Lucas HS Napisano 11 Października 2007 Autor Share Napisano 11 Października 2007 Dzięki, poprawie, one sa ruchome więc będzie OK, teraz mam je zamaskowane, dzieki za foty, czekam. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 Opowiem w skrucie.Rowek pod tylną częścią kabiny to szyna,po której porusza się ruchoma częśc kabiny.W otwieranych dzwiczkach,też powinien być rowek,że kabinka miała po czym się przesuwać.I na tym wystającym "dzyndzlu"rowek też trzena by jakoś wyciąć.Poniżej rowka masz kamuflaż, a powyżej kolor wnętrza kabiny. Jak nie skumałeś to powiedz ,to Ci podeślę rysunek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Października 2007 Autor Share Napisano 12 Października 2007 chyba kuamam.. rozumiem że zdyndzel jest poprostu ( przy zamkniętej kabinie) we wnetrzu..., cos tam wymysli sie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Października 2007 Autor Share Napisano 12 Października 2007 Postępy małe, bo małe, ale są... ten ktp wymyslił oklejanie przed szpachlowaniem jest dla mnie mistrzem świata:D patent boski... Niestety, przez przypadek na skrzydło nacisnąłem i szpachla pozwoliła sobie pęknąć, wiec ją wyskrobałem i dzisiaj wleje tak więcej kleju ... Aha... tu ma byc wlew do baku, był on jako takie wgłębienie, dziurka z denkiem, wyglądało to okropnie, więc dawno, awno temu to zaszpachlowałem, i nie wiem co teraz...Pomóżcie!! Pozdrawiam, Lucas HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Jak masz taką szeroką szparę to jej nie szpachluj ani zalewaj klejem tylko wklej najlepiej na CA pasek polistyrenu. Potem go zetniesz, ewentualnie doszpachlujesz i wyszlifujesz i nic Ci nie popęka w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Października 2007 Autor Share Napisano 12 Października 2007 Dzięki za pomysł, szparę rozwarłem dlatego była taka, w rzeczywistości przy odpowiednim ustawieniu skrzydła ma jakieś 0,4 mm:D, ale b.dobry pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Października 2007 Autor Share Napisano 31 Października 2007 Witam, prace nad Spitkiem trwają, zdjęcie pierwsze przedstawia pomalowane dolne powierzchnie lewego skrzydła, pomalowałem je by wypróbować naprawionego aerka, nową farbę, oraz by przekonać się o dobrej powierzchni modelu (nie przekonałem się), wiem że farba wyszła okropnie - źle rozcieńczyłem, ale spokojnie, bo naprawdę nasd wszystkim panuję ; drugie zdjęcie: czerwony-miejsca nieidealne, do poprawki zielony - zeszlifowane nity - co robić??!! Proszę także o odpowiedź na pytanie (trzy posty wyżej) co do wlewu... PS:zdjęcia 2 nie pomniejszałem by było widać wszystko bardzo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Października 2007 Share Napisano 31 Października 2007 Powinieneś odtłuścic powierzchnie przed malowaniem. A jak tam skrzydło?? Proste ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Października 2007 Autor Share Napisano 31 Października 2007 Jest już dużo lepiej, a bez rozcinania skrzydła już nie poprawię...:( co z tym wlewem, bo nie mogę se dać spokoju?? A modelu nie odtłuściłem bo była duża szansa, że jest czysty i jest... był myty niedawno, a malowanie jest takie... nieoficjalne narazie... po skończeniu poprawek pójdzie cały model w jeden kolor i preshading Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 1 Listopada 2007 Autor Share Napisano 1 Listopada 2007 Witam, modelik już schnie po kąpieli i ścieraniu wodnym farby... Spiton- na tym zdjęciu jest moje ustawienie goleni - czy dalej są zbyt równoległe?: A tu krzywe skrzydło patrząc z tego miejsca to lewe, a w rzeczywistości prawe: Co do ścierania wodnego... chciałem się pochwalić skutkami mojej gleby na schodach w miską wody i papierem ściernym... Cała rodzina polana założę się, że nikt nie potrafi tak wyglebić bez kapci na schodach jak ja Robię to średnio trzy razy tygodniowo - częściej od mojej pięcio letniej siostry a teraz foty: dobrze, że klataka schodowa w remoncie, bo jakbym brudną wodą pochlapał nową farbę na ścianie to , aha cały oczywiście jestem przemoczony, a wrażenia z lotu świetne, polecam!! Proszę zwrócić uwagę na to jak papier ścierny z miski poleciał i przykleił się do ściany: Chyba bardziej się rozpisałem o mojej szpachli niż o modelu.. no cóż relacja z lotu chyba też na forum o samolotch i śmigłowcach przystoi?? Komentujcie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Listopada 2007 Autor Share Napisano 2 Listopada 2007 (edytowane) 2 listopada 19:57 Witam, z pomocą w naprawianiu skrzydła przyszły mi te oto wyroby: Zalałem Surfem 1200 wgłębne linie zrobione przez przypadek i wszystkie grube rysy: Śmigło po pomalowaniu podkładem aerografem i już poprawione, jutro na srebrno, by potem zrobić delikatne odpryski(juz poćwiczyłem na kartoniku:D), muszę poszukać zdjęć, bo nie mam pojęcia jak wygląda zużyte śmigło: Wstępnie poszpachlowane połączenie kadłub - prawe skrzydło: Prosze o pomoc w sprawie wlewu paliwa(jak ma wyglądać i odprysków na śmigle, no i co z tymi lotkami? Pozdrawiam, Lucas HS. Edytowane 2 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Lucas - zauważ, że obie lotki masz "wywinięte" do góry - a to jest błąd. Jak jedna w górę to druga w dół. Poza tym to życzę powodzenia w dalszych pracach przy modelu jak i wycieraniu schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Listopada 2007 Autor Share Napisano 2 Listopada 2007 UUU, a ja byłem pewien, że tak pasuje, że niby to jest ustawienie lotek wznoszące samolot do góry, czyli za to odpowiadaja te klapy bliżej kadłuba? Mam jedną rwać? Aha, i czy to samo ma się do stateczników poziomych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Właśnie statecznik poziomy kieruje samolot w górę i dół. Lotki na skrzydłach powodują przechylanie sie samolotu na boki. Te klapy bliżej kadłuba są po to żeby samolot nie zwalił się na glebę przy lądowaniu jak siła nośna będzie za mała pod skrzydłem (zmieniają profil i dzięki temu może lecieć wolniej). Statecznik poziomy może zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Listopada 2007 Autor Share Napisano 2 Listopada 2007 Aha, czyli musze zerwać tylko jedną lotkę:D:D JUPPI... dzięki! A jak z tym śmigłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Co do poprawności kształtu to nie będę się wypowiadał bo nigdy sie w to nie bawiłem ale dziwi mnie, że chcesz najpierw pomalować śmigło na srebrno a potem odpryski. Śmigła są stalowe pomalowane (u Spitfire'a) na czarno. Więc lepiej najpierw pomaluj je na czarno z żółtymi końcówkami a potem ze srebrnej farby zrób przetarcia i odpryski. Ze zdjęcia widzę, że ładnie jest oszlifowany kołpak i łopaty. No chyba, że coś źle zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Listopada 2007 Autor Share Napisano 2 Listopada 2007 tak, moja (i nie tylko moja)metoda: Odpryski: 1.srebrny 2.maskol w miejscach odprysków 3.czarny 4.zrywanie maskola Przetarcia: 1.srebrny 2.czarny 3.na niedoschniętym czarnym tępym nożykiem skrobanie Te metody wydają mi się słuszne... a co do żółtych końcówek to były ale mi się nie podobały... tak z ciekawości... czytałeś cały temat czy tylko ostatnią stronę? To nie jest złośliwość, tylko jeszcze nikt mi nie odpowiedział na kilka wczesniej zadanych pytań... Pozdrawiam, Lucas HS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Listopada 2007 Autor Share Napisano 4 Listopada 2007 Witam, "apdejt"- śmigło pomalowane trzema srebrnymi warstwami (dupli-color), może, jak jutro się uda, przelecę kilkoma warstwami glossa (humbrol): Pytanie:W którą stronę obraca się w Spicie śmigło? Według moich rozmyślań i obserwacji łopat (ich wywiniecia i kształtu) chyba tak, pytam, bo nie jestem pewien na 100% na której krawędzi zrobić otarcia i postrzępienia, chyba w tą stronę, mylę się?: nowe zdjęcia jutro... Pozdro, Lucas HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 9 Listopada 2007 Autor Share Napisano 9 Listopada 2007 Witam, na początku chciałem powiedzieć, że trochę im przykro że moja relacja nie cieszy się dużym zainteresowaniem u 99% forumowiczów... ale dla mnie osobiście czytanie własnych relacji od początku jest wspaniałym przeżyciem, które wiąże się ze wspomnieniami towarzyszącymi poszczególnym etapom prac.... w kazdym razie... zmieniłem koncepcję - przeszlifowałem całość jeszcze raz, i grubym papierem ściernym przearłem krawędize natarcia, wyszło trochę mizernie:) ale cóż, poprawię trochę i na to czarny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Chcesz potem "wyciągać" ten srebrny spod czarnego? Papierem ściernym czy w jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 9 Listopada 2007 Autor Share Napisano 9 Listopada 2007 dokładnie, skalpelem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 lukas jestem obłudnikiem.zobacz ile masz postów i co do tej pory zrobiłeś. Musisz nabrać tempa :-))Bo osiągniesz pełnoletnośc , a spit ciągle bedzie nieskończony :-)) Pozdrawiam, i z niecierpliwością czekam na reszte :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 9 Listopada 2007 Autor Share Napisano 9 Listopada 2007 Kurcze... masz rację... niestety:) mam mało czasu, ostatnio tyle nauki, że już powoli nie wyrabiam... ale grzebię coś zawsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 10 Listopada 2007 Autor Share Napisano 10 Listopada 2007 Witam, kolejne foty przedstawiają nacięty rowek, w miejscu gdzie ma się przesuwać ruchoma część osłony, układ lotek (czy tak mogą być, czytałem że żeby uniknąć jakiegoś tam złego ustawienia samolotu, lotka wywinięta w dół jest mniej wywinięta w dół niż ta druga w górę?), a trzecia fota: nie wiem jak poprawić brak nitów przy kadłubie? Proszę o pomoc(odpowiedź na dwa zadane pytania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 lotki sa ok. ja bym ich w ogóle nie wychylał, ale tak jak zrobiłes jest poprawnie. tam gdzie nie ma nitów bedziesz miał otworzone drzwiczki kabiny, i chyba to załatwii sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi