Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Oto następny modelik z serii szybkosklejających się .Jest to zestaw niemieckiej firmy Toga w skali 1/72 a teraz pakuje ten modelik Hobby Boss tylko z innymi kalkami. Ten zlinek wybitnie ma mało części bo raptem 13 elementów wchodzi w skład zestawu które w miarę dobrze odzwierciedlają elementy oryginału. Ja swój modelik wzbogaciłem wykonując dodatkowe elementy wnętrza kabiny pilotów, masy wywarzające lotki, pitota, tylną podpore, reflektory i światła pozycyjne i antykolizyjne. Modelik polecam wszystkim tym którzy mają dość skomplikowanych zestawów i chcą sobie od nich odpocząć bo ten zestaw składa się super,jest wszystko pasowne i malowanie raczej do skomplikowanych też nie należy .

Co mi z tego wyszło zobaczcie na fotkach:

4abf2051e86d15c1m.jpg eec4e19bc342c304m.jpg 9d90a8a9e9ed9e60m.jpg 08ff1d372080c24em.jpg

7a6620f2816a4eccm.jpg a9ad120473c2293em.jpg 1b3d3f009cc4fc08m.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Nie wspomniałem o jednym problemie w tymże modeliku.A mianowicie.

Cały przód modelu, od kolpaka do tablicy przyżądów w kabinie jest (zaznaczone to miejsce na fotce) 5b10271b2926c5dfm.jpg wypelniony ołowiem by nie przeważało go do tyłu a jednak nic to nie dało.Po prostu ścianki kadłuba są bardzo grube co daje dużą wagę a podwozie jest stosunkowo blisko przodu. Kadlub wewnętrznie w tylnej części trzeba by sporo odchudzić by stracił na wadze.

W zestawie jest jednak podstawka i modelik siłą rzeczy musi być na niej osadzony. Myślę że w tej pozycji modelik i tak nic nie traci na wyglądzie co pokazuje kolejna fotka 42d05bbd8ba136b8m.jpg.

Napisano

W tej skali musi być na prawdę malutki, co dodaje uroku. Świetnie wykonany i fajna odskocznia od militarnych latadeł

Napisano

Bardzo ładne maleństwo.Ponieważ mam go w planach,chciałbym wiedzieć czy w zestawie są polskie kalkomanie Fajnie ,że wspomniałeś o problemie z wyważeniem

Napisano

Dzięki za linka.Z tego co widzę to problem jest spowodowany ciężkimi statecznikami z dala od podwozia głównego,a na to może jedynie pomóc dużo ołwiu w przodzie.

Napisano

jozik- jak już wcześniej pisałem ,wypełniony jest cały przód szczelnie ołowiem i tak to nie pomoże. Naprawde już nie miałem gdzie włorzyć ani grama ołowiu. To co tam dałem będzie dość pod warunkiem sporego odchudzenia tyłu kadłuba.

Napisano

Witam

Zarówno pomysł jak i sam model są świetne, jednakże jest kilka niedoskonałości, o których należy wspomnieć:

1. Oszklenie - wydaje się nieco zamglone i zapylone;

2. Powierzchnia - jest na niej trochę zanieczyszczeń i niedoskonałości. Chodzi głównie o pyłki i grudki farby i ryski powstałe zapewne podczas poprawiania linii podziału;

3. Wash - nie wszędzie wszedł idealnie.

Ogólnie model prezentuje się dobrze, poza tymi kilkoma kwestiami. Zgadzam się z kolegą Halseyem, że to niezła odskocznia od wojskowych maszyn.

Pozdrawiam

Kornik