Skocz do zawartości

C-130E Hercules 1/72 Airfix, polskich sił powietrznych

Paweł S

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Prezentowałem już kilka swoich projektów jednak jest to mój pierwszy warsztat, więc proszę o wyrozumiałość jeśli relacja nie będzie wzorowo prowadzona.

Ale do rzeczy. Przedmiotem mojej pracy będzie model samolotu wymienionego w tytule, chcę go wykonać w barwach PSP jednak nie wiem jeszcze jaki będzie miał numer (w grę wchodzą już dostarczone: 1501,1502,1503).

Zanim zacznę relacje to prosiłbym o jak najwięcej zdjęć polskich herculesów wewnątrz (kabina pilotów, kabina ładunkowa).

Moze ma ktoś swoje prywatne zdjęcia tych przestrzeni.

Sam model jest dosyć stary. Kupiłem go na allegro za 60 zł+przesyłka, tak więc w porównaniu z Italeri była to spora oszczędność, a konto nastolatka nie cierpi z powodu nadmiernego przepełnienia.

Dobra teraz zdjęcia (nie mam talentu fotograficznego):

dscf0841q.th.jpg

dscf0846s.th.jpg

dscf0847z.th.jpg

dscf08490.th.jpg

dscf0850l.th.jpg

dscf0851i.th.jpg

dscf0852u.th.jpg

dscf0853i.th.jpg

dscf0855f.th.jpg

Sądze że pracę zacznę w weekend.

Takie pytanie czysto techniczne. Na co komu zdjęcia w rozdzielczości ponad 4000x3000?

Przepraszam, zapomniałem zmienić ustawienia, następne już ustawie na mniejszą rozdzielczość.

No pięknie jeszcze nawet nie zacząłem a już popełniam rażące błędy

Takie pytanie czysto techniczne. Na co komu zdjęcia w rozdzielczości ponad 4000x3000?

Zbierałem się już z tą uwagą przeglądając każdy Twój temat ale koledzy mnie wyręczyli

Dawaj kolego, tylko powoli a dokładnie Powodzenia

To wszystko po to abyśmy dokładnie przyjrzeli się fakturze tworzywa, oraz linii podziału

Figo poloniki mnie za bardzo nie ruszają, jednak podoba mi się Twoja konsekwencja w tym co robisz. Pozwolę sobie podglądać progres Twoich prac.

Na forum masz miniaturki, widać, mnie więcej co na nich jest. Jeżeli jakiś fragment zainteresuje Ciebie - klikasz i widzisz to dokładnie.

Paweł modelstary ale ok , łatwo na nim możesz zrobić wgłębny podział . nie spiesz się , szybka jest troczę pancerna ale jak ją zeszlifujesz deseczką oklejoną paierem to nie uszkodzisz gładzi okien tylko pozbędziesz się podziałów typu futryna.

Olfa robi pazurek do nacinania i łamanie tworzyw to jest idealne ostrzedo robienia wgłębnych lini.

Łatwo a jak wyskoczy to katalizator i czerwony klawn CA i po kłopocie

Tomek

Hej wszystkim. Mam tego olbrzyma w 1/48 i jestem zdecydowany skleic to monstrum, ale w wersji CoastGuard'u. Obecnie zbieram materiały typu zdjecia i flaki. Obok lezy tez Gunship i mówi "a moze jednak ja". Oczywiscie linie chcę przetrasowac na wgłębne /nie zapłacona robota ale dajaca masochistyczną satysfakcje/. A więc apeluje do p_bladek .a: nie sprzedawaj - rób..... jak masz wolny garaż oczywiscie. Pozdrawiam,

Powoli, powoli. Wgłębnych lini jeszcze na modelu nie ryłem i nie wiem czy nie zepsuje go bardziej, na. zrobie krzywe, czy zagłębokie.

Naprawdę nie wiem czy się na to porwe.

I zwracam się jeszcze raz z prośbą o zdjęcia wnętrza polskich Herculesów bo może w moim monologu wam umknęło a macie takowe to były by nieocenioną pomocą.

Wgłębnych lini jeszcze na modelu nie ryłem i nie wiem czy nie zepsuje go bardziej,

Daj sobie spokój z ryciem lini, nie ma sensu żebyś porywał się z motyką na słońce. Skup sie na poprawnym montażu i malowaniu bo to są podstawy a ten temat u Ciebie kuleje.

Pozdr

Na forum masz miniaturki, widać, mnie więcej co na nich jest. Jeżeli jakiś fragment zainteresuje Ciebie - klikasz i widzisz to dokładnie.

Co z tego że duże jak nie ostre

• 1 month later...

Hej wszystkim po dłuuuuugiej przerwie .

Przez ten cały czas bawiłem się z kokpitem no i jestem z siebie zadowolony ( mam nadzieję że wam też się spodoba) fotki zrobie jutro bo nie zdążyłem cyknąć zanim słonko zaszło.

Co do przestoju- sami mówiliście powoli , z tym że przez wszystko co miałem na głowie w ostatnim czasie to dłubałem w tempie kulawego żółwia .

No cóż post pod postem ale nie mam wyjśćia

Sądzę że kokpit po moim zwaloryzowaniu prezentuje się lepiej niż zestawowy, no i pierwszy raz czuję że wycisnąłem coś z niczego, nie wiem czy podzielacie moje zdanie ale mam nadzieję że tak.

Starałem się też zbliżyć jak najbardziej do orginału i mam nadzieję że mi się udało.

dscf0879n.th.jpg

dscf0886v.th.jpg

dscf0889wu.th.jpg

dscf0892fs.th.jpg

dscf0893.th.jpg

dscf0894o.th.jpg

dscf0900c.th.jpg

Już poprawione. No i jak to teraz wygląda? Może być ten kokpit?

A co do fotek to od teraz będą miniaturki i tyle.

Edytowane przez Gość

Sporo elektroniki - dosłownie w tym kokpicie. W sumie nie widziałem jeszcze takiego patentu zeby waloryzowac kokpit obwodami drukowanymi.

Zdjęcia 800x600pixeli mają po 4,5 MB? przydała by się jakaś kompresja bo trochę muli nawet na szybkim łaczu.

Pozdr

a czemu w kosmosie na zdjęciach orginału też jest tego masa, śmiało mółbym tu jeszcze dołożyć na podstawie zdjęć ale bałem się takich właśnie reakcj.

No cóż z tego co widzę to chyba na poważnie za modelarstwo będę mógł się wziąć dopiero jak zacznę pracować bo przy obecny funduszach stać mnie tylko na taie "tanie kokpity", żadnych blaszek, żywic bo to u mnie na razie nie wchodzi w grę.

A mimo to i tak sądzę że lepszy taki niż zupełnie pusty z 3 fotelami.

Dlaczego tak uważasz figosadowski ? Przecież modelarstwo nie składa się tylko z elementów waloryzujących łatwo dostępnych w różych sklepach modelarskich. Według mnie nie powinieneś być takiego zdania tylko brać się za robienie elementów od podstaw które kształcą umiejętności manualne oraz technologiczne. Dla mnie wielkim przykładem tej tezy jest Pan Andrzej Ziober z swoimi pracami. Nie powinieneś zwracać uwagi na to ,że kogoś stać na takie żywiczne elementy tylko starać się dorównać lub nawet lepiej wykonać po przez wykonanie od podstaw. Nie można odstawiać tak pięknej pasji w kąt bo kogoś stać a mnie np. nie. Sam jestem osobą która ani raz w życiu nie korzystała z takich gotowych elementów waloryzujących. A osoby i koledzy widząc moje prace np. Model Miga-21bis w sakli 1/72 są pełni zachwytu.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Ależ ja nie chce przestać kleić tylko zaznaczam że jak ktoś uważa że to sf to trudno ( zresztą nie wiem co o tyk kokpicie sądzicie bo nikt się tak naprawde w tej kwestii nie wypowiedział) i jeżeli chciałby żeby w tej skali każdy guzik był na swoim miejscu bo inaczej to sf to zaznaczam że na chwilę obecną dysponuje zdolnościami manualnymi jakie zaprezentowałem.

Według mnie z tego co widać na zdjęciach które ukazałeś to boczne panele wyglądają dość realnie. Bo w prawdziwym kokpicie naszego Herkiego występują po prawej stronie bezpieczniki itp. dużo tam tego i te elementy u ciebie wyglądają podobnie. Ale jeżeli chodzi o tablice przyrządów pokładowych to nie powinny tam znajdować się elementy z płytek elektronicznych lecz imitacje przyrządów pilotażowo-nawigacyjnych itp. Ale jestem zdania ,że od czegoś trzeba zacząć dorabianie we własnym zakresie. Każdy z nas od czegoś podobnego zaczynał.