karambolis8 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Do czego służą te kulki, bo nie jestem w stanie się domyślić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Do czego służą te kulki, bo nie jestem w stanie się domyślić? Do przedwczesnego detonowania pocisków kumulacyjnych. Kule na łańcuchach chronią najbardziej wrażliwe miejsca czołgu- tył wieży, oraz na niektórych wozach zbiorniki paliwa, jak na zdjęciach powyżej. Łańcuch stanowi barierę dla pocisku, który detonuje przed dotarciem we wrażliwe miejsce, a kula napręża łańcuchy, by lepiej spełniał swą funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie domyśliłbym się, za słaby w temacie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 powłoka pierwsza klasa już się nie mogę doczekać efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Dzięki koledzy za doping Marcinie jeszcze nie pomalowany . Pawle ; Lepisz jakąś skorupę i do tego wstawiasz nie swoje zdjęcia tylko zassane z internetu. Popaprałeś model jakimś budowlanym badziewiem i liczysz na brawa ? No skądże jak bym śmiał a plakatówkami to wiesz skończyłem malować będąc w twoim wieku Bartku dzięki za fotki przyjrzałem się dokładnie i doszedłem do wniosku iż zrobię z ażurkiem . Tępo jako takie jeszcze tydzień i malowanie , jutro fotki z postępu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Kawał dobrej roboty kolega odwalił z tą powierzchnia antypoślizgową. Az trudno doczekać się efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Dzięki kolego . Powolutku pomalutku ale do przodu te drobiazgi chyba mnie oślepią A oto co udało mi się zdziałać przy modelu ; Sorki za fotki ale jakieś takie wyszły cienkie . Jutro może zamontuję Szulamit -ki to wrzucę fotki . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 No ładnie Mirek, ładnie. Tylko jedna uwaga -Barthass gdzieś kiedyś pisał o ilości anten. Academy dało za dużo gniazd. Tzn z tego co pamiętam, oni wzorowali się na bardzo wczesnej Merkavie IV. Barthass, uściślisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Cześć! Tak rozmawialiśmy kiedyś o tym. Ale człowiek się dowiaduje ciągle czegoś nowego Generalnie czołg Mk.4 używa 2 skrajnych gniazd antenowych, znajdujących się na samym tyle wieży- te co wystają z kosza. Czasami zdarza się i 3 antena, umieszczona w gnieździe po lewej lub prawej stronie wieży( tuż obok czujnika wykrywającego naświetlenie czołgu promieniem lasera). Pozostałe gniazda są niewykorzystane, zaślepione. I tak to wygląda na olbrzymiej większości zdjęć. Jednak jest takie powiedzenie "never Say never in IDF",i również w tym przypadku się sprawdza, gdyż czołg jest stale używany i przerabiany/modernizowany. Tak więc: Wóz z 3 antenami, jednak nie zaślepionymi pozostałymi gniazdami: Wóz z 4 antenami: No i wychodzi, że z antenami to jednak wolna amerykanka... i prawde mówiąc to teraz już sam nie wiem jaka jest zasada montowania ich na czołgach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Ależ oczywiście, że naturalnie. Teraz już wszystko jasne, że nie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Dzięki koledzy za interwencję Właśnie chcę zamieścić 3 anteny chociaż korci mnie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Wygląda to już super na tym etapie. Czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Miało być szybko a wyszło normalnie trochę do przodu trochę do tyłu nie będę pisał ile czasu mi to zajęło aby nie zniechęcać kolegów do budowy tego pojazdu 8-) Tyle na dzień dzisiejszy ; Jak coś podgonię to się pochwalę . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Żydoska fascynacja nawet na czołgach musi coś wisieć, powoli zbliżasz się do malowania, czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Ja bym go tak zostawił) wygląda bosko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 5 Marca 2011 Autor Share Napisano 5 Marca 2011 Witam . Dzięki Jarkowi ( jo) mogłem skończyć pracę przy wieży . Jutro biorę się za fartuchy oraz patrząc na fotkę FN chyba będę go musiał wymienić gdyż nie podoba mi się Atak to wygląda ; Na razie to tyle jak złożę to się pochwalę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 Ależ ona jest piękna.. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Cześć! Wszystko ładnie Mirku, ale... Przewód elektryczny, który jest połączony z cewkami spustu elektrycznego na przednim karabinie, nie biegnie do włazu dowódcy, tylko jest umieszczony pod metalową osłoną, i znika pod pancerzem ( w okolice włazu dowódcy biegnie za to linka, do ręcznego uruchomienie spustu): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Dodatkowy właz ładowniczego występuje tylko w kilkudziesięciu (kilkunastu?) wozach Mk.4 . I w dodatku podobno w starszych wersjach, gdzie była możliwość jego założenia- w nowszych czołgach stalowa konstrukcja wieży nie ma już podobno otworu przeznaczonego na dodatkowy właz. Najnowsze Academy to Mk.4 w wersji LIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 13 Marca 2011 Autor Share Napisano 13 Marca 2011 Dzięki Bartku za fotkę z tymi przewodami gdyż szukałem w necie coś takiego i nie znalazłem , zrobię tak jak na fotce . Złożyłem fartuchy które zjadły mi trochę spokoju (30 elementów na segment) ale już po bólu Przymocowane prowizorycznie w celach reklamowych i wyglądają tak ; Wszelkie sugestie i opinie mile widziane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Wczesniej nie zauwazylem ze tu takie cudenko sie buduje. Merkava to chyba najpiekniejszy czolg z nowoczesnych. Pozdrawiam! Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Marca 2011 Autor Share Napisano 14 Marca 2011 bulik to jest niebieska folia którą później zamaskuję Kuba dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Marca 2011 Autor Share Napisano 14 Marca 2011 Aha a to fotka z dwoma włazami Źródło internet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Czyzby co ,pojazd to inny system ,mimo iz ta sama wersja? Question Nie, jak na razie mechanizm otwierania włazu jest taki, na wszystkich Mk.4:(jeżeli w modelu Hobby Bossa wygląda inaczej, no to mamy kolejny z długiej listy błąd w tym zestawie) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Nie lubię "nowoczesnych" ale ten mi się podoba fajny patent z tym sprayem/żwirkiem no i "oblaszony" cudnie rozumiem ze to taki new zimmerit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi