydawało się że model jest malowany pędzelkiem. Ostre przejścia. A tu taka niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamser6 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Kleję to samo coś . jestem w podziwie dla inwencji. Ale mam jedno pytanko - Co się stało z łopatami wirników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 Chodzi o to, że są wygięte w falę ? Takie były u mnie w zestawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKa Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 (edytowane) Mam tę Cobrę Italeri i Aeroplastu, obie w pudełkach czekają na swoją kolejkę. Strach pomyśleć co z tego wyjdzie A tak to mi się podoba Edytowane 29 Września 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Italerka w 72 jest bardzo ładnym zestawem. Prosta, i dokładna, idealna dla początkujących jak i bardziej doświadczonych modelarzy. Można z niej stworzyć bardzo ładny model. (Zrobiłem osobiście 2 szt, teraz planuję 3cią jako wprawkę do Sea Cobry w 48), natomiast co do klonów w stylu kitech, aeroplast itp, to z tego co widziałem na forach to jest masakra. Kupa szlifowania i tona szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKa Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Będę trenował nakładanie i docieranie szpachli TA DA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Shitoplast potraktuj jako wprawkę (szpachlowanie, trasowanie nowych linii, Italerkę zrób dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi