radzio_f Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Witam. Przełamałem się i postanawiam zamieścić pierwszą swoją relację z budowy. Będzie to model w miarę prosty P 51 Mustang w malowaniu takim jak na pudełku czyli z 1943 roku z północnej Afryki. Kolorów podstawowych jakich użyję do malowania będą to Olive Drab, Natural Grey oraz Interior Green. Liczę na Waszą dużą pomoc i dobre rady ponieważ nie jestem doświadczonym modelarzem i jeszcze długa droga przedemną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Pomalowany kokpit interior green przejechany sidoluxem troszeczkę rozcieńczonym wodą dla nadania matowości i zalany czarną temperą Starty wash wacikiem kosmetycznym Tych śladów po wypychaczach nie szpachlowałem bo po złożeniu połówek kadłuba i wsadzeniu podłogi będą niewidoczne także postanowiłem oszczędzić sobie nerwów ;p I gotowy fotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Będę zaglądał.. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Ja bym jeszcze płukankę zrobił i rozjaśnił krawędzie suchym pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 I spróbował jeszcze trochę rozetrzeć washa w kącikach Fajnie, że zabrałeś się za wczesnego Mustanga. Jakbyś miał jakieś wątpliwości lub pytania, to wal jak w dym Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 No właśnie Korniku mam pytanko Nie mogę się doszukać jaki był kolor podłogi w tych maszynach, czy był on zielony czy było to po prostu czyste drewno? Biorę się za rozcieranie washa i rozjaśnianie krawędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 W tej wersji Mustanga nie było drewnianej podłogi. Pozostawiano ją w naturalnej barwie metalu. Drewniana podłoga to następne wersje tego samolotu, podobno malowano wówczas antypoślizgową farbą w kolorze kokpitu. Tyle wiem na ten temat, ale mogę się mocno mylić, co jakiś czas zmieniają się ,,pewniki" na pewne tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o podłogę to tutaj wchodzą w grę kolory Bronze Green lub Interior Green bądź srebrny. Ja osobiście potraktowałbym ją zielonym Interior Green. W wersjach późniejszych drewniane podłogi były bardzo często (choć oczywiście nie we wszystkich przypadkach) malowane czarną farbą antypoślizgową. Tyle wiem na ten temat, ale mogę się mocno mylić, co jakiś czas zmieniają się ,,pewniki" na pewne tematy. Bo i co pewien czas pojawia się gdzieś nowa dokumentacja, publikacje i odnajdują się zdjęcia oraz próbniki kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Kokpit zrobiony. Jednak zadecydowałem o interior green na podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Jakby szukać na siłę czegoś do czepiania, to suchy pędzel na radiostacjach nieco za mocny jak na tę skalę, ale całokształt prezentuje się świetnie. Pulpit przedni z zegarami wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Dzięki Mikele No masz racje co do radiostacji dopiero to zauważyłem na zdjęciach. Na żywo nie wygląda ta źle. Muszę to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Dasz radę zrobić jeszcze zbliżenie tablicy przyrządów bo zacnie wygląda na pierwszym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Na tyle mnie stać Moses.Troszke jakość nie tego no ale lepiej się nie da. Tablice pomalowałem na czarny mat, przetarłem czarnym z kropelką białego na suchym pędzlu, przejechałem w prawo i w lewo lekko nasączonym wacikiem w metalizerze MM i tyle ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 No no fajnie. Maźnij teraz tablicę matem, a zegary zalej kropelką bezbarwnego lub clearfixa, będzie idealnie wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 No właśnie miałem tak zamiar ale ja nie wiem czy w tej skali będzie to widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Tablica rzeczywiście wygląda całkiem do rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Brak chęci i motywacji :/ kopnijcie mnie w d.... żeby coś zaskoczyło :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Dawaj dawaj bo świetnie Ci idzie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Do roboty, bo jak Cie kopne w du.. to będziesz latał jak Pershing na wysokości lamperii (wersja ocenzurowana ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Masz nienajgorszy model, zacząłeś całkiem ok i jestem ciekaw jak pójdą Ci kolejne etapy budowy. Nie marudź, nie mędrkuj tylko bierz się do roboty, bo chcę wreszcie zobaczyć porządnego "Allisona" na tym forum!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2011 Wziąłem się za robotę Wkleiłem kokpit skleiłem połówki kadłuba ale dobrze że zauważyłem nie wkleiłem koła ogonowego :/ Dobrze że klej jeszcze nie związał także jakoś delikatnie to wszystko rozkleiłem. Mam małe pytanko, jaki kolo miały klapy koła ogonowego od wewnętrznej strony? Zielony czy to było czyste aluminium ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Wnęki podwozia oraz klapy osłon podwozia głównego i ogonowego we wczesnych Mustangach były w większości malowane na srebrno (nie pozostawiane w gołym metalu, ale malowane). Zdarzały się również zabezpieczane Zinc Chromate, ale to głównie w ostatnich seriach produkcyjnych Allisonów, a także w malowanych ad hoc w jednostkach np. teatru CBI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Tak jak Korniku pisałeś pomalowałem klapy na srebrno. Zamknąłem kadłub I zrobiłem światła pod skrzydłem. Nawierciłem gorącym wiertłem otworki podkleiłem kawałem przeźroczystej folii i zamalowałem. Efekt : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Jeśli skrzydeł nie masz jeszcze sklejonych to proponuję; oderwij folię z całkiem nieźle wyglądającymi światełkami, srebrnym pomaluj otworki wewnątrz- będzie to imitacja odbłyśników, wklej folię na miejsce i daj po kropli bezbarwnego w połysku, bądź Clerfixa, jak Moses radzi i po wyschnięciu po kropli maskolu, przed następnymi czynnościami. podejrzewam, że światła mogą wiele zyskać. Fajnie to jak na razie Tobie idzie, tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi