tees Napisano 29 Sierpnia 2010 Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam. Oto następny modelik z serii szybkosklejających się .Jest to zestaw niemieckiej firmy Toga w skali 1/72 a teraz pakuje ten modelik Hobby Boss tylko z innymi kalkami. Ten zlinek wybitnie ma mało części bo raptem 13 elementów wchodzi w skład zestawu które w miarę dobrze odzwierciedlają elementy oryginału. Ja swój modelik wzbogaciłem wykonując dodatkowe elementy wnętrza kabiny pilotów, masy wywarzające lotki, pitota, tylną podpore, reflektory i światła pozycyjne i antykolizyjne. Modelik polecam wszystkim tym którzy mają dość skomplikowanych zestawów i chcą sobie od nich odpocząć bo ten zestaw składa się super,jest wszystko pasowne i malowanie raczej do skomplikowanych też nie należy . Co mi z tego wyszło zobaczcie na fotkach: Pozdrawiam. Cytuj
tees Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Napisano 30 Sierpnia 2010 Nie wspomniałem o jednym problemie w tymże modeliku.A mianowicie. Cały przód modelu, od kolpaka do tablicy przyżądów w kabinie jest (zaznaczone to miejsce na fotce) wypelniony ołowiem by nie przeważało go do tyłu a jednak nic to nie dało.Po prostu ścianki kadłuba są bardzo grube co daje dużą wagę a podwozie jest stosunkowo blisko przodu. Kadlub wewnętrznie w tylnej części trzeba by sporo odchudzić by stracił na wadze. W zestawie jest jednak podstawka i modelik siłą rzeczy musi być na niej osadzony. Myślę że w tej pozycji modelik i tak nic nie traci na wyglądzie co pokazuje kolejna fotka . Cytuj
Halsey Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 W tej skali musi być na prawdę malutki, co dodaje uroku. Świetnie wykonany i fajna odskocznia od militarnych latadeł Cytuj
jozik Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 Bardzo ładne maleństwo.Ponieważ mam go w planach,chciałbym wiedzieć czy w zestawie są polskie kalkomanie Fajnie ,że wspomniałeś o problemie z wyważeniem Cytuj
tees Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Napisano 30 Sierpnia 2010 jozik - tu masz link do in boxa tego modeliku łącznie z kalkami. Są polskie. W wersji z Hobby Bossa są do malowania słowackiego. http://www.plastikowe.pl/recenzje/72-toga214-zlin-z-42m Cytuj
jacek172 Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 Również mam go w zbiorach, z tym że w Profipack'u Cytuj
manas Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 HobbyBoss ma ten swój urok, że kadłub i skrzydła są przezroczyste. Cytuj
jozik Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Dzięki za linka.Z tego co widzę to problem jest spowodowany ciężkimi statecznikami z dala od podwozia głównego,a na to może jedynie pomóc dużo ołwiu w przodzie. Cytuj
tees Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Napisano 31 Sierpnia 2010 jozik- jak już wcześniej pisałem ,wypełniony jest cały przód szczelnie ołowiem i tak to nie pomoże. Naprawde już nie miałem gdzie włorzyć ani grama ołowiu. To co tam dałem będzie dość pod warunkiem sporego odchudzenia tyłu kadłuba. Cytuj
kornik_69 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 Witam Zarówno pomysł jak i sam model są świetne, jednakże jest kilka niedoskonałości, o których należy wspomnieć: 1. Oszklenie - wydaje się nieco zamglone i zapylone; 2. Powierzchnia - jest na niej trochę zanieczyszczeń i niedoskonałości. Chodzi głównie o pyłki i grudki farby i ryski powstałe zapewne podczas poprawiania linii podziału; 3. Wash - nie wszędzie wszedł idealnie. Ogólnie model prezentuje się dobrze, poza tymi kilkoma kwestiami. Zgadzam się z kolegą Halseyem, że to niezła odskocznia od wojskowych maszyn. Pozdrawiam Kornik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi