Skocz do zawartości

Robi się nowy MiG-23 w 1:72

manas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 214
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kolega Em się sprecyzuje bardziej bo nie rozumiem go . Cifek najpierw pokazywał "rozszerzoną" wersję [ 7my post na stronie 5tej oraz 15sty na stronie 7mej(ostatni) ].Potem ni stąd ni zowąd okroił ją, dlatego ja odstąpiłem od zamiaru zakupu w tej cenie.Ot i tyle.Chciałem co innego zaproponowano mi co innego więc mam prawo nie nabyć Jaki kinetic? Ja nic o żadnym kineticu nie pisałem.Jeśli pytasz o f-16 to napiszę tak: kinetic nie bo hasegawa. Swoją drogą to przydałaby się zmiana tytułu tematu. Bodaj właśnie na 5stronie odeszła od tematu miga-23.

Crustian,w pierwszym moim poscie napisałem że rynek modelarski w Polsce jest płytki . I własnie całe te pierwotne zainteresowanie pracą Cinka i jego wynik, czyli ilość tych którzy je ostatecznie kupili ,jest dla mnie tego potwierdzeniem.

O cenie może wypowiedzieć się tylko Cinek.

Tak ,chodzi o model F-16 od Kinetica.

Acha, ja kalek Techmodu do szesnastki do dzisiaj nie kupiłem

Stary nie kupiłem Cinkaf1 kalek bo je zmienił, rozumiesz? Nie na ten zestaw się zapisywałem. Rynek modelarski nie jest aż tak płytki jak mniemasz, może właśnie wpływ na odstąpienie od zakupu miały zmiany(w moim przypadku na pewno)dokonane przez kolegę?O cenie również mam prawo ja się wypowiedzieć nie tylko Cinefek1 bo taką właśnie cenę na PW mi zaproponował. Myślę nie róbmy z tego właśnie tajemnicy poliszynela i tyle, ooo. To czy ktoś to kupi to już jest jego prywatna sprawa. Modele hasegawy nabyłem bo lubię hasegawęi uważam za lepsze od kinetica i nikt mi tego nie zabroni(na marginesie mówię o 1/72). A kalki do f-16 od Techmodu są na wypasie. Jak już kupisz to sam zobaczysz

... że rynek modelarski w Polsce jest płytki .

Urzekła mnie Twoja historia. W sumie to pierwszy raz spotykam się z sytuacją kiedy winą za marne wyniki sprzedażowe obarcza się nabywców. Jeżeli producent popełnia błędy marketingowe (zbyt późno) lub zwyczajne matematyczne (zbyt drogo) to niestety nie należy się dziwić, że zakładany zysk jest niezadowalający. Ciekawe jest też to że producenci z całego świata jakoś nie brzydzą się polskich malowań i takie produkują z reguły dużo wcześniej niż nasze rodzime wytwórnie, mówię tu i o samolotach pasażerskich i wojskowych.

Tak na marginesie poza zagranicznymi i polskimi modelami F-16 w naszym malowaniu również kupiłem kalkomanie techmodu, chociaż nie wiem czy je skleję bo co raz bardziej narasta we mnie poczucie winy, że niezbyt wystarczająco wspieram naszych polskich twórców, kupując wszystko w paru egzemplarzach.

Edytowane przez Gość

Otóż to. Ja jestem zainteresowany zestawem kalek z pierwotnego projektu. Cena - no cóż - trochę odstraszyła na początku, ale teraz po namyśle kupiłbym je (oczywiście gdyby były wg pierwotnego projektu).

Dokładnie w rzeczy samej.Spójrzcie na tytuł tematu tylko tam jak byk stoi mig-23.Jak zobaczyłem pierwszy projekt to miałem nadzieję na miga23 i śmigłowce.Pomyślałem sobie: kurna no to i jakiego 21 pewnie wykręcę. No ale wybacz mi kolego Cinekf1 ja absolutnie nic Ci nie zarzucam nie mam nic przeciwko ale na początku było słowo a ciałem się nie stało.Pilex7 z ust mi wyjąłeś me myśli.

I cenę do publicznej wiadomości podaj Nie wstydź się nic a nic. Nikt Cie nie zruga.

No jasne najważniejsze jest myslenie zyczeniowe. Mariusz pisze że 300 sztuk ksiazki mozna sprzedać ,i to jest prawdziwa miara rynku w Polsce .No ale entuzjazm kilku osob co kupili kalki do F-16 karze mówic co innego.

No jasne najważniejsze jest myslenie zyczeniowe. Mariusz pisze że 300 sztuk ksiazki mozna sprzedać ,i to jest prawdziwa miara rynku w Polsce .No ale entuzjazm kilku osob co kupili kalki do F-16 karze mówic co innego.

Przepraszam, że nie na temat, ale czy wszyscy wokoło zatracili umiejętność rozróżniania słów karze i każe.

Napiszę jeszcze raz:

Jak ktoś jest niegrzeczny, to się go karze lub spotyka go kara.

Jeżeli kogoś się bardzo o coś prosi, to można powiedzieć że coś mu każe zrobić (od kazać) bo jak tego nie zrobi to go coś pokarze (od karać).

I ja dorzucę swoje 3 grosze:

1. Gratuluję córeczki Marcinie

2. Dziękuję za kaleczki, dzisiaj doszły - arkusz jest piękny, prawie 30 malowań, czyli około 4 złotych za jedno - biorąc pod uwagę jakość godeł, fakt, że do tej pory większości nikt nie zrobił - dla mnie bomba

3. Jedni mówią, że za dużo malowań, a za chwilę inni, że się podjarali na pierwotny bloczek i ten im się nie podoba, bo za mały ... no po prostu nie dogodzisz ... I jeszcze zarzucają Ci. że co innego zasugerowałeś do sprzedaży, a co innego sprzedałeś - tak to jest, jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem ...

I co z tego że za jedno malowanie wychodzi 4 zł/wiadomo ,że to nie duża kwota/ale powiedz mi jaki jest sens kupowania 30 malowań do jednego typu samolotu,nie mów że je wykorzystasz choć w połowie Na pierwotnym projekcie/który wyżej wkleiłem/godła były do kilku typów maszyn:szybkie ,23,su,iskry ,śmiglaki i taki zestaw ma sens ,będzie bardziej pomocny przy budowie wielu maszyn w polskich barwach.Ja mimo ,że jestem miłośnikiem Miga 21 nie zdecydowałem się na finalny zestaw uznając ,że to jest bezsensu/chyba,że kupuje się jedną kalkę w kilku/i na PW rozmawiałem z Marcinem o innej opcji ale skłonny jestem zakupić zestaw w pierwotnej wersji.

Robert Ostrowski napisał:

I co z tego że za jedno malowanie wychodzi 4 zł

Ano to z tego, że płacz (nie Twój, chodzi mi o opinie, które pojawiały się w tym wątku), iż arkusz jest drogi, jest oględnie mówiąc chybiony - cena jest porównywalna z wyrobami komercyjnymi.

Piszesz Robercie, że kupiłbyś cały arkusz, a nie widzisz sensu w kupnie okrojonego do 21ych - przecież na tym arkuszu miał byś te 30 21ych i do tego po kilka 23ich, i Mi-24 i co tam jeszcze było, po usłyszeniu ceny za całość forum rozpadłoby się z oburzenia co poniektórych kolegów, że nie wspomnę o zarzutach w stylu: a po co aż tyle tego i tamtego, czy nie dałoby się zrobić tak, albo siak.

Marcin zaprojektował kalki, przedstawił arkusz i cenę za niego - pojawili się chętni, którym to się spodobało i wszystko. Mam nadzieję, że pojawi się drugi arkusz z resztą malowań, chętnie bym go kupił.

A czy skleję 30 21ych? Mam nadzieję na znacznie więcej

Cena nie jest wygórowana,tylko normalna jak za taki zestaw/to jest moje zdanie/chodzi mi tylko o to ,że w większości go nie wykorzystam i wolałbym,żeby na nim były godła nr , do innych typów.

Wydaje mi się ,że pora skończyć z tą dyskusją ,kto kupi a kto dogada się z Marcinem na indywidualne zamówienie to już temat nie na forum.

... że rynek modelarski w Polsce jest płytki .

Urzekła mnie Twoja historia. W sumie to pierwszy raz spotykam się z sytuacją kiedy winą za marne wyniki sprzedażowe obarcza się nabywców. Jeżeli producent popełnia błędy marketingowe (zbyt późno) lub zwyczajne matematyczne (zbyt drogo) to niestety nie należy się dziwić, że zakładany zysk jest niezadowalający. Ciekawe jest też to że producenci z całego świata jakoś nie brzydzą się polskich malowań i takie produkują z reguły dużo wcześniej niż nasze rodzime wytwórnie, mówię tu i o samolotach pasażerskich i wojskowych.

Tak na marginesie poza zagranicznymi i polskimi modelami F-16 w naszym malowaniu również kupiłem kalkomanie techmodu, chociaż nie wiem czy je skleję bo co raz bardziej narasta we mnie poczucie winy, że niezbyt wystarczająco wspieram naszych polskich twórców, kupując wszystko w paru egzemplarzach.

Wszystko ładnie pięknie ,z tym że tradycyjnie mylone są dwa odrębne wątki - polski płytki rynek ,z zagranicznymi producentami . I gdybys sie skupił na cytacie który przytoczyłeś ,i zechciał zrozumiec że rzecz dotyczy polskiego płytkiego rynku konsumenta , nie pisał bys jakiś farmazonów o brzydzeniu się...A to czy kupisz w ,,odwecie,, polski produkt czy też z obrzydzeniem nie weżmiesz go do ręki ,to jest tylko i wyłącznie Twój problem.

A to czy kupisz w ,,odwecie,, polski produkt czy też z obrzydzeniem nie weżmiesz go do ręki ,to jest tylko i wyłącznie Twój problem.

Jeżeli taka opinia jest reprezentatywna dla poglądów polskich producentów to jest to bardzo smutne. Jaką to ma być zachętą dla polskich modelarzy jeżeli to jest nasz "problem" co kupujemy i gdzie?

Dla ułatwienia dodam, że nie oczekuję odpowiedzi bo pytanie było retoryczne.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Taaa.... Tylko, że Twoja jest do modelu Academy i pewnie ma się nijak do modelu z RV. Natomiast konwersja NeOmegi- do Zwiezdy. I co najciekawsze ma pasować też do RV:

Помимо Звезды этот набор можно использовать и для чешской модели Миг-23. "МФ", например, очень даже подойдет для этого.

A jak będzie naprawdę? Trzeba kupić jeszcze jednego MF-a i NeOmegę i popsuć to wszystko razem. Bo się, producent konwersji tylko zakłada, że pasować będzie. Garb i statecznik kłaniać się będą i krew psuć.

Panowie, cierpliwości, a nie będzie potrzeba konwersji, już jest zapowiedziany i miejmy nadzieję niedługo będzie wtryskowy UB, wtedy będzie można narzekać na jego błędy