Grzes Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 103.PL NJW MSW jak i cale NJW podlegaly MSW, a nie MON... Jak sama nazwa wskazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof II Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Yak-9 - Alanger 72001/Amodel Tu-2 - ICM 72031 Pe-2 - Zvezda 7205 Po-2 - Intech? Yak-23 - Kopro 3154 MiG-15/Lim-1/Lim-2 - Airfix, ZTS? MiG-17Lim-5 - ZTS, KP MiG-19 - ZTS, KP MiG-21 - ZTS, KP, MasterCraft, Revell, Zvezda MiG-23 - Zvezda MiG-29 - Zvezda, Heller, Airfix, Revell/Italeri, KP Su-7 - KP, MasterCraft, Su-20 - SK-Model, Pantera Su-22 - KP, ZTS, Mastercraft, Pantera, Italeri(rarytas) TS-11 Iskra - Mastercraft, ZTS, KP An-2 - Trumpeter, Italeri An-12 - Roden 46 An-24 - ? An-26 - Amodel 72101 F-16C Block 50 - Aeroplast(Block 50?), Mastercraft, Revell F-16D Block 50 - Haasegawa, Kitech? C-130E - ITaleri, Heller, Airfix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Male uzupelnionko do F-16-tek: F-16CJ (Block 50) - Tamiya (nowosc), Hasegawa - 1:48 F-16CG (Block 52) - Hasegawa - 1:48 F-16C Block 30/32 (chyba) - Academy, tez w 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Jak-17 i Jak-23 byly dawniej jakies polskie vacu w 1:72 Moze zrobimy liste wszystkiego co latalo w barwach lotnictwa od poczatku do dzis ? Grzes przeszła pod skrzydła MSWiA co siłą rzeczy wyklucza by była częścią Sił Zbrojnych. - czyli Mewa byla raczej milicyjna niz wojskowa ? Taki szczegol... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 czyli Mewa byla raczej milicyjna niz wojskowa ? Taki szczegol... Pozdr. Pawel Jeśli juz to policyjna, ale nazwa jednostki to Nadwiślańskie Jednostki WOJSKOWE, więc ja bym był jednak za tym, że była ona raczej wojskowa. Poza tym ponieważ nie było regulacji prawnej co do rejestrów statków powietrznych służb porządku publicznego, Mewa miała wojskowe oznaczenia (numer i szachownice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 An-24 - ? Czy te samoloty latały w naszym wojsku??? Nie wydaje mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Jeśli juz to policyjna wlasciwie jesli juz to do kwietnia 1990 - milicyjna Troche OT - ale zeby doprecyzowac: Mewa stawala sie czescia Sil Zbrojnych dopiero gdy oglaszano mobilzacje lub w czasie wojny: USTAWA z dnia 22 grudnia 1999 r. o czasowym podporzadkowaniu niektorych jednostek wojskowych Art. 1. 1. Nadwislanskie Jednostki Wojskowe Ministerstwa Spraw Wewnetrznych i Administracji, Jednostka Wojskowa Nr 1004 - Biuro Ochrony Rzadu - oraz jednostki podlegle Szefowi Biura Ochrony Rzadu - JW. 1061, JW. 2610, JW. 2611, JW. 3049 [...] Art. 1.3 W razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny jednostki wojskowe staja się z mocy prawa czescia Sil Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Yak-9 - Alanger 72001/AmodelTu-2 - ICM 72031 Pe-2 - Zvezda 7205 Po-2 - Intech? Yak-23 - Kopro 3154 MiG-15/Lim-1/Lim-2 - Airfix, ZTS? MiG-17Lim-5 - ZTS, KP MiG-19 - ZTS, KP MiG-21 - ZTS, KP, MasterCraft, Revell, Zvezda MiG-23 - Zvezda MiG-29 - Zvezda, Heller, Airfix, Revell/Italeri, KP Su-7 - KP, MasterCraft, Su-20 - SK-Model, Pantera Su-22 - KP, ZTS, Mastercraft, Pantera, Italeri(rarytas) TS-11 Iskra - Mastercraft, ZTS, KP An-2 - Trumpeter, Italeri An-12 - Roden 46 An-24 - ? An-26 - Amodel 72101 F-16C Block 50 - Aeroplast(Block 50?), Mastercraft, Revell F-16D Block 50 - Haasegawa, Kitech? C-130E - ITaleri, Heller, Airfix Ale pojechałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof II Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 An-24 - ? Czy te samoloty latały w naszym wojsku??? Nie wydaje mi się Napewno latały w PL LOT, a w wojsku chyba nie latały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2007 Share Napisano 1 Kwietnia 2007 wlasciwie jesli juz to do kwietnia 1990 - milicyjna Mewa z fabryki w Mielcu na lotnisko stacjonowania Warszawa-Bemowo została przebazowana 22-X-1995 roku, więc tę kwestię uważam za zamkniętą Poza tym jak mówi zacytowana ustawa: z dnia 22 grudnia 1999 r o czasowym podporzadkowaniu niektorych jednostek wojskowych Co jednoznacznie rozstrzyga, że były to jednostki wojskowe, tyle że (jak w przypadku NJW i 103.PL) zupełnie nietypowo podporządkowane MSWiA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Kwietnia 2007 Share Napisano 1 Kwietnia 2007 Mewa z fabryki w Mielcu na lotnisko stacjonowania Warszawa-Bemowo została przebazowana 22-X-1995 roku, więc tę kwestię uważam za zamkniętą - jezeli tak to pelna zgoda. Dzieki za info - faktycznie tylko policyjna Poza tym jak mówi zacytowana ustawa: z dnia 22 grudnia 1999 r o czasowym podporzadkowaniu niektorych jednostek wojskowych Co jednoznacznie rozstrzyga, że były to jednostki wojskowe, tyle że (jak w przypadku NJW i 103.PL) zupełnie nietypowo podporządkowane MSWiA - Twoje rozumowanie zawiera w sobie czesty blad wynikajacy z faktu ze jezeli cos wyglada jak wojsko i ma w nazwie slowo "wojskowy" musi byc czescia Sil Zbrojnych RP. Jak jasno precyzuje to zapis w/w ustawy - Mewa czy cale NJW MSW stawaly sie czescia Sil Zbrojnych RP w czasie mobilizacji lub wojny. W innym przeypadku oficer naszej armii nie mogl wydac rozkazu oficerowi NJW MSW, a Prezydent RP nie byl ich zwierzchnikiem. Co jak mi sie wydaje doprowadzilo do ich rozwiazania - osredek prezydencki mogl sie obawiac puczu - co brzmi smiesznie, jednak takie scenariusz byl mozliwym. Od strony formalnej Mewa nie wchodzila w sklad armii. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2007 Share Napisano 1 Kwietnia 2007 Źle mnie zrozumiałeś, nie twierdzę, że NJW były częścią Sił Zbrojnych. Tak jak napisałem były jednostkami wojskowymi podległymi MSWiA, ale jednak wojskowymi, a nie milicyjnymi/policyjnymi. To o ile dobrze pamietam było jedna z przyczyn ich rozwiązania. Zdaje się NATO albo UE (ale tu głowy nie dam) było przeciwne takiej dziwnej strukturze. A to bohaterka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iced_devil Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Byla/jest jakas wojskowa Mewa ? Gdzie - bo to ciekawe ? Pozdr. Pawel 103 pułk lotnictwa MSW, czy jakoś tak się nazywał na początku lat 90, póżniej jego sprzęt się rozszedł do specpułku, straży granicznej i policji, a mewy latają chyba do tej pory w SG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 An-24 - ? Czy te samoloty latały w naszym wojsku??? Nie wydaje mi się Napewno latały w PL LOT, a w wojsku chyba nie latały Wojo miało sześć w specpułku dla VIPów w latach 1966-1974, później przekazane były do LOTu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 103 pułk lotnictwa MSW, czy jakoś tak się nazywał na początku lat 90, póżniej jego sprzęt się rozszedł do specpułku, straży granicznej i policji, a mewy latają chyba do tej pory w SG 103.Pułk Lotniczy Nadwiślańskich Jednostek Wojskowych MSW i nie na początku lat 90-tych tylko przez całe lata 90te. A Mewa była tylko jedna (czytaj uważnie temat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 Wojo miało sześć w specpułku dla VIPów w latach 1966-1974, później przekazane były do LOTu No właśnie też o tym przeczytałem w LzSz... Nooo, mogę powtórzyć tylko za pewnym madrym czlowiekiem: WIEM, ŻE NIC NIE WIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iced_devil Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 sorki, nie czytałem całego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi