Sławekb Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Wstawiam kolejny z moich modeli. Czekam na jakieś komentarze, zawsze jakieś porady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Bardzo ładny ale chyba musisz polakierować cały model jeszcze raz. Chodzi mi o te drzwi (czy jak to tam się fachowo nazywa) z tyłu kadłuba są matowe a reszta modelu się błyszczy. A na drugim zdjęciu tuż pod wirnikiem widać chyba linie łączenia ale tego nie jestem pewien bo nie znam tej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Te drzwi, to chyba taki efekt zamierzony, co? Przy takim wykonaniu modelu zdziwiłbym się, gdyby wykonawca zapomniał polakierówać tak widoczny element modelu. To samo dotyczy tego "szwu" pod wirnikiem. Te Mi chyba tak ma? Ogólnie bardzo ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Bardzo ładny model, gratuluję. Spasowanie oszklenia i jego przejrzystość, to jest fachowa robota, wnętrze też musiałeś dopracować, bo przez te metry szkła wszystko widać Zauważyłem jeszcze świetnie zrobioną rurę pod wirnikiem Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Zapomniałeś o OCP na lewej burcie z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 A na drugim zdjęciu tuż pod wirnikiem widać chyba linie łączenia ale tego nie jestem pewien bo nie znam tej konstrukcji. Owe linie być powinny. Osłony okrywające silniki i przekładnię główną, oraz silnik rozruchowy AI-9 otwierają się do dołu. Brakuje tylko linii pomiędzy silnikami- te osłony otwierają się również do dołu: http://www.airplane-pictures.net/image89158.html Przykład Mi-14- góra płatowca jest prawie taka sama: http://www.airplane-pictures.net/image11818.html http://www.airplane-pictures.net/image56027.html http://www.airplane-pictures.net/image68430.html A jeśli chodzi o drzwi ładunkowe, jak najbardziej powinny mieć odcień płatowca, są otwierane dość rzadko: http://www.airplane-pictures.net/image11592.html Rura wylotowa AI-9 powinna być czarna: http://www.airplane-pictures.net/image14558.html Na płatowcu brakuje również czarnego pasa (to obecnie standard): http://www.airplane-pictures.net/image83331.html No i okopcenia nie są realistyczne. Natomiast łopaty WN w rzeczywistości mają kolor jasno- niebiesko-szary. Widać to dokładnie na pierwszym zdjęciu. To również standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 Wrota rzeczywiście są matowe bo cały model jest nie skończony . Dzięki Qalimar za fajne foty. Ten model powstał w oparciu o zeszyt serii topschots, gdzie helikopter kawalerii był po prostu cały zielony. Nie było wtedy czarnego pasa. Dzieki za innformacje o kolorze łopat śmigieł. Juz wkrótce wstawie spitfire skala 1:72 Italieri. Pozdrawiam Ps. Ciągle się uczę. Mam tych modeli dopiero 5, które po kolei wstawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Raczej ciężko byłoby mi nie wiedzieć, co zawiera ów zeszyt ;-) Dobrze mówisz, czarny pas na Mi-17 pojawił się jako standard około roku 2006, tak więc w zależności od czasu może on być, albo nie- tu należy posiłkować się zdjęciami konkretnego egzemplarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Skoro kalkomanie są z TopShotsa, to model zapewne ma numer "601". Fotki z tego zeszytu pochodą głównie z 2005r. i wcześniej. Natomiast ten śmigłowiec jeszcze w 2006 nie miał naniesionych czarnych malowań za rurami wydechowymi. Miał za to bardzo mocno okopcone smugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Wrota rzeczywiście są matowe bo cały model jest nie skończony . Ee, a ja już myślałem, że to tak specjalnie A co ten model robi w galerii skoro nie jest skończony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Ten śmigłowiec jeszcze w 2006 nie miał naniesionych czarnych malowań za rurami wydechowymi. Miał za to bardzo mocno okopcone smugi Co pokazuje zresztą zdjęcie na okładce. Poza tym kwestia okopceń, to małe miki- jeden dzień pracy i płatowiec umyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Dokładnie to nr601...z okładki...w przyszłości zamierzam wykonać ten marynarki wojennej-szary lub szary błękit...i tu jeśli chodzi o dokładną kolorystykę...hm-qalimar wiem,że to twój temat więc...please ....najlepsze byłyby numery humbrola czy pactry-obojętnie ....tą 601-nkę też malowałem intuicyjnie...a wolałbym oryginalnie ....może też jakiś numer farbki...na przyszłość .....w każdym razie-WIELKIE DZIEKI PANOWIE ZA KRYTYKE I ZACHETY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Nie będzie z tym żadnego problemu, ale wg wzornika RAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 hm...żebym ja jeszcze wiedział co to jest....RAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 http://www.tikkurila.com.pl/html/kolory_ral.html Z palety RAL korzystają nasze WZL-e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Ok...i wszystko jasne ....więc szczerze mówiąc mam ochotę zrobić...mi-17...z pana zeszytu...ten z oczkami ...i trochę w nim dorobić detali np.wyciągarkę...itd...tylko ten odpowiedni kolorek ...no i ta nowa zieleń naszych MI...też by się przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chazek Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Witam ja do łoliwy stosuje akryl Pactre A29 oryginalny słoiczek z domieszka białej pode korek mieszanko i OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Dzięki...Chazek jak nie wiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Wstawiam kolejny z moich modeli. Czekam na jakieś komentarze, zawsze jakieś porady mile widziane. zdjęć nie widać da się z tym coś zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 19 Września 2014 Autor Share Napisano 19 Września 2014 Już niestety nie.....to były moje poczatki modelarskie...kolega mi to wstawiał ze swojego komputera i wszystko poszło w zapomnienie........fragmenty zdjęć z tym modelem,możesz znależć w warsztacie z MI-2 2212.....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 19 Września 2014 Autor Share Napisano 19 Września 2014 Już niestety nie To zrób nowe, bo też nie widziałem a jak klikam w te kwadraciki to mi się sklep rowerowy pokazuje no teraz to mnie rozbawiłeś .....to jest sklep rowerowy mojego kierownika,który mi parę lat temu te fotki wstawiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi