reggy Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 W planach mam wykonanie jednego z wielu zdobytych przez Niemców KW-1, najbardziej podchodzi mi ten konkretny egzemplarz: i sylwetka ze strony http://beute.narod.ru Podoba mi się połączenie bieli i czerni. Jak krzyżak Model skleja się bardzo przyjemnie, Zvezda mnie zaskoczyła na plus. Wada duża jedna - duże i liczne wypychacze na gąskach, ale łatwe (choć pracochłonne) w usunięciu. No i mocne i nierówne szwy na kołach. Wieża i kadłub pięknie spasowane, szpachla poszła tylko na wieży od spodu i lufkę. Zrobiłem fakturę stali walcowanej dziabiąc pędzlem w nitro, a po wyschnięciu solidnie przeszlifowałem. Żeby zobaczyć co mi wyszło nałożyłem Surfacer, toteż stąd model jest na razie dość łaciaty. Błotko u mnie standardowo, Vallejo White Stucco wymieszane ze żwirkiem. PS. No i od razu strzeliłem niezłą gafę. Gąski tył na przód. Nakładałem je jak miałem sklejoną samą wannę bez góry i przez te piekielne koło napędowe z tyłu (a nie jak porządni Niemcy z II WŚ), pomyliłem przód z tyłem. A że suszarką robiłem zwisy i zakręty na kołach już zastygły, nie było odwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincent Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Chciałbym tylko zwrócić uwagę że to nie ten model KW. Zwezda robi wersję z 1940 roku z armatą L11 ;) tą zdobyczną z fotografii zdecydowanie łatwiej wykonać z modelu Trumpetera .http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/trumpeter/tr00356.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Chciałbym tylko zwrócić uwagę że to nie ten model KW. Zwezda robi wersję z 1940 roku z armatą L11 ;) tą zdobyczną z fotografii zdecydowanie łatwiej wykonać z modelu Trumpetera . Dokładnie, różnicę widać chociażby po jarzmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Fakt, fakt, dzięki panowie. Nie ma co się cackać, wieczorem piłka i polistyren pójdzie w ruch i się wystruga właściwe jarzmo i doda to lekkie wybrzuszenie na końcu lufki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 O, zdobyty niemaszek... przypomina mi się dialog z radia: - Kto Ty jesteś? - Krzyżak mały! - Jaki znak Twój? - Płaszczyk (tu bardziej pasuje - kamuflaż) biały! - Co na płaszczyku? - Krzyżyk czarny! - Jaki los Twój? - K****, marny! Powodzenia w dalszej budowie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Wziąłem się dzisiaj za skrobanie jarzma. Udało mi się dorwać dwa rzuty wieży w skali, więc nowe jarzmo dobrze leży w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Łał, fajnie Ci to wyszło Tylko z prawej strony wygląda na trochę spłaszczone... ale to widać tylko na bezpośrednim ujęciu z przodu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Kurcze, już nie mogę się doczekać malowanka Będziesz wyginał jakoś błotniki, chociaż tak odrobinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Tylko z prawej strony wygląda na trochę spłaszczone... Sama ta przednia płyta jarzma ma proste krawędzie, tylko ten spaw który zrobiłem z rozmiękczonego pręcika plastiku wyszedł zaokrąglony i dlatego tak wygląda. A co do błotników, no chyba podegnę, pójdzie zaraz w ruch suszarka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Jeszcze małe pytanko ode mnie - te ślady szpachli (?) na wannie to baza pod błotko jakieś? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2010 To nie szpachla, to Vallejo White Stucco (taka masa akrylowa) z ziemią wymieszane. Ma fajną fakturę, dobrze się maluje i nie odpada - idealne jako baza pod błotko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Model został już pokryty Surfacerem 1200. Pojawi się też żołnierz niemal jak z oryginalnej fotki. Póki co jest zgrubnie przymierzony i obciosany. Teraz pora uzupełnić braki ciała i ubrania (pewnie użyję Green Stuff'u). Składak MasterBoxa i Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Ten żołnierz chciał poczuć moc między nogami? ( z filmu niepamiętamjakiego, coś o katastrofie w kosmosie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Ale on ma lufę Keep going Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 ( z filmu niepamiętamjakiego, coś o katastrofie w kosmosie) Tytuł filmu "Armagedon", tam koleś siedział na bombie atomowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Nadrabiasz widze zaległości modelarskie w wakacje. Dobrze Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Pomalowałem troszkę. Zaliczyłem małą wtopę. Po nałożeniu surfacera w sumie z lenistwa nigdy nie odtłuszczam modeli, bo zazwyczaj po krótkim schnięciu idą od razu do malowania i nie mają się kiedy obtłuścić. Tutaj, po nałożeniu surfacera zacząłem pajacować z figurką, dopasowywać ją do jarzma, zajadając tłuste sznycelki. Hym. Nie no, może nic nie jadłem, ale w każdym razie wieża została gruntownie przemacana. A jeżeli trzeba maskować, to może oznaczać tylko jedno. Najpierw maskowałem grube linie, malowanie, potem maskowanie cienkich linii i znowu malowanie. W paru miejscach odeszło troszkę białej farby. Pomaskowałem więc to co pomalowałem na czarno, zrobiłem poprawkę białej, no i dopiero wtedy poszło parę solidnych płatów. Ale żyję. A - figurka też się maluje. Krzyż na tyle kadłuba moją własną inwencją jest, acz kto wie, czy go i tam nie było w celu ostrzeżenia pilotów Stukasów, że "nie wszystko rusek, co brzydkie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Raczej na pewno gdzieś z tyłu ten ka-fał-kloc miał jakiegoś krojca. Zawsze było ich dużo na zdobycznym sprzęcie, bo jakby nie patrzeć w tej epoce rozpoznanie swój-obcy odbywa się głównie po sylwetce. A ze Stukasa to dobrze jest, jak widać czy coś tam jest w ogóle na dole A tak poza tym to bardzo zacny ulepek panie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Poszedł wash z brązu van dycke, a na gąsienice jeszcze z dodatkiem umbry palonej. Muszę jeszcze czarną farbą poprawić powierzchnie pomiędzy "dyskami" kół nośnych, bo trochę tam nie domalowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Pikny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi