Łukasz Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Firma Aztec Models zabrała się za temat Polskich Sił Powietrznych. Na rynek trafiają dwa identyczne zestawy kalkomanii do polskich MiGów-29 i Iskier, w obu najbardziej popularnych skalach. Ciekawe jak to będzie z ich zakupem w Polsce? http://www.plastikowe.pl/rynek/nowosci-aztec-models-pazdziernik-2010 D48-036 — Polish Gliders 1: Mikojan MiG-29 D48-037 — Polish Gliders 2: TS-11 Iskra D72-036 — Polish Gliders 1: Mikojan MiG-29 D72-037 — Polish Gliders 2: TS-11 Iskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 No tak jak Ci Łukaszu napisałem na gg - ja takie chcę Ciekaw jestem, gdzie i za ile to można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Kolejny raz gratuluję Techmodowi i Hi-decal line za zupełne olanie tematu... Znów jakaś "firemka" ich prześcignęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Ciekawe co kryje zestaw z Iskrą, tylko 2001 czy coś więcej? Rodzimych producentów nie warto komentować. Im nigdy się nie opłaca... Zdaje się można już to kupić na stronie producenta MiG-29 10,20$ Iskra 9,80$ (1:72) http://www.aztecmodels.com/azt_prin.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Posty nie związane z tematem zostały przeniesione do Placu Zabaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Kalki już zamówiłem. Jak dojdą to zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Będę czekał z niecierpliwością, bo oba samoloty czekają u mnie (może ciekawsze malowania niż w pudełkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Będę czekał z niecierpliwością, bo oba samoloty czekają u mnie (może ciekawsze malowania niż w pudełkach). Zobaczymy jak szybko działa poczta meksykańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diego Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Kolejny raz gratuluję Techmodowi i Hi-decal line za zupełne olanie tematu... ???????? http://www.aircraftresourcecenter.com/ISL/Hi-Decal_Line/1.48/48011-48020/48013_MiG29ABG/HD48013.htm http://www.aircraftresourcecenter.com/ISL/Hi-Decal_Line/1.48/48011-48020/48015_MiG29UB-B/HD48015.htm w 1/72 i 1/48 juz sa dostepne od paru dobrych lat, MiG-29A nawet juz w miedzyczasie z godlem kosciuszkowskim. Wyglada na to, ze, jak mówi przyslowie, niektórzy czasami "swego nie znaja" a juz krytykuja... A ze koledzy z Meksyku zrobili cos dla nich "egzotycznego", to mozemy sie tylko cieszyc...nalezy sie tylko rzeczywiscie pospieszyc z nabyciem tych kalek, gdyz ich naklady sa male i jak znam realia juz na pewno nie beda wznowione. Diego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Szanowny kolego Diego, nie musisz mi pisać co było. Ja doskonale znam te zestawy, powiem nawet "na pamięć". Tak dużo ich jest że nie trzeba długo się uczyć I jeden, ale jakże istotny szczegół, czy widzisz gdzieś na załączonym przez Ciebie obrazku godło 41 elt pasujące na MiG-29 Moderator już tu posprzątał, więc może kończmy pogaduchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Witam, Dostałem te kalki prosto z Mexico, razem kosztują ok.20,- USD, czyli 60,-PLN (bez kosztów przesyłki). Polish Gliders (?) 2 to arkusik 3 x 5,7 cm (!) - większe dają do starych modeli Airfixa. Malowanie jedno "2001" z 1.elt, ale nie ma nawet całego ptaszyska, są tylko oczy, 2 numery "2002" (poprawne) , 2 małe godła kościuszkowskie i...4 szachownice (!?). Razem: USD ponad 8.00. Do tego jedna strona A5 instrukcji/okładki. Polish Glider (?) 1 lepszy: 5 malować, w tym "77" w ex-czeskim malowaniu i nowym z okresu PKW (Air Policing, Lithuania) ze specjalnymi oznaczeniami i "oczami" na pokrywach wlotów powietrza. Dwa malowania są z Malborka (41.elt), trzy z Mińska Maz. (1.elt). Teoretycznie z Malborka można zrobić inne bo w dolnym rządku kalki załączono cyfry05688650...tyle że grubsze i inna czcionka, czyli niewypał. W ogóle wszystkie numery boczne tzn. 4113, 4121,15,77 (2x), za duże, bardziej by pasowały do 1/48. Mizerna ilość napisów eksploatacyjnch, ale małe znaczki dobre np. zakładów remontowych (2 rodzaje), indywidualne. Godło Malborka ma za ciemny niebieski podkład i rycerza prawie nie widać - widziałem już w różnych przepakach MiGów - 21 lepsze. I znowu...2 szachownice (!?) tylko. Instrukcja to 3 x A4, w sumie 6 stron, z czego 2 na kredzie. Cena ponad 12 USD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 A można prosić o fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 No właśnie, proszę o poradę, bi nijak mi się fotki nie załączają, tam gdzie jest napisane Dodaj obrazek tutaj. Jak tylko coś dodam, nie przechodzi, ani tekst, ani zdjęcia ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Dzisiaj na Allegro pojawiło się to: http://allegro.pl/ts-11-iskra-bis-d-1-72-mastercraft-nowosc-i1327986787.html Nie wiem na ile wiarygodne z oryginałem ale cieszy fakt że coś drgnęło na polskim rynku modelarskim w tej sprawie. A może wstyd przed meksykanami to spowodował. Ja oczywiście od razu sobie zapodałem. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Super!!! Wszyscy wieszają psy na Mastercrafcie, a faktem jest, że w ostatnich latach do modeli dołączyli taką ilość nowych kalkomanii ile chyba wszyscy pozostali polscy producenci razem wzięci A tu nowość i od razu dwa fantastyczne malowania! 1409 popełniłem jakieś..... 10lat temu własną uporczywą walką z materią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Fajną masz tą iskierkę Grzesiu, podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Teraz okazuje się, że trzeba mieć i kalki Azteca i ten model Mastercraft (Mistercraft), bo w tym ostatnim numery 2001 nie nadają się do niczego. Szachownice też mocno podejrzane, bo za cienkie obramowanie, a na pudełeczku kolejna ściema: 3 malowania polskie, to gdzie to trzecie na kalce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Kurka, nigdzie nie mogę dorwać tej "nowej" Iskierki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 kolejny produkt mIstercraft ->> czyt. mAstercraft - czyli tłumaczenie z polskiego na nasze , widać jak im podejdzie tak drukują ale fajnie że przynajmniej coś robią. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 numery 2001 nie nadają się do niczego. Szachownice też mocno podejrzane, bo za cienkie obramowanie Tak, numery do poprawki, a szachownice zdecydowanie do wymiany. Poza tym nie dostrzegam na arkuszu głów Indianina i godła "40 lat 28 PLM" do malowania 1409. Ale fakt faktem, że jest od czego zacząć! Cinekf1 dzięx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 na pudełeczku kolejna ściema: 3 malowania polskie, to gdzie to trzecie na kalce? Oprócz 2001 i 1409 jest jeszcze biały 1919 dla morskiej Iskry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Dzisiaj do mnie dotarła ta Iskra i dopiero po obejrzeniu kalek na żywo zobaczyłem numer 1919 . Fajnie .Tylko czy Mastercraft za każdym razem musi coś spieprzyć? Naprawdę mają pomysły na kalki do super malowań tylko albo coś uproszczą na maxa jak godło do Iskry z zespołu akrobacyjnego gdzie jest w formie ciemnoniebieskiego kółeczka i tyle, albo jak w przypadku tej wersji jest numer ,nie ma reszty czyli godeł i chociaż podstawowych piktogramów które były na oryginale. Może ktoś z tej firmy czyta te nasze posty. Ludzie dajcie nam satysfakcje ze zrobienia fajnego modeliku. Jak dla mnie niech te modeliki będą trochę droższe i niech będą dwa malowania ale na kalkach niech będzie co ma być a nie do czterech malowań ale po trochu do każdego. Proszę o to chyba nie tylko w swoim imieniu. Pomysły super ale wykonanie takie se. Pozdrawiam. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Niestety, to samo można napisać o modelu z morską Iskrą. Brak godeł!!! W morskich jednostkach nie było ich aż tak dużo żeby ich nie wrzucić na kalkomanie. Dodatkowo arkusz zawiera tylko numer 1716 a brak jest tak charakterystycznych dla LMW numerów z białych obwódek, choćby pudełkowego 2013. Wierzę, że to się poprawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Jeszcze jako post scriptum... (Bo dziś dotarły do mnie Iskry z MISTER i MASTER crafta) do kalkomanii z modelu z Iskrą 2001 na okładce: do wymiany oprócz numerów i szachownic są godła kościuszkowskie. Na instrukcji brak schematów malowań i oznakowań samolotów n/b 1919 i 1409 (a kto ich nie zna może zapomnieć o właściwym i poprawnym nałożeniu kalkomanii). Dostajemy za to... schemat z oznaczeniami Iskry z "Biało-Czerwonych Iskier", ale powiększony o godło WSOSP występujące na starym malowaniu oraz.... godła i oczy z morskich Iskier i to wszystko na jednym schemacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Grzes a co jest nie tak z numer 1409 w kalkach dołączonych do iskry, że je dyskfalifikujecie? Posiadam fajne zdjęcie tej iskry Wacława Hołysia w albumie Polish Wings i wydaje mi się że w kalce jest wszystko ok (jeśli chodzi o numer). Chyba, że niedowidzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi