Mark666 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Ponieważ niedługo przewiduję chwilową przerwę w pracach nad Neoplanem ( dobór lakieru i nadal nie mam programu do druku kalek) zacząłem budowę poczciwego GMC ASTRO. Na dzień dobry rama zbiorniki paliwa przygotowane do poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 A więc jednak bierzesz się za tego Astro to dobrze, pamiętam że głosowałem na niego w twojej "ankiecie" Będę się przyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Świetny temat, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Nie wytrzymałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Cześć! Ciekawa maszyna i rzadko się ją widzi w skali... Życzę powodzenia i czekam na postępy prac! Pozdrawiam i miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Października 2010 Autor Share Napisano 21 Października 2010 Trochę czasu minęło więc parę nowych fotek. Model ma stareńkie wypraski, potrafi przy obróbce popękać , sporo szlifowania części. Rama przed i po położeniu podkładu Zbiorniki paliwa-- zrezygnowałem z okrągłych Kabina i kilka drobiazgów Postanowiłem zrobić skrętne koła w przednim zawieszeniu Silnik, po odmyciu w krecie , jeszcze nie kompletny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Fajna ta blacha ryflowana na której leżą zbiorniki paliwa, oj przydała by mi się. To bliźniaczy projekt do Chevy Titana 90, więc mogę podpatrzeć co i jak. Widzę że nie robisz od nowa ramy tak jak Banshee, resory też pozostawiają wiele do życzenia, pióra są fatalnie zarysowane (na pewno w moim Chevi tak jest). Chociaż i tak lepiej niż w innych AMT. Prostokątne zbiorniki i wg mnie są ciekawsze. Mam od Tornado kilka fajnych zdjęć zajechanego GMC, Titana zrobię w tym stylu, jak jest wola i chęć na brudzenie to podrzucę je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Fajna ta blacha ryflowana na której leżą zbiorniki paliwa, oj przydała by mi się. To bliźniaczy projekt do Chevy Titana 90, więc mogę podpatrzeć co i jak. Widzę że nie robisz od nowa ramy tak jak Banshee, resory też pozostawiają wiele do życzenia, pióra są fatalnie zarysowane (na pewno w moim Chevi tak jest). Chociaż i tak lepiej niż w innych AMT. Prostokątne zbiorniki i wg mnie są ciekawsze. Mam od Tornado kilka fajnych zdjęć zajechanego GMC, Titana zrobię w tym stylu, jak jest wola i chęć na brudzenie to podrzucę je. Ja z tej blachy wezmę tylko skrawki na stopnie w zbiornikach. Jeśli chcesz to resztę mogę Ci odstąpić A nawet całą płytkę , mam inny kawałek ryflówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 Rama,silnik,filtr, pomalowane. Fotele w czarnym floku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Witam, widzę, że praca wre, co cieszy. Mam kilka uwag, może one pomogą, żeby ten już bardzo dobry model był jeszcze lepszy. 1) układ kierowniczy - przeróbka ze sztywnej osi na ruchomą bardzo mi się podoba, a jak wygląda kwestia przekładni kierowniczej? Może tylko nie widać jej na zdjęciach? Jeżeli tak, to poproszę o zbliżenie na lewą stronę układu kierowniczego 2) silnik - jeśli to Detroit Diesel, to powinien być w trochę innym kolorze, oni mają taki swój kolor który się nazywa Alpine Green i w takim kolorze malują wszystkie swoje silniki. To trochę takie skrzyżowanie jasnozielonego z niebieskim, zresztą na sieci łatwy do znalezienia 3) skrzynia biegów - warto by ustalić jakiego producenta skrzynia biegów pracuje w tym dżemsie. Chodzi o to, że producenci skrzyń też mają własne kolory i wtedy skrzynię można odwzorować w innym kolorze niż silnik - lepszy realizm i też dobrze to wygląda. To tyle z mojej strony, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 Witam, widzę, że praca wre, co cieszy. Mam kilka uwag, może one pomogą, żeby ten już bardzo dobry model był jeszcze lepszy. 1) układ kierowniczy - przeróbka ze sztywnej osi na ruchomą bardzo mi się podoba, a jak wygląda kwestia przekładni kierowniczej? Może tylko nie widać jej na zdjęciach? Jeżeli tak, to poproszę o zbliżenie na lewą stronę układu kierowniczego 2) silnik - jeśli to Detroit Diesel, to powinien być w trochę innym kolorze, oni mają taki swój kolor który się nazywa Alpine Green i w takim kolorze malują wszystkie swoje silniki. To trochę takie skrzyżowanie jasnozielonego z niebieskim, zresztą na sieci łatwy do znalezienia 3) skrzynia biegów - warto by ustalić jakiego producenta skrzynia biegów pracuje w tym dżemsie. Chodzi o to, że producenci skrzyń też mają własne kolory i wtedy skrzynię można odwzorować w innym kolorze niż silnik - lepszy realizm i też dobrze to wygląda. To tyle z mojej strony, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Przekładni jeszcze nie ma na ramie. I tu pojawia się mały problem - bo producent dając sztywną oś dał drążek wchodzący bezpośrednio w zwrotnicę. Przy skrętnych kołach taki układ nie pozwoli na skręt kół. Trzeba będzie delikatnie go skrócić na tyle żeby wyglądało że jest ale żeby nie blokował zwrotnicy. Poszukam tego koloru- zawsze jeszcze mogę przemalować motor(nie ma jeszcze osprzętu) A skrzynia-- a kto to wie czyja ona jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 A skrzynia-- a kto to wie czyja ona jest ? Na kartonie i w instrukcji montażu powinien być opis z danymi technicznymi - luknij tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 A skrzynia-- a kto to wie czyja ona jest ? Na kartonie i w instrukcji montażu powinien być opis z danymi technicznymi - luknij tam. Niestety-- nic na temat skrzyni biegów nie ma , ale dzięki Andrzeju za podpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 OK kolego - samego mnie to zaciekawiło. Ale nie chcę Ci odbierać satysfakcji. Mój pierwszy strzał to taki, że skrzynia powinna być czerwona. Ale sprawdź ten link: http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truck_brochures/gmc/ Powodzenia w badaniach, pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Trochę nowości w temacie: Okazało się że w/g producenta cylinderki hamulcowe wklejone w tarcze kół dość mocno ocierają o opony. W związku z tym musiałem je odkleić i przerobić : Po przeróbce tak to wygląda i.... pasuje Silnik wreszcie gotowy do montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Trochę nowości w temacie:Okazało się że w/g producenta cylinderki hamulcowe wklejone w tarcze kół dość mocno ocierają o opony. W związku z tym musiałem je odkleić i przerobić : Po przeróbce tak to wygląda i.... pasuje Silnik wreszcie gotowy do montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 5 Listopada 2010 Autor Share Napisano 5 Listopada 2010 Okablowanie na ukończeniu, chłodnica już na miejscu. Jeszcze tylko kominy i reszta rur i podwozie będzie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 10 Listopada 2010 Autor Share Napisano 10 Listopada 2010 Powoli do przodu--- we wlocie powietrza wymianie uległ główny trzon, na rurkę aluminiową 6mm Rury wydechowe po wizycie u kreta , dostały metalowe wydechy 5 mm Podkład, czarny połysk i na końcu Alklad 107 Na koniec lekki makijage Pomalowałem podłogę i pulpit-- pulpit dostanie jeszcze inne kolorki A to materiał który spróbuję zastosować jako wykładzinę w kabinie Kominy już na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Cześć! Ten trik z rurkami to zwykle jest dobry pomysł - odpada szlifowanie i rozwiercanie. Uważaj z tym materiałem - mimo, ze brzmi to jak dobry pomysł, potem może się okazać, że materiał jest zbyt gruby a jego faktura po przeskalowaniu 1:1 jest porównywalna z pobojowiskami pierwszej wojny światowej. Obserwuję dalej i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Rama wydaję mi się lekko zalana? Bądź tak oszlifowana, nie mniej jednak ciekawy model. Kominy oraz dolot ładnie wyszły, zwaloryzuj jeszcze kokpit, a będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 Dzięki Koledzy za komentarz. Rurki dobierałem w/g średnic plastykowych elementów, wreszcie przydała się suwmiarka Kokpit -to jest dopiero w kolorze tła, oczywiście będzie dalej robiony, przybędzie mu co najmniej jeszcze jeden kolor Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 12 Listopada 2010 Autor Share Napisano 12 Listopada 2010 To środek kabiny, ścianki Przerobione chlapaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Share Napisano 14 Listopada 2010 W związku z małym zainteresowaniem warsztatem Astro 95 , auto po ukończeniu będzie zaprezentowane w dziale Galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 Ależ zainteresowanie pewnie jest duże tylko nikt nie wie co napisać. Sam oglądam z dużym zainteresowaniem warsztat i postępy ale nie wiem jak to skomentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 Nie!!! To że niema komentarzy to nie znaczy że nikt tu nie zagląda. Jak większość będzie pisała ze jest pięknie to się zrobi off. Więc proszę kontynuuj relacje bo ja ( sądzę ze nie tylko) chcę się uczyć od takich modelarzy jak ty. A model prezentuje się elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi