jachud3 Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Hej! Nie wytrzymałem i zaczynam warsztat mojego ulubionego samolotu z hakenkrojcem. In-box znajdziecie TUTAJ. Z zestawu Academy postaram się zrobić maszynę pułkownika Hansa U. Rudla - więcej o pilocie tutaj. Będzie to maszyna o literach kodowych T6+BB. Źródło: http://www.bundesarchiv.de/index.html.de Żadnych blaszek nie przewiduję, model z pudła powinien się ładnie prezentować na półce (nie zjecie mnie za to chyba? ) Tyle zrobiłem do tej pory, wliczając dzisiejszy wieczór: Najświeższy wyrób, jeszcze nie szlifowane/szpachlowane/wygładzone. Umyślnie zostawiłem szwy na rurach wydechowych, przynajmniej tyle mi odpadło z tzw. walorki Skrzydła już sklejone, jeszcze jakieś poprawki muszę wprowadzić do krawędzi natarcia. Detal w kabinie nie najgorszy, może dodam od siebie jeszcze jakieś kabelki itp. (przy okazji - jeśli ktoś ma jakieś fajne fotki kabiny Stuki chętnie przygarnę ) Dojdą obowiązkowo pasy z taśmy Tamyii. Ścianka za fotelem pilota i radia na niej "się szpachlują" - Academy dała tam takie małe wredne wypychaczyki Całość na sucho. Jak widać musiałem wspomóc się spinaczem - połówki kadłuba troszkę od siebie odstają, ale ten problem zniknie po ich sklejeniu ;) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 No ciekawie wygląda ten model co go Ci na urodziny kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Napisałbym, że fajnie się zapowiada, gdybym z Tobą rozmawiał. A, że nie rozmawiam, boś mi żarcik w Warszawie zrobił - nie napiszę Ci ani posta w tym temacie ;-) A wracając do modelu - życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Października 2010 Autor Share Napisano 9 Października 2010 boś mi żarcik w Warszawie zrobił Khy-hym Plakat dostałeś? Dostałeś Więc siedź cicho i zaglądaj, podpowiadaj No ciekawie wygląda ten model co go Ci na urodziny kupiłem Pewnie że ciekawie, kupiłeś mi go na moje wyraźne życzenie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Hej! Nie wytrzymałem i zaczynam warsztat ...ja wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Pewnie że ciekawie, kupiłeś mi go na moje wyraźne życzenie Twisted Evil Ależ nic mi nie mówiłeś, kiedyś tam kiedyś wspomniałeś mi o takowym Rudlowskim Stukasie i sam wpadłem na pomysł modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 no jadziem panie siadam z kalimoxo i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 No to czas na pierwszy problem Nie mam planów G-1, więc korzystam z tych od G-2... no i rozbieżność. Chodzi mi o dwie blachy na końcach górnych powierzchni skrzydeł (tych najbliżej końca - na jednym segmencie). Ktoś mi powie, czy na G-1 one występowały czy nie? Tu jak widać jest różnie: Nie ma... I magicznie się pojawiają: pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 (edytowane) expert ze mnie żaden,ale po analizie kilkugodzinnej tego co posiada Wszechnica Wiedzy Wszetecznej to Junkers Ju-87G-1 Stuka nie posiadał tych blach Edytowane 10 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Super, czyli szpachlujemy Dzięki pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 raczej tak,bo academy zrobiło jeden typ wypraski,toć nie będą w tej skali bawić się w szczegół którego nawet ja bym nie zauważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Dziwne, ze zwracasz jachud uwage na taki detal, a nie zauwazylas, ze cala przednia (silnikowa) czesc kadluba jest w tym modelu karykaturalnie za krotka i jest to praktycznie nie do poprawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Witam, Życzę powodzenia i będę kibicować bo sam mam na składzie ten model w kolejce do montażu ( też dostałem go na urodziny ) i za pewne skorzystam z info zawartych w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Banny - zauważyłem, już na PWM-ie zaczynają mnie niemal wyzywać od heretyków, bo nie mam zamiaru tego poprawiać. Po prostu zrobię sobie model z takimi przeróbkami, na jakie mnie będzie stać - zaszpachlowanie kilku dziurek to przecież nie problem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Rozumiem. Ja tez nie jestem ortodoksa czy nadmiernym szczegolarzem, zazwyczaj przymykam oko na ten milimetr lud dwa, ale w tym przypadku to uchybienie zdecydowanie psuje sylwetke samolotu i jest widoczne golym okiem. Moim zdaniem warto poprawic. Ja zapewne uzyje przodu z niedawno wznowionego zestawu Revell'a. To stary model, z lat -70ych, ale akurat przod ma OK. I dodatkowo ma nawet silnik, ktory mozna wyeksponowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Banny, to jest przepak Italeri czy wznowienie starusieńkiego Matchboxa? Jachu powodzenia życzę, sam mam ten model w otchłaniach składowiska - zniechęciły mnie nieużywalne kalki i wspomniana część, zwana dalej "szortnosem" ;) Jak będziesz przy kasie i szczęście dopisze- może kupisz sobie zestaw Airesa? Powinien ładnie zastąpić szortnosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Nie będę kupował tego zestawu... Zostanie jak jest. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Wg mojej wiedzy zestaw G-2/D-5 "Tank Buster" Revella to jego wlasne opracowanie z roku 1975. W swoim czasie to byl calkiem dobry model. Dzis odstaje od obecnych standardow i oprocz fanow stylu vintage nie bylby warty uwagi, ale IMHO nadaje sie na dawce do przeszczepu czesci nosowej z silnikiem Jumo (dosc uproszczonym). Szkoda, ze Revell sie calkiem slono ceni za odgrzewane kotlety (model kosztuje ok 30 pln), ale to i tak zapewne sporo taniej niz zestaw Airesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 jak mnie pamięć nie myli to fujimi jeszcze jakiegoś czołgo-zabójce robi i to zrówno g-1 jak i g-2 a no i tamiya ale g-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Zostanie jak jest. No i git, wreszcie jakiś stały punkt w tym zwariowanym świecie ;) Tylko zalej te pseudokalki płynami, bo nerwy mogą być. Właśnie znalazłem airfixa ju87b2 - a g1 i 2 academy gdzieś posiałem razem z monografią. No chyba że parę fotosów u Michulca w książce cię urządza- daj znać , jakby cuś. Banny - dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Wszelkie foty mile widziane Wiecie co, tak z czystej ciekawości chciałem obejrzeć sobie ten zestaw Airesa... i nie mogę go nigdzie znaleźć Nawet na stronie producenta go nie ma Ktoś ma linka jakiegoś? ;) Wczoraj wieczorem dorobiłem jeszcze pasy pilota, ale fotki dam dziś po południu jak wrócę z 'kochanej' instytucji oświatowej :P pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Obiecane fotki pasów (na razie tylko pilota) + sklejone i poszpachlowane działka Flak 37mm jeszcze bez 'skrzydełek': Gdyby ktoś pytał z czego "klamry" przy pasach: pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 jak mnie pamięć nie myli to fujimi jeszcze jakiegoś czołgo-zabójce robi i to zrówno g-1 jak i g-2 a no i tamiya ale g-2 Tamiya to przepak Italieri, z przodem rownie kiepskim jak ten z Academy (to rozwiazuje zagadke co skopiowalo Academy i skad sie wzial ten pokurczony przod.. ) Fujimi to niezle, choc dosc leciwe zestawy. Ich najwiekszym bledem sa skrzydla (za waski rozstaw kol). Ale kadlub mozna by spokojnie wykorzystac do poprawienia Academy. Oczywiscie jak ktos ma ten zestaw pod reka, bo do najtanszych on nie nalezy, w kazdym razie jest drozszy od Aca. No, ale czekamy na dalsze relacje z budowy Academowskiego niszczyciela czolgow w wersji prosto z pudelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 No nie, ładne te pasy, podoba mi się. I będziesz w końcu przerabiał ten mój - muszę się przypomnieć - prezent? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Tamiya to przepak Italieri o której tamce mówisz?Junkers Ju-87 B-2/R-2 - Stuka? bo ja miałem na myśli JU-87 G-2 Stuka "tank buster" i to akurat nie jest przepak italeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi