Ipkinss Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam! Mimo, że jestem modelarzem głownie "lotniczym" to temat marynarki wojennej II RP zawsze mnie interesował. Lubiłem czytać popularne "tygryski" Zbigniewa Damskiego traktujące o naszych okrętach i ich załogach. Mam chyba wszystkie numery tego autora. Dzięki tym "lekturom" cały czas myślałem o sklejeniu w przyszłości modelu któregoś z naszych okrętów. Zapał nie mijał więc trzeba było kuć żelazo póki gorące Wybór padł na Mazura od Mirage'a w skali 1/400. Na składzie miałem jeszcze Wichra ale postanowiłem, że zacznę od czegoś mniejszego żeby zobaczyć jak mi to wyjdzie. Do modelu dokupiłem blachę dedykowaną do tego zestawu. Nawet sporo części jak na taki mały okręcik. Zamieszczam mały in-box: Liczę na pomoc forumowiczów. Wiem, że jest tu kilku specjalistów w tym temacie. Od jutra zaczynam robotę Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Sierpnia 2010 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2010 postanowiłem, że zacznę od czegoś mniejszego żeby zobaczyć jak mi to wyjdzieParadoksalnie - mając modele w jednej skali to łatwiej robi się coś większego niż mniejszego Od jutra zaczynam robotęKibicuję i witam w części szkutniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Widzę kolejna ciekawa relacja się zapowiada. Przy okazji, jako że ten okręt przypadł Polsce przy podziale łupów z Kaiserliche Marine, to Projekt grupowy maszyn zdobycznych jest dla Ciebie otwarty jakby co. PS. Może ktoś będzie wiedział. W którą blaszkę do ORP Kaszuba lepiej zainwestować, w parta czy w mirage? Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 PS. Może ktoś będzie wiedział. W którą blaszkę do ORP kaszuba lepiej zainwestować, w parta czy w mirage? W Mirage. Tak na marginesie powodzenia życzę z poszerzaniem kadłuba. Zrobiłem ten model 2 lata temu i nie zliczę ilości przy których musiałem odreagować stres z tym związany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Kleiłem go dawno temu ale w wersji Wz. 35. Gdzieś w czeluściach forum powinna być jeszcze relacja. Poszukaj, może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Życzę powodzenia w budowie! Od razu jedna wskazówka - zaszpachluj bulaje i nawierć nowe o średnicy o połowę mniejszej od tych z modelu. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Witam! Dzięki za odzew! Roobert! Znalazłem, poczytałem i coś się na pewno przyda donalyah00! dzięki za podpowiedź. Iron Duke! No jakoś się udało z poszerzaniem. Wstawiłem klin z plastiku wzdłuż całego kadłuba. Niestety musiałem przez to wykonać nowy dziób. Na szczęście dzięki temu zabiegowi pokłady ładnie zmieściły się między połówki Wszystko jest po pierwszej turze szpachlowania i szlifowania. Gdzieniegdzie muszę ten proces powtórzyć. Pokłady ogołociłem ze wszystkiego co będzie wymienione na części "blaszkowe". A oto stan po dniu prac: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Wow! Skąd pomysł, aby wklejać pokład między burty? Pokład jest spasowany idealnie w modelu - nakleja się go na kadłub - tworzy się w ten sposób wystająca krawędź pokładu. Widac ją nawet na ilustracji okładkowej. W porównaniu z planami stoczniowymi kadłub modelu Mirage jest ciut za szeroki przy poprawnym sklejeniu (bez żadnych rozpórek). Różnica ta jest jednak dość mała - ok. 0,5 mm. Dodatkowo, bulaje warto jest zaślepić prętami PS - szara szpachla Tamiyi zacznie się wykruszać podczas nawiercania nowych bulajów. Część z nich jest w tych samych miejscach, tylko mają mniejszą średnicę. Pozdrawiam, Marek Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Witaj Ipkinss w gronie szkutników Zacny temacik prowadzisz, więc będę zaglądał i kibicował Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Ale gafa Zasugerowałem się tym, że trzeba było poszerzać kadłub. Pomyślałem, że właśnie po to by zmieścić pokład między burty... No cóż, już tak musi zostać. Oto pierwsze owoce braku doświadczenia przy klejeniu okrętów Czyli jednak dobrze, że zacząłem od Mazura a nie Wichra Mam nadzieję, że to będzie koniec tego typu wpadek! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Szczerze mówiąc, na tym etapie pracy odżałowałbym 20 PLN i kupił nowy zestaw. Trick polega na tym, że relingi w zestawie fototrawionym są odmierzone i dokładnie dopasowane do poprawnego kadłuba. W tym momencie będziesz musiał sztukować reling na dziobówce. Wichra faktycznie lepiej zostawić na drugi model. W razie dalszych problemów - pytaj śmiało - w miarę możliwości postaram się pomóc. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 O nie nie Wtedy na pewno stracę zapał Mnie również przyszły na myśl relingi gdy uświadomiłeś mnie o pomyłce ale będę kombinował z dorabianiem kilku przęseł. W razie dalszych problemów - pytaj śmiało - w miarę możliwości postaram się pomóc. Dzięki! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Ojej ...Przyznam, że to spore dla mnie zaskoczenie, zwłaszcza, że modele z tej serii (mp. V106) pojawiły się na naszym Forum... Choć przypuszczam, że zadziałał odruch z poprzednich produkcji - gdzie trzeba było trochę "poszerzać". Ja też skłoniłbym się ku rozwiązaniu proponowanemu przez Marka - kupić nowy kadłub, skleić najpierw połówki kadłuba, a potem z góry nakleić na to pokład - ja tak zrobiłem ze swoim Mazurem niejako "z rozpędu" i wyszło na dobre, choć na początku też się trochę zdziwiłem, zanim nie zobaczyłem zdjęć... Mam nadzieję, że się nie zniechęcisz, bo z dużą przyjemnością oglądam Twoje warsztaty i galerie i warto do Twoich tematów zaglądać. wielkamucha, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 No dobra przekonaliście mnie! W poniedziałek poszukam w "stacjonarnych sklepach" Mazura i kupię go "na części". Skoro sam prosiłem o wskazówki i porady to faktycznie głupio brnąć teraz dalej z takim błędem. Podejrzewam, że dla Was - szkutników moja pomyłka porównywalna jest z odwrotnym przyklejeniem łopat śmigła! Nie chcę by potem w galerii mdliło cały dział "statki i okręty" A zatem błąd swój naprawię! A tak w międzyczasie dłubię sobie przy częściach z blaszek. Fotkę dam gdy nazbieram trochę więcej gotowych elementów Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Sprawdź priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 Witam po przerwie! Zgodnie z zapowiedzią kupiłem drugiego "Mazura" i zmontowałem nowy kadłub Wróciłem do punktu wyjścia przed "wpadką". Model jest wstępnie poszpachlowany i wyszlifowany. Kilka miejsc będę musiał jeszcze dopracować (np. odtworzyć linię styku pokładów z burtami, która zanikła przy obróbce). Bulaje tym razem zakleiłem klejem CA Kilka zdjęć: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Od razu lepiej. Kilka miejsc będę musiał jeszcze dopracować (np. odtworzyć linię styku pokładów z burtami, która zanikła przy obróbce). Usuń może przy okazji te wystające listwy na burtach. W oryginale stanowiły one jedność z wystającą krawędzią pokładu, którą bedziesz odtwarzał. Ułatwi Ci to utrzymanie jednolitej grubości wystających elementów. Jeszcze jedno - stewa dziobowa była pionowa i prosta. Piszę to aby szczegół nie umknął w ferworze walki, podejrzewam, że kadłub będzie jeszcze doszlifowywany. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 14 Września 2010 Autor Share Napisano 14 Września 2010 Witam! Kolejny mały krok naprzód. Zmontowałem nadbudówkę i komin. Nie wiem czy to norma dla Mirage'a ale trochę to wszystko kiepsko spasowane Dorobiłem listwy o których wspomniał donalyah00. Niestety dziób już bardziej pionowy nie będzie. Musiałbym dorabiać stewę od nowa, a nie bardzo mi się to uśmiecha Usunąłem także "burty" nadbudówek wymienię je na blaszkowe relingi pokryte brezentem. Zastanawiam się tylko z czego rzeczony brezent wykonać... Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Bibułka z papierosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Zacnie! Bibułka fatycznie będzie dobra (kosztuje grosze). Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Ja wykonałem z białego woreczka foliowego. Ładnie światło przez niego przebija i się nie rozerwie. Przy tym jest bardzo cieniutki (chyba cieńszy od bibułki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Czyli jednak dobrze, że zacząłem od Mazura a nie Wichra Wicher jest spasowany prawie idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Witam ponownie! Dziękuję za podpowiedzi w sprawie brezentu nadbudówek. Zdecydowałem się na bibułki A w międzyczasie pomalowałem pokład. Przed malowaniem przerysowałem go "czeską żyletką" chcąc wykonać imitację desek pokładu. W tej postaci podoba mi się bardziej niż jako powierzchnia zupełnie płaska. A co Wy o tym myślicie? Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 No, piknie, piknie, dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 (edytowane) Bardzo ładnie i sugestywnie wygląda ten drewniany pokład, ale... Zerknij tu: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Ignacy_Moscicki_Gdynia_1937_01.jpg&filetimestamp=20070707142358 Pokłady na poniemieckich torpedowcach nie były deskowane. Podczas 1WŚ była to zwykła blacha, być może pokryto ją linoleum (albo czymś podobnym) w trakcie późniejszych przebudów w MW (zaznaczam że to tylko domysł - pamiętam, że Mirage zaleca malowanie pokładu na brązowo w modelu). Pozdrawiam, Marek Edytowane 29 Września 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi