Gość Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 GEM Mam fotki kadłubowej szachownicy na 9101 podaj priv, to Ci podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Lutego 2011 Autor Share Napisano 10 Lutego 2011 Dzękuję bardzo kolegom Sawicz i Andzin za przesłane fotki. Zdjęcie nadesłane przez Andzina rozjaśnia trochę nasz problem. Zdjęcie 9101 zrobione w Łasku Autorem zdjęcia jest Andzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 Witam. W ostatnich dniach walczyłem z przygotowaniem uzbrojenia. Powalczyłem również z przygotowaniem owiewki. Najpierw trochę pomaskowałem. Potem przygotowałem kanały nawiewu, zasłonkę i mechanizm otwierania zamykania. Tak to wyszło. Nie jestem z tego zadowolony, bo obie owiewki z zestawu były beznadziejne. Przejrzystość bardzo umowna, na dodatek obie miały małe pęknięcia. Próbowałem je trochę, zapolerować ale mało to pomogło. Położyłem lakier matowy, i zrobiłem trochę brudu. Mam nadzieję, że nie przesadziłem? Nowe działka zostały przestrzelone, i zostały takie okopcenia. To na dzisiaj tyle meldunku z placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Samyj nastajaszczij bombardirowszczik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Co to za szara pasta od wewnątrz owiewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Zasłonka do lotów bez widoczności ziemi. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Masochiści ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Wylot lufy działka - tam jest jakaś czarna zagłuszka? W su jest taka charakterystyczna srebrzysta końcówka. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 14 Lutego 2011 Autor Share Napisano 14 Lutego 2011 Leszku,dzięki za uwagę. Zmęczenie materiału. Pomalowałem odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Witam. Korzystając z kilku chwil słońca, zrobiłem małą próbę kostiumową. Zrobiłem kilka fotek. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Zbiorniki czekają na kalki. Mam też przygotowaną drabinkę z trapem i kliny pod koła. Chciałbym przygotować jakąś podstawkę, mam kilka pomysłów. Może skuszę się na wykonanie wodzidła. Jak widać pozostało jeszcze do zrobienia kilka małych poprawek, kilka małych szczegółów i będzie można powiedzieć, że kolejny model wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Śliczny. Świetny. Przypomniały mi się czasy jak Su-22 były jeszcze w bazie w Powidzu i robiły hałas nad domem. Więcej takich poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Bardzo realistyczny, okopcenia działek fajne. No i dobrze że nie poszedłeś w schemat zalewania wszystkich lini czarnym na czeski kanon. Tak wygląda bardzo dobrze. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Świetny,z tym zalewaniem na czarno racja,ale delikatny łoś podkreślający linie podziały w/g mnie by sie przydał i jeszcze jedna sprawa ,przejście między dolną powierzchnią a górą u Ciebie jest ostre a powinno być lekko rozmyte jak reszta kolorów/zdjęcie z poprzedniej strony/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Witam ponownie. Linii podziału nie zalewałem, bo po pierwszym zachłyśnięciu się tym efektem, kiedyś tam jak powróciłem do sklejania, to teraz uważam, że jest to nie naturalne. Chyba, że, gdzieś na zdjęciach taki efekt widać. Jak wiecie w tym zestawie linie podziału są bardzo głębokie, Ja w trakcie klejenia starałem się możliwie mocno powierzchnie modelu przeszlifować, tak żeby zmniejszyć, choć trochę wielkość tych linii. Gdybym zdecydował się jeszcze te linie zapuszczać to byłoby to bez sensu, Popatrzcie na zdjęcia suczek, przecież tam linii podziału prawie nie widać. Robercie masz rację przejście góra dół nie jest tak rozmyte jak powinno być, ale długo by pisać, dlaczego tak wyszło. Niestety w trakcie malowania z bólem serca musiałem tak zostawić. Ale w rzeczywistości to nie jest tak całkowicie na ostro. W tej chwili mogę powiedzieć, że model jest gotowy. Ma podwieszone zbiorniki, powklejane wszystkie szybki w lampach, wklejone zbieracze, itp. itd. Dzięki za pierwsze pozytywne uwagi. Jeśli jest coś nie tak to walcie śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 W tej chwili mogę powiedzieć, że model jest gotowy. Ma podwieszone zbiorniki, powklejane wszystkie szybki w lampach, wklejone zbieracze, itp. itd. To dawaj zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Spokojnie Przyjdzie czs na fotki. Teraz nie ma sensu na szybko pstrykać. Siedzę i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Siedzę i podziwiam. Pies ogrodnika Daj innym też popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 GEM, jak zrobiłeś okopcenia w okolicy działek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Lutego 2011 Autor Share Napisano 22 Lutego 2011 GEM, jak zrobiłeś okopcenia w okolicy działek? Czarna plus jakaś resztka jasno szarej , obie Pactry, wymieszane na oko dość mocno rozcieńczone. Prawie brudny rozcieńczalnik. Ciśnienie ok 1 bar. bardzo mały strumień wypływu farby, i tak warstewka po warstewce, kropka po kropce do uzyskania zamierzonego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 zrobiłeś okopcenia w okolicy działek Czarna plus jakaś resztka jasno szarej , obie Pactry, To nie sa tanie informacje......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Lutego 2011 Autor Share Napisano 22 Lutego 2011 Koledzy, co myślicie o takim pomyśle na podstawkę? To, co pokazuję to jest w trakcie pracy. Będą jeszcze zalane szczeliny pomiędzy płytami, namalowane linie, itp. A tak to miałoby wyglądać na końcu. Oczywiście jest to jeszcze wszystko w trakcie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Dobrze się komponuje, podstawka z płyty gipsowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 Baza podstawki to płyta karton-gips, na to jest przyklejona płyta włókno cementowa, a na krawędziach jest to wszystko oklejone klejem do przyklejania płytek. Zamysł miałem taki żeby to wyglądało jak kawałek wyrwanej płyty lotniska i przeniesionej "jakimsiś sposobem " na półkę mojej gabloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Świetne. Model i podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Jeżeli mogę to napiszę to tutaj, choć chyba dobrze by było założyć w innym, stosowniejszym i "łatwoszuklanym" miejscu zebrane różne informacje i ciekawostki dotyczące samolotów. Do rzeczy. Na zdjęciu widać Su-22 i jej pokrywa stożka, taka mała ciekawostka dotycząca tego drugiego. Podczas uruchamiania samolotu technik miał obowiązek położyć stożek za samolotem aby piloci kołujący na stoisko za stojącymi samolotami, wiedzieli, że nie mogą przekołować gdyż już pracuje, albo za chwilę zacznie pracować silnik. Często bywało, że przez radio prosiło się, aby pilot uruchamiający chwileczkę się wstrzymał, ale generalnie pokrywa stożka służyła za swoisty sygnalizator. Na Su-7 zaś wykładano pokrywę stożka przed wlot, tak aby tzw. linia stagnacji, czyli wąski strumień powierza zasysający wszystko z ziemi i wrzucający to do silnika, został rozproszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi