skala72 Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Powstańczy samochód pancerny "KUBUŚ" - TANK models 1/72 Wkrótce w sprzedaży pojawi się pierwszy model z firmy TANK models. Będzie nim powstańczy samochód pancerny "Kubuś" w skali 1/72 wykonany z żywicy (pierwszy model z serii Powstanie Warszawskie 1944). Postarałem się, aby model zachował proporcje i wszystkie detale, prace nad nim zostały rozpoczęte dokładnie rok temu, przez ten okres powstała bardzo duża dokumentacja zdjęciowa, techniczna w postaci rysunków jak i w postaci modeli 3D w komputerze, gdzie były wszystkie płaszczyzny skalowane i łączone w całość tak, aby powstał "prawdziwy" i jedyny model odwzorowany w tej skali. Mam nadzieję, że nie zawiodę modelarzy w naszym kraju oraz poza jego granicami. Zdjęcia modelu wkrótce. Wzór opakowania (wer. PL) (zastrzegam, że może uleć lekkiej zmianie) nr.kat.: TM 72001 PS. przyznam się, ostatnio szalałem po Kubusiu z miarkami sprawdzając wszystkie wymiary płyt i robiąc dokładne zdjęcia (sławnych) spawów. Wyglądało to przekomicznie; "facet z miarką wspina się i biega po Kubusiu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 A cena jaka będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 (pierwszy model z serii Powstanie Warszawskie 1944) A co potem? Sprzęt niemiecki i włoski użyty do tłumienia powstania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Taki Kubuś zapowiada się całkiem nieźle. Też ciekawi mnie cena, jeśli będzie dość rozsądna jak na mój portfel, chętnie sobie zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 (pierwszy model z serii Powstanie Warszawskie 1944) A co potem? Sprzęt niemiecki i włoski użyty do tłumienia powstania? hehe, nie kolego, panzery i carro armato są na rynku, będą to trzy/cztery modele i jedna konwersja do Sd.Kfz.251/3 Ausf.D czyli "Jasia"/"Szarego Wilka", nigdy jednak nie została ona zamontowana na w/w pojazd. Jest to jednak przyszłość. Co do ceny, to jest to jeszcze tajemnica, mogę powiedzieć, że Kuba nie będzie osamotniony i będzie to zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 A co potem? Sprzęt niemiecki i włoski użyty do tłumienia powstania? biorę w ciemno,hehehe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Share Napisano 13 Listopada 2010 Jak już sprzęt niemiecki to zapewne będziesz zainteresowany konwersją do "Jasia"/"Szarego Wilka" w skali 1/72, a później 1/35. To tak BTW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Heh, widzę, że afera z Kubusiem na PWM siadła Ci na ambicję I dobrze, bo i skala odpowiednia, i może cena będzie bardziej adekwatna, i w końcu TORO ma konkurencję Zamieścisz jakieś zdjęcie prototypu czy musimy czekać na premierę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Share Napisano 13 Listopada 2010 I tak i nie, co do afery, to nie wiem czy to afera czy też ... Kubusia planowałem już od jakiegoś czasu. Będzie on w dwóch wersjach, z pełnym dachem i z klapami, oraz ... ale to później w wersji "wizjonerskiej". Model będzie składach się z elementów, nie będzie to jedna wielka bryła. + podwozie. Będzie równie (chyba już pisałem) opcja z fragmentem chodnika i ulicy (diorama). Oczywiście jestem w trakcie prac nad Kubusiem w skali 1/35, prawdopodobnie z wnętrzem. Teraz jednak tylko i wyłącznie w skali 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Oczywiście jestem w trakcie prac nad Kubusiem w skali 1/35 To byłoby bliższe mym zainteresowaniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 juz jakies fotki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Share Napisano 13 Listopada 2010 Jutro składam górę (karoserię) i jak wszystko będzie na cacy po pomiarach, to zaprezentuję odlew całości, aktualnie poprawiam płyty opancerzenia kół, wkradł się mały błąd i zmieniły się katy. No i trzeba dokończyć podwozie. Oczywiście jestem w trakcie prac nad Kubusiem w skali 1/35 To byłoby bliższe mym zainteresowaniom. Spokojnie, też będzie. W 1/35 to dopiero będzie zabawa, kąty, kątami kąty pogania. Wbrew pozorom "KUBUŚ" to "straszny" model i trzeba z nim i w nim trochę czasu spędzić. Wchodzenie i wychodzenie z niego to koshmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 ja tez czekam na Kubusia - jesli jest komitet kolejkowy to już ustawiam się w kolejce :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 A może coś z nowości-starości. Nie mogę się doczekać kiedy ktoś lub coś wypuści Karasia w skali 1:72. Heller miał swoje 5 minut (dosłownie), bo już teraz, można jedynie zakupić za kolosalne pieniądze ten zestaw na Aledrogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 Po mnie Karasia nie spodziewaj się, jakieś inne propozycje? Do ukończenia Kubusia pozostało tylko podwozie, kąty zwalczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Po mnie Karasia nie spodziewaj się, jakieś inne propozycje?Do ukończenia Kubusia pozostało tylko podwozie, kąty zwalczone. A z jakiej kategorii można życzenia składać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 A z traktorków tzn. czołgi itp... tylko bez przesadyzmu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Może coś w "naszych" ? TKS TK-3 TK-S TK-D wz. 29 wz. 34 itd ? Są na rynku ale marne ... MOżna by też pomysleć o Fiacie 3000 którego nikt nie robi w 1/72.Koszty projektowania itd są drogie bo są ale można by pomyśleć o większej pozycji polskiej pancerki w modelarstwie.Tylko nie mów że będzie Kubuś a potem tygrysy i czwórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 Tankietki są, a do TKS-D nie mam planów, Wz. 29 jest również (Modell Trans) i nie jest to wcale taki sobie model. Fakt, nie ma Wz.34, znaczy jest z WH, ale słyszałem, że mają być nowe. Jeżeli chodzi o niemiecką pancerkę, to nie przewiduję, chyba, że konwersję, zastanawiam się nad Goliatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 A może coś z nowości-starości. Nie mogę się doczekać kiedy ktoś lub coś wypuści Karasia w skali 1:72. Heller miał swoje 5 minut (dosłownie), bo już teraz, można jedynie zakupić za kolosalne pieniądze ten zestaw na Aledrogo... Nie takie znowu kolosalne... Kilka miesięcy temu wietrzyłem szafę i sprzedawałem właśnie Karasia z Hellera. Wierz mi, że nawet nie zwrócił się koszt zakupu. Sorry za off-topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 No to może 10 TP ? Hmm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 co do polskiej pancerki '39 to poczekalbym do wielkanocy 2011. Bedzie co nie co -------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 A może opancerzony samochód rolniczy Honker w 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Spokojnie, też będzie. W 1/35 to dopiero będzie zabawa, kąty, kątami kąty pogania. Aż nie mam odwagi pytać - może skala samochodowa 1/24 (kurde 1/18), kupiłbym większość naszych pojazdów sprzed II Wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 co do polskiej pancerki '39 to poczekalbym do wielkanocy 2011. Bedzie co nie co -------- A to czekamy...chociaz wolał bym te gąski do Mark IV i konwersje do Tadpole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi