Skocz do zawartości

Ił-28, Trumpeter 1/72

Damiano82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj porządkując magazyn "rzeczy różnych" znlazałem Iła-28. Dziwne były koleje losu tego modelu. Zaczęty 4 lata temu przeżył 3 przeprowadzki, jeden większy i kilka mniejszych upadków oraz kilka zmian koncepcji. Zaczęty kiedy jedyną posiadaną przezemnie dokumentacją był podwójny numer Modelarza, może wreszcie doczeka się dokończenia. W tej chwili mam nieco więcej "kwitów" na ten model, czego konsekwencją było odcięcie nosowej cześci kadłuba i po płukaniu w krecie pomalowanie i sklejenie jej od nowa.

obraz001mr.th.jpg

obraz003dy.th.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Fajnie Damian że zabrałeś się za tego pieknego bombowca. Również mam ten zestaw Trumpetera wraz z dodatkami żywicznymi pavli(kokpity) i blaszkami Parta. kabiny bedziesz robił od podstaw bez dodatków? Co do oszklenia to w moim jest bezbarwne dość przejrzyste. Będzie wersja bombowa czy rozpoznawcza? Malowanie nasze czy jakieś egzotyczne kamo?

Pozdr

Leszek, bez zmiany osłon silnika i rozmiarów kół głównych
Duże były te różnice?

Leszek.Sz.

W połowie lat 60. zakupiono w ZSRR komplety aparatury walki elektronicznej i 10 polskich Ił-28 przerobiono na samoloty WRE oznaczane Ił-28E. Każdy komplet wyposażony był w stację rozpoznania radiotechnicznego SRS-2 lub SRS-3 oraz stację aktywnych zakłóceń elektronicznych SPS-2 lub wyrzutnik ciętej folii metalizowanej ASO-28 (popularna „sieczkarnia”). Ił-28 E służyły w 33. pułku lotnictwa rozpoznania operacyjnego w Powidzu.

Z tego co znalazłem odnośnie numerów: "65"

IŁ-28R - Szersze koła nie mieściły się o luku. Został wiec poszerzony.

IŁ-28E - zbiorników na końcach skrzydeł nie miały.

w komorze bombowej dwie stacje do rozpoznania+aparaty.

Zachowały się chyba 2 egz.

Podobno książka o nich w LWP się pisze. Wyczytałem ostatnio, że wersja E była przechodnia. Po resursie przekładano aparaturę na kolejny. Wersje nie były jednakowo wyposażone (4 typy?). Podobno była i hybryda R/E?

Tak twierdzi autor.

Parę fajnych artykułów o Ił-28 było w czasopiśmie Lotnictwo z Szachownicą ,w numerach 10, 18, 19, 21 i 36. Były to że tak napiszę wspomnieniowo -monograficzne. Dwuczęsciowa mini monografia tej maszyny to chyba jak na razie najlepsze opracowanie w tym temacie w Polsce. Do tego w jednym z numerów rozrysowane detale Iła -28 a w innym wspomnienia pilota latającego tym typem samolotu. Posiadam te numery i mogę posłuzyc skanami jak ktoś by chciał tylko potrzebowałbym trochę czasu bo troszę tego jest.

Edytowane przez Gość

Witajcie,

Cieszę się, że wątek wzbudził takie zainteresowanie. Zamierzam zrobić odsłonięty silnik. W tym celu zanabyłem drogą kupna żywiczny WK-1 Airesa. Osłona jest przejrzysta niestety bardzo gruba. Innych elementów do waloryzacji nie zastosuję. Musiałbym ponownie rozcinać i rozklejać kadłub. Drugi raz nie mam na to sił. To samo tyczy się wnęk podwozia głównego. Są za głębokie stąd na zdjęciu pokazującym wręgę czołową silnika widać jej ścianę. Liczę że zasłoni ją silnik i łoże. Dziękuję za świetne zdjęcie komory bombowej. W monografiach jakie posiadam są tylko perspektywiczne rysunki. Malowanie...zastanawiam się nad polskim (7 Brygada Bombowa, Powidz 1963, n/b 40) lub NRD (33 Skrzydło Holowników Powietrznych, Penemunde 1980, n/b 208). To drugie jest o tyle ciekawe, że jest barwne. Tak więc będzie to podstawowa wersja samolotu.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Edytowane przez Gość

281ih.th.jpg

283j.th.jpg

284b.th.jpg

Widziałem odkryte skrzydła stąd przekroje i rozmiarówki .

282c.th.jpg

To na wypadek gdyby Damian zdecydował się na miękkie zbiorniki

285b.th.jpg

286q.th.jpg

Przód i tył komory bombowej wraz z mechanizmem sterujacym dzwiami bombowymi.

Edytowane przez Gość

• 2 months later...

Witam,

Na polecenie służbowe managera musiałem wybrać jak najszybciej zaległy urlop więc coś drgnęło przy Ile. Oby więcej takich trafnych decyzji szefa w przyszłości .

obraz001tu.th.jpg

obraz002ta.th.jpg

obraz003uw.th.jpg

obraz004uu.th.jpg

obraz005cr.th.jpg

obraz006yb.th.jpg

obraz007uj.th.jpg

Nie jest to zbyt wiele ale zestaw wymaga naprawdę znacznych ingerencji. Wnęki podwozia były za głębokie, odwzorowanie ich wnętrza pozostawiało wiele do życzenia. Podobnie z goleniami. O ile główne wymagały tylko kosmetyki, przednią musiałem całkowicie przebudować. Następnym krokiem będzie waloryzacja komory bombowej. Tutaj sprawy mają się nieco lepiej. No cóż. Wybierając starego Trumpetera wiedziałem na co się porywam. Dziś chyba skupiłbym się na poszukiwaniu Bilka/Italeri.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Wybierając starego Trumpetera wiedziałem na co się porywam. Dziś chyba skupiłbym się na poszukiwaniu Bilka/Italeri.

Ja trochę nie w temacie jestem, więc zapytam, znaczy że model Bilek/Italeri został wydany później i jest lepszy?

No i drugie pytanko od razu - dużo błędów ma Trumpeter?

Bilek/Italeri został wydany szybciej ale Ił Chińczyków to wypust z czasów, kiedy zajmowali się oni głównie kopowianiem modeli zachodnich producentów już będących na rynku. Kopia nie dość że ma te same błędy (nieco przykrótki kadłub i dyskusyjny kształt gondol siników), to jest jeszcze w stosunku do Czesko-Włoskiej produkcji maksymalnie uproszczona. Ponadto bardziej odpowiada chińskiej wersji H-5/B-5 niż oryginalnemu Iłowi.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Panowie -chetni na elektroniczną monografię Ił-a spr. swoje skrzynki- poczta idzie już pól godziny i nie może dojść .

Spróbuję jeszcze raz trochę pózniej.Niemożliwe żeby poczta przechodziła niemal 2 godziny.