Skocz do zawartości

Su-22 M4 1:48 EDUARD

GEM

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzękuję bardzo kolegom Sawicz i Andzin za przesłane fotki.

Zdjęcie nadesłane przez Andzina rozjaśnia trochę nasz problem. Zdjęcie 9101 zrobione w Łasku

04091822.jpg

Autorem zdjęcia jest Andzin

Witam.

W ostatnich dniach walczyłem z przygotowaniem uzbrojenia. Powalczyłem również z przygotowaniem owiewki. Najpierw trochę pomaskowałem.

p2110119.jpg

Potem przygotowałem kanały nawiewu, zasłonkę i mechanizm otwierania zamykania. Tak to wyszło.

p2130148.jpg

Nie jestem z tego zadowolony, bo obie owiewki z zestawu były beznadziejne. Przejrzystość bardzo umowna, na dodatek obie miały małe pęknięcia. Próbowałem je trochę, zapolerować ale mało to pomogło.

Położyłem lakier matowy, i zrobiłem trochę brudu. Mam nadzieję, że nie przesadziłem?

p2130123.jpg

Nowe działka zostały przestrzelone, i zostały takie okopcenia.

p2130115.jpg

To na dzisiaj tyle meldunku z placu budowy.

Witam.

Korzystając z kilku chwil słońca, zrobiłem małą próbę kostiumową.

Zrobiłem kilka fotek. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy.

p2200154.jpg

p2200161.jpg

p2200130a.jpg

p2200128.jpg

Zbiorniki czekają na kalki. Mam też przygotowaną drabinkę z trapem i kliny pod koła.

Chciałbym przygotować jakąś podstawkę, mam kilka pomysłów. Może skuszę się na wykonanie wodzidła.

Jak widać pozostało jeszcze do zrobienia kilka małych poprawek, kilka małych szczegółów i będzie można powiedzieć, że kolejny model wykonany.

Śliczny. Świetny. Przypomniały mi się czasy jak Su-22 były jeszcze w bazie w Powidzu i robiły hałas nad domem.

Więcej takich poproszę

Świetny,z tym zalewaniem na czarno racja,ale delikatny łoś podkreślający linie podziały w/g mnie by sie przydał i jeszcze jedna sprawa ,przejście między dolną powierzchnią a górą u Ciebie jest ostre a powinno być lekko rozmyte jak reszta kolorów/zdjęcie z poprzedniej strony/

04091822.jpg

Witam ponownie.

Linii podziału nie zalewałem, bo po pierwszym zachłyśnięciu się tym efektem, kiedyś tam jak powróciłem do sklejania, to teraz uważam, że jest to nie naturalne. Chyba, że, gdzieś na zdjęciach taki efekt widać. Jak wiecie w tym zestawie linie podziału są bardzo głębokie, Ja w trakcie klejenia starałem się możliwie mocno powierzchnie modelu przeszlifować, tak żeby zmniejszyć, choć trochę wielkość tych linii. Gdybym zdecydował się jeszcze te linie zapuszczać to byłoby to bez sensu, Popatrzcie na zdjęcia suczek, przecież tam linii podziału prawie nie widać.

Robercie masz rację przejście góra dół nie jest tak rozmyte jak powinno być, ale długo by pisać, dlaczego tak wyszło. Niestety w trakcie malowania z bólem serca musiałem tak zostawić. Ale w rzeczywistości to nie jest tak całkowicie na ostro.

W tej chwili mogę powiedzieć, że model jest gotowy.

Ma podwieszone zbiorniki, powklejane wszystkie szybki w lampach, wklejone zbieracze, itp. itd.

Dzięki za pierwsze pozytywne uwagi. Jeśli jest coś nie tak to walcie śmiało.

GEM, jak zrobiłeś okopcenia w okolicy działek?

Czarna plus jakaś resztka jasno szarej , obie Pactry, wymieszane na oko dość mocno rozcieńczone. Prawie brudny rozcieńczalnik. Ciśnienie ok 1 bar. bardzo mały strumień wypływu farby, i tak warstewka po warstewce, kropka po kropce do uzyskania zamierzonego celu.

Koledzy, co myślicie o takim pomyśle na podstawkę?

To, co pokazuję to jest w trakcie pracy. Będą jeszcze zalane szczeliny pomiędzy płytami, namalowane linie, itp.

p2220114.jpg

A tak to miałoby wyglądać na końcu.

p2220126.jpg

Oczywiście jest to jeszcze wszystko w trakcie pracy.

Baza podstawki to płyta karton-gips, na to jest przyklejona płyta włókno cementowa, a na krawędziach jest to wszystko oklejone klejem do przyklejania płytek. Zamysł miałem taki żeby to wyglądało jak kawałek wyrwanej płyty lotniska i przeniesionej "jakimsiś sposobem " na półkę mojej gabloty.

Jeżeli mogę to napiszę to tutaj, choć chyba dobrze by było założyć w innym, stosowniejszym i "łatwoszuklanym" miejscu zebrane różne informacje i ciekawostki dotyczące samolotów.

Do rzeczy.

Na zdjęciu widać Su-22 i jej pokrywa stożka, taka mała ciekawostka dotycząca tego drugiego.

Podczas uruchamiania samolotu technik miał obowiązek położyć stożek za samolotem aby piloci kołujący na stoisko za stojącymi samolotami, wiedzieli, że nie mogą przekołować gdyż już pracuje, albo za chwilę zacznie pracować silnik.

Często bywało, że przez radio prosiło się, aby pilot uruchamiający chwileczkę się wstrzymał, ale generalnie pokrywa stożka służyła za swoisty sygnalizator.

Na Su-7 zaś wykładano pokrywę stożka przed wlot, tak aby tzw. linia stagnacji, czyli wąski strumień powierza zasysający wszystko z ziemi i wrzucający to do silnika, został rozproszony.