Serek Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 (edytowane) Czy aby nie powinna być widoczna linia podziału na dach i sleeper?? No akurat z tym jest różnie, widziałem, że jedni szpachlują a inni nie, ja postanowiłem zaszpachlować linię aby lapiej było mi nanieść lakier, ale obiecuje, że w petku 359 będzie podnoszony dach w sliperze... Edytowane 27 Czerwca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Nie no to nawet nie chodzi o to, że nie można zajrzeć do środka, ale tak jest w oryginale. Skoro bazujesz na oryginale, to mogłaby się ta linia pojawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 W sumie też prawda, ale teraz już za późno na jej zrobinie bo nawet nie wiem którędy szła i mogę krzywo zjechać i po lakierze by było, a tego bym raczej nie chciał, człowiek uczy sie na błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Jasne... już teraz się w to nie pchaj, bo tylko popsuć możesz A tak a'propos, to widać linię podziału na fotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 Widać, ale tylko z jednej strony i to słabo, a z drugiej tylko troszeczkę widać, z tyłu i z przodu to ni diabła nic nie zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Serku nareszcie ruszyłeś z pracami Lakier położony bardzo ładnie, i ślicznie się błyszczy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 28 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2007 Witam dzisiaj pobawiłem się w nakładanie kalke trochę się tego bałem ale wyszło ok ( po za jedną ), niestety przy nakładaniu kalek z tyłu sleepera jedno ramie kalki przy wyciąganiu z wody strasznie się powichrowało , miałem już przez to nie naklejać całej kalkomani ale postanowiłem coś z tym wydumać i jakoś nakleiłem ( nie patrzcie że kalki z tyłu są trochę krzywo ułożone, ponieważ tam to mi wisi od ponad połowy w dół nic nie widać, idzie na to zabudowa holownika i nie starem się tam z układaniem - szkoda płynów ) Jak myślicie zrywać tą kalkę czy zostawić ? Powiem tyle, że tam z tyłu będzie jeszcze cały holownik więc mało co będzie tego widać. Przestudiowałem też kilka relacji tego wreckera i z pytań osób które go sklejały, każdy wypowiedział się, że z tyłu zabudowy holownika brakuje kawałek kalkomani tak jak na fotce niżej ( zaporzyczonej z relacji Guido ) Wieć postanowiłem już teraz wyciąć po kawałku z każdej strony sleepera kaleczki, w tych miejscach których nie będzie widać: Tego co jest na fotce wogólenie nie będzie widać bo idzie tam kabina a po bokach kominy a więc kominy zakrywają szczelinę między kalkami a niałą dziurą tam gdzie je wyciąłem. Z resztą kalek poradziłę sobie dobrze, jeszcze tylko jutro posmaruje je lekko drugą warstwą SOL'a Krzywo postawiony aparat , narazie tyle jutro może jeszcze coś tam podłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 Cóż mogę powiedzieć... Dla mnie bomba. Płyn do kalek to będzie mój kolejny zakup (razem z WAX' em ) Pozdrawiam:piwo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 Wieć postanowiłem już teraz wyciąć po kawałku z każdej strony sleepera kaleczki, w tych miejscach których nie będzie widać: Osz ty przebiegła bestio A tak na serio to kładzenie kalek idzie Ci wyśmienicie. SOL dobra rzecz Czekam na dalsze postępy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 y a co te płyny niby daja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 28 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2007 SET - robi podłoże pod kalkę ( nakładasz go w to miejsce gdzie ma być kalka) SOL - układa kalkomanię i lekko wtapią ją w powierzchnię ( nakładasz na kalkę po wyschnięciu ) Oba płyny można dostać tutaj ( pierwsze dwie pozycje od lewej ) http://www.modelcentrum.sote.pl/go/_search/full_search.php?sess_id=b349dae4f1b6a77f408bc5a63c7dd997&search_query_words=microscale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Wydaje mi się, albo kalkomanie na boku sleepera są lekko pofalowane Jeżeli tak, to namocz je płynem i może uda ci się je jeszcze naprostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2007 Czy możesz jakoś bardziej pokazać te miejsce o które Ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Proszę bardzo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2007 Hmm może masz racje jak teraz się tak bliżej przyjżałem to te kalki duże ( niebieska linia ) są prosto tylko ta w środku w drzwiach ( zaznaczona zielonym prostokątem) jest może ciut krzywo, przyjżałem się z bliska i doszedłem do wniosku, że z jednej strony może by ją 0.5 mm podnieść , a z drugiej 0.5mm opuścić i by się ładnie wyrównało. Tylko teraz mam pyatnko, bo wszystkie kaklki smarowane już był 2 warstwami SOL'a i już dość ładnie się ułożyły, czym ją teraz posmarować, żeby ją jeszcze jakoś lekko uratować ( SOL , SET ? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Namocz Sol'em - powinno się odmoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Widzę, że z kalkami jest w tym modelu strasznie dużo pracy Podziwiam, naprawdę podziwiam! I fajnie, że tak kombinujesz - tu przyciąć, tam dodać... Powodzonka. Wierzę, że wszystko dobrze się zakończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2007 Hmm dzisiaj spróbowałem coś zrobić z tą kalką nasmarowałem ją najpier wodą a później SOL'em troszeczkę się ją udało wyrównać, ale idelanie nie jest ponieważ bałem dalej już się jej ciągnąć, bo już prawie się zrywała :/, skończyłęm też 1 narazie filtr powietrza drugi schnie po podkładzie ponieważ zrobił się taki bąbelek z farby jak wcześniej go malowałem i wrzuciłem do DOT'u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Podziwiam Serku ja napewno niekleiłbym ich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 7 Lipca 2007 Autor Share Napisano 7 Lipca 2007 Witam po 2 dniach roboty ( 8 h wczoraj i tylko 3 dzisiaj ) skończyłem schowek na wysuwające się nóżki ? Revell okropnie skopał sprawe ale widzę, że nie tylko u mnie, ale nie we wszystkich jednak tak źle było, widziałem, że Guido miał ten sam problem, a mianowicie, między drzwiami o obudową była straszan luka i drzwi leciał na skosa jak holera, a na górze z zawiasem całkowicie już nie pasowało No i musiałem wszystko przerabiać , niestety nie znam niemieckiego i musiałem się sporo domyślać gdzie ten Guido przyciął , wyciął itp. a na obrazkach nie wszystko widać. Trzeba było ściąć ten kancik z 2 stron obudowy: Wyciąć tutaj takie 2 kanciki aby głębiej mogła wejść część z dziurką na zawias: W dzrwiczkach uciąć po 2 paseczki ( z góry i dołu po ok 2 mm ) , ściąć oryginalne takie jopki które wchodziły w dziurkę i po wklejeniu w obudowę części z tymi dziurkiami przyłożyć dzrwi i wszystko 7000 razy przymierzyć żeby później w dobrym miejscu wyciąć dziurkę: Później włożyć w te dziurki jakieś druciki ( mi tutaj posłużyła cieniutki rureczka metalowa ) I wszystko wyszło OK Wszystko ładnie pięknie, dzrwiczki po zamknięciu ładnie wchodzą się w obudowe i nie wychodzątak na skosa jak było to w oryginale. Oto fotki reszty część które złożyłem kilka dni temu a dzisiaj dopier wszystko poszpachlowane: Narazie tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lux_2007 Napisano 7 Lipca 2007 Share Napisano 7 Lipca 2007 Normalnie z każdą odsłoną zadziwiasz mnie coraz bardziej. Jeszcze troszkę i szczęką mi odpadnie i nawet ten klej do protez co reklamuje babcia Mostowiakowa nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 7 Lipca 2007 Autor Share Napisano 7 Lipca 2007 Normalnie z każdą odsłoną zadziwiasz mnie coraz bardziej. Jeszcze troszkę i szczęką mi odpadnie i nawet ten klej do protez co reklamuje babcia Mostowiakowa nie pomoże. Fajnie, że Ci się podoba moja praca to bardzo budujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 8 Września 2007 Autor Share Napisano 8 Września 2007 Jasne, podaj strony które Cie intersują, a wyślę Ci skany na PW. P.S Za ok 3-4 dni aktualizacja relacji po nieszczęśliwym wypadku z kretem i gorącą wodą otrzymałem nowe część ( kabina. maska. nadkola). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 8 Września 2007 Share Napisano 8 Września 2007 Tu masz całą instrukcję do tego Petka http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truckkit_instructions/revell/07541_peterbilt_wrecker/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 8 Września 2007 Share Napisano 8 Września 2007 Bardzo ładnie Ci idzie kolego ten model.Mam tylko jedno pytanie.Co to jest ten sol i inne takie :P ?? To czym smarujecie kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi