Mikele Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Czy ktoś z Was ma kalkomanię w 1:72 do polskiego MiGa -21 Mf z tym godłem? Walczę z modelem ZTS Plastyk i arkusz kalkomanii nie jest kompletny, brakuje właśnie smoka na kadłub. Ewentualnie, jeśli ktoś miałby luzem godło pułku z łasku z odpowiednim numerem burtowym, również z chęcią przygarnę. Szczegóły na priv. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Poszukaj po sklepach kalkomanii Hi-Decal nr 72011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Kalkomanie: http://allegro.pl/kalkomania-mig-21-mf-smt-fishbed-i1277280273.html W tym zestawie też powinny być te godła: http://allegro.pl/samolot-mig-21-sm-mf-fishbed-1-72-zts-plastyk-i1270404286.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 W tym zestawie nie ma tego smoka ani żadnych innych godeł, wiem bo go mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 W tym zestawie nie ma tego smoka ani żadnych innych godeł, wiem bo go mam. To dziwne, bo przede mną leżą kalkomanie z tego zestawu i na nich smok jest, co z resztą sugeruje pudełko. EDIT: Sprzedający potwierdził mi, że smoka na kalkomaniach nie ma. Dziwne, to w ramach oszczędności, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Witam Mam tego smoka ale niestety bez numeru podaj dane adresowe to wyslę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Grześ: To leżą przed Tobą te kalkomanie czy nie? Co do tego co pudełko sugeruje to pudełka mastercrafta też sugerują że w nich są modele polskiej wersji f-16, a tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Grześ: To leżą przed Tobą te kalkomanie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Ciekawe czemu na moich go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Właśnie dlatego załozyłem temat, gdyż na moim arkuszu kalkomanii godła także sa pominiete. ;) A arkusz wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Czyli jest identyczny, tylko bez godeł, dziwne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 No dokładnie takie same mam jak Kolega Mikele. Miejsce jest a smoka nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Witam,pierwsze modele wychodziły ze smokiem później ze względu na ochronę praw autorskich i nieuzyskaniu zgody od autora tego projektu godła ,modele są bez smoka mimo,że rysunek na pudełku sugeruje co innego.Kalki ze smokiem są w topshocie do MiG21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 To żeby wydać kalkomanie z godłem trzeba uzyskać zgodę autora? Pierwsze słyszę o czymś takim. Może ktoś to dokładniej wyjaśnić, bo jakoś dziwnie to zabrzmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 A co jeżeli autor godła już dawno nie żyje? Bo w tym wypadku wątpie żeby w testamencie przekazywał prawa autorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 O ochronie praw autorskich mówi art.16 Ustawy o ochronie praw autorskich więc wszelkie prace mają autora i podlegają ochronie prawnej.Tak jest i w tej konkretnej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 To chyba jakiś żart... Mam rozumieć, że każda firma robiąca modele bądź kalkomanie najpierw musi znaleźć autora by poprosić go o prawa autorskie? A czy nie jest tak, że godło w momencie jego wprowadzenia staje się własnością jednostki, a nie autora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 (edytowane) Każdy autor otrzymuje od firmy chcącej wykorzystać jego wzór tantiemy ,takie prawo rynku i my tego nie zmienimy.Prawa autorskie są niezbywalne i nie podlegają zrzeczeniu się. Edytowane 22 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 ireneusz a skąd masz takie informacje że nie ma godła na tych kalkomaniach z powodu praw autorskich?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 O ochronie praw autorskich mówi art.16 Ustawy o ochronie praw autorskich więc wszelkie prace mają autora i podlegają ochronie prawnej.Tak jest i w tej konkretnej sprawie. Dobrze wiedzieć. Popełniłem w życiu trochę godeł na SP, które pokazano zarówno w formie drukowanej, jak i kalkomanii, ale jakoś nikt nie poprosił o moją zgodę. Poza tym raczej ciężko jest mówić o tantiemach, gdy dane godło występuje na statku powietrznym należącym w końcu do sił zbrojnych. De facto wszystko wtedy jest ojczyźniane. A działalność malarska hobbystyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 To firma robiąca model mi-24 mósi poprosić o prawa autorskie samego MiChaiła Mila? Bo rozumiem że projekt samolotu też jest jego własnością? Nie żebym naskakiwał, czy negował, ale ciężko mi to zrozumieć, patrząc na to co się dzieje na rynku. A co z godłami z samolotów z II wojny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Proponuję zakończyć rozważania na tematy prawne ,bo smoka na kalkach zts Plastyk nie przybędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 A co z godłami z samolotów z II wojny? Jak to co . Chcąc zrobić Spitfire z kaczorem donaldem musisz pytać o zgodę rodzinę Zumbacha. Dla mnie to jest śmieszne i mało prawdopodobne , no ale ja się tam nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Grzes, Figosadowski - ja i tak Wam zazdroszczę.. Bo mam ten sam model, w pięknie opisanym pudełku z trzema opcjami malowania, a nie tylko nie mam smoka, ale i szachownic. Chyba, że w Łasku i Chojnie użytkowaliśmy żółtą czterdziestkę z gwiazdami... Bo mam tylko coś takiego: Pozdrawiam! Przemek Klimala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Pamiętam, też miałem niezłe zdziwko, otwierając zakupiony model z ZTS-u i nie znajdując smoka... Ale widzę, że ZTS się rozwija- teraz nie ma nawet szachownic. Ech... Może teraz w ogóle w pudełkach nie znajdziemy kalkomanii, a na modelach tylko wypukłe linie ułatwiające własnoręczne namalowanie znaku, jak na starych SMERach? ... Na szcęście ten sam model w pudełku Mastercrafta (irackie malowanie na pudełku) ma zarówno szachownice- i to poprawnej wielkości, bo w ZTS-ie były za małe, a numery boczne z kolei za duże- i posiada godło jednostki, bodajże z Malborka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi