Skocz do zawartości

Merkava Mk IV Academy 1/35 + Trochę .

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Do czego służą te kulki, bo nie jestem w stanie się domyślić?

Do przedwczesnego detonowania pocisków kumulacyjnych. Kule na łańcuchach chronią najbardziej wrażliwe miejsca czołgu- tył wieży, oraz na niektórych wozach zbiorniki paliwa, jak na zdjęciach powyżej. Łańcuch stanowi barierę dla pocisku, który detonuje przed dotarciem we wrażliwe miejsce, a kula napręża łańcuchy, by lepiej spełniał swą funkcję.

Napisano

powłoka pierwsza klasa już się nie mogę doczekać efektu końcowego

Napisano

Dzięki koledzy za doping

Marcinie jeszcze nie pomalowany .

Pawle ;

Lepisz jakąś skorupę i do tego wstawiasz nie swoje zdjęcia tylko zassane z internetu. Popaprałeś model jakimś budowlanym badziewiem i liczysz na brawa ?

No skądże jak bym śmiał a plakatówkami to wiesz skończyłem malować będąc w twoim wieku

Bartku dzięki za fotki przyjrzałem się dokładnie i doszedłem do wniosku iż zrobię z ażurkiem .

Tępo jako takie jeszcze tydzień i malowanie , jutro fotki z postępu .

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki kolego .

Powolutku pomalutku ale do przodu te drobiazgi chyba mnie oślepią

A oto co udało mi się zdziałać przy modelu ;

imgp8185.jpg

imgp8186z.jpg

imgp8187.jpg

imgp8188.jpg

imgp8189.jpg

imgp8190.jpg

Sorki za fotki ale jakieś takie wyszły cienkie .

Jutro może zamontuję Szulamit -ki to wrzucę fotki .

Pozdrawiam .

Napisano

No ładnie Mirek, ładnie. Tylko jedna uwaga -Barthass gdzieś kiedyś pisał o ilości anten. Academy dało za dużo gniazd. Tzn z tego co pamiętam, oni wzorowali się na bardzo wczesnej Merkavie IV. Barthass, uściślisz??

Napisano

Cześć!

Tak rozmawialiśmy kiedyś o tym. Ale człowiek się dowiaduje ciągle czegoś nowego

Generalnie czołg Mk.4 używa 2 skrajnych gniazd antenowych, znajdujących się na samym tyle wieży- te co wystają z kosza. Czasami zdarza się i 3 antena, umieszczona w gnieździe po lewej lub prawej stronie wieży( tuż obok czujnika wykrywającego naświetlenie czołgu promieniem lasera). Pozostałe gniazda są niewykorzystane, zaślepione. I tak to wygląda na olbrzymiej większości zdjęć.

Jednak jest takie powiedzenie "never Say never in IDF",i również w tym przypadku się sprawdza, gdyż czołg jest stale używany i przerabiany/modernizowany.

Tak więc:

Wóz z 3 antenami, jednak nie zaślepionymi pozostałymi gniazdami:

th_Merkava_mk_iv084.jpg

Wóz z 4 antenami:

th_re1sluqpwd98varwpuv8.jpg

No i wychodzi, że z antenami to jednak wolna amerykanka... i prawde mówiąc to teraz już sam nie wiem jaka jest zasada montowania ich na czołgach.

Napisano

Dzięki koledzy za interwencję

Właśnie chcę zamieścić 3 anteny chociaż korci mnie 4

Napisano

Miało być szybko a wyszło normalnie trochę do przodu trochę do tyłu nie będę pisał ile czasu mi to zajęło aby nie zniechęcać kolegów do budowy tego pojazdu 8-)

Tyle na dzień dzisiejszy ;

imgp8191.jpg

imgp8194.jpg

imgp8198.jpg

imgp8199.jpg

Jak coś podgonię to się pochwalę .

Pozdrawiam .

Napisano

Żydoska fascynacja nawet na czołgach musi coś wisieć, powoli zbliżasz się do malowania, czekam z niecierpliwością.

• 1 month later...
Napisano

Witam .

Dzięki Jarkowi ( jo) mogłem skończyć pracę przy wieży .

Jutro biorę się za fartuchy oraz patrząc na fotkę FN chyba będę go musiał wymienić gdyż nie podoba mi się

Atak to wygląda ;

imgp8214y.jpg

imgp8215.jpg

imgp8216.jpg

Na razie to tyle jak złożę to się pochwalę .

Napisano

Cześć!

Wszystko ładnie Mirku, ale...

Przewód elektryczny, który jest połączony z cewkami spustu elektrycznego na przednim karabinie, nie biegnie do włazu dowódcy, tylko jest umieszczony pod metalową osłoną, i znika pod pancerzem ( w okolice włazu dowódcy biegnie za to linka, do ręcznego uruchomienie spustu):

th_616d.jpg

Napisano

Dodatkowy właz ładowniczego występuje tylko w kilkudziesięciu (kilkunastu?) wozach Mk.4 . I w dodatku podobno w starszych wersjach, gdzie była możliwość jego założenia- w nowszych czołgach stalowa konstrukcja wieży nie ma już podobno otworu przeznaczonego na dodatkowy właz. Najnowsze Academy to Mk.4 w wersji LIC.

Napisano

Dzięki Bartku za fotkę z tymi przewodami gdyż szukałem w necie coś takiego i nie znalazłem , zrobię tak jak na fotce .

Złożyłem fartuchy które zjadły mi trochę spokoju (30 elementów na segment) ale już po bólu

Przymocowane prowizorycznie w celach reklamowych i wyglądają tak ;

imgp8266.jpg

imgp8267.jpg

imgp8268q.jpg

imgp8269.jpg

Wszelkie sugestie i opinie mile widziane .

Napisano

Wczesniej nie zauwazylem ze tu takie cudenko sie buduje. Merkava to chyba najpiekniejszy czolg z nowoczesnych.

Pozdrawiam!

Kuba

Napisano

bulik to jest niebieska folia którą później zamaskuję

Kuba dzięki .

Napisano

Aha a to fotka z dwoma włazami

Źródło internet .

img0596jl.jpg

Napisano
Czyzby co ,pojazd to inny system ,mimo iz ta sama wersja? Question

Nie, jak na razie mechanizm otwierania włazu jest taki, na wszystkich Mk.4:(jeżeli w modelu Hobby Bossa wygląda inaczej, no to mamy kolejny z długiej listy błąd w tym zestawie) :

P1710704.jpg

Napisano

Nie lubię "nowoczesnych" ale ten mi się podoba fajny patent z tym sprayem/żwirkiem no i "oblaszony" cudnie rozumiem ze to taki new zimmerit ?