tees Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam. Oto następny modelik z serii szybkosklejających się .Jest to zestaw niemieckiej firmy Toga w skali 1/72 a teraz pakuje ten modelik Hobby Boss tylko z innymi kalkami. Ten zlinek wybitnie ma mało części bo raptem 13 elementów wchodzi w skład zestawu które w miarę dobrze odzwierciedlają elementy oryginału. Ja swój modelik wzbogaciłem wykonując dodatkowe elementy wnętrza kabiny pilotów, masy wywarzające lotki, pitota, tylną podpore, reflektory i światła pozycyjne i antykolizyjne. Modelik polecam wszystkim tym którzy mają dość skomplikowanych zestawów i chcą sobie od nich odpocząć bo ten zestaw składa się super,jest wszystko pasowne i malowanie raczej do skomplikowanych też nie należy . Co mi z tego wyszło zobaczcie na fotkach: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subaru06 Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 No jak dla mnie bomba. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Nie wspomniałem o jednym problemie w tymże modeliku.A mianowicie. Cały przód modelu, od kolpaka do tablicy przyżądów w kabinie jest (zaznaczone to miejsce na fotce) wypelniony ołowiem by nie przeważało go do tyłu a jednak nic to nie dało.Po prostu ścianki kadłuba są bardzo grube co daje dużą wagę a podwozie jest stosunkowo blisko przodu. Kadlub wewnętrznie w tylnej części trzeba by sporo odchudzić by stracił na wadze. W zestawie jest jednak podstawka i modelik siłą rzeczy musi być na niej osadzony. Myślę że w tej pozycji modelik i tak nic nie traci na wyglądzie co pokazuje kolejna fotka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 W tej skali musi być na prawdę malutki, co dodaje uroku. Świetnie wykonany i fajna odskocznia od militarnych latadeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Bardzo ładne maleństwo.Ponieważ mam go w planach,chciałbym wiedzieć czy w zestawie są polskie kalkomanie Fajnie ,że wspomniałeś o problemie z wyważeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2010 jozik - tu masz link do in boxa tego modeliku łącznie z kalkami. Są polskie. W wersji z Hobby Bossa są do malowania słowackiego. http://www.plastikowe.pl/recenzje/72-toga214-zlin-z-42m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Również mam go w zbiorach, z tym że w Profipack'u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 HobbyBoss ma ten swój urok, że kadłub i skrzydła są przezroczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Dzięki za linka.Z tego co widzę to problem jest spowodowany ciężkimi statecznikami z dala od podwozia głównego,a na to może jedynie pomóc dużo ołwiu w przodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2010 jozik- jak już wcześniej pisałem ,wypełniony jest cały przód szczelnie ołowiem i tak to nie pomoże. Naprawde już nie miałem gdzie włorzyć ani grama ołowiu. To co tam dałem będzie dość pod warunkiem sporego odchudzenia tyłu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Witam Zarówno pomysł jak i sam model są świetne, jednakże jest kilka niedoskonałości, o których należy wspomnieć: 1. Oszklenie - wydaje się nieco zamglone i zapylone; 2. Powierzchnia - jest na niej trochę zanieczyszczeń i niedoskonałości. Chodzi głównie o pyłki i grudki farby i ryski powstałe zapewne podczas poprawiania linii podziału; 3. Wash - nie wszędzie wszedł idealnie. Ogólnie model prezentuje się dobrze, poza tymi kilkoma kwestiami. Zgadzam się z kolegą Halseyem, że to niezła odskocznia od wojskowych maszyn. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi