cloner16 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Okazało się, że gwint od wężyka był lekko wygięty, a co za tym idzie, powietrze się ulatniało i nie trafiało do aerografu OK ,jak już będziesz mieszał to dodaj trochę kropel ( ok 5-7% ) zmywacza do akryli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin990 Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2011 OK ,jak już będziesz mieszał to dodaj trochę kropel( ok 5-7% ) zmywacza do akryli. Mam rozumieć, że zmywacz muszę dokupić osobno, bo nie orientuje się, co to jest :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin990 Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2011 PS. Może być to zmywacz do paznokci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Nie ,żaden zmywacz, rozpuszczalnik do akryli wamoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin990 Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2011 Ehhh, a bez tego da się obejść?? Bo szczerze mówiąc, to pieniędzy już nie mam;/ A tak w ogóle co to daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 To daje, że farba tak szybko nie wysycha. Ale ja maluję pactrami i jeszcze nigdy nie dawałem retardera. Co jakiś czas wycieram dyszę zwilżonym patyczkiem do uszu i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Nie śpiesz się. Jak nie masz pieniędzy, to poczekaj, aż będziesz miał. Jeśli będziesz omijał kolejne rzeczy, bo brakuje kieszonkowego, to nie będziesz zadowolony z efektów swojej pracy i zmarnujesz to, co już za te pieniądze kupiłeś. W modelarstwie nie można oszczędzać na warsztacie. Oczywiście są rzeczy, które są zbędne, przynajmniej na początku, ale bez podstawowego wyposażenia się nie obejdzie. A zmywacz akryli jest niezbędny, bo jak potem wymyjesz ten aerograf? Woda nie wystarczy... Przy okazji, Humbrole są tańsze w eksploatacji niż Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin990 Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2011 Ehhh, ale tak szczerze mówiąc to ten aerograf strasznie duże pokrycia robi. Poza tym, jak naciskam spust, to za pierwszym razem trochę farby wylatuje z dyszy. Nie wiecie, z czym to może być związane? I jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tego sprzętu-możecie mi napisać w teamcie lub na PW jak się obchodzić z tym aerografem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 I jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tego sprzętu-możecie mi napisać w teamcie lub na PW jak się obchodzić z tym aerografem ? Raczej wątpię żeby ktokolwiek się tym posługiwał. W każdym razie bez zmywacza do akryli się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Ew, spróbuj z benzyną estrakcują nalej troszkę pomieszaj i popsikaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rad Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 a Ja się tym posługuje, moim zdaniem najlepszy sprzęcik dla początkującego sklejacza żeby liznąć trochę jak działa aero. Posługuję się tym normalnie :P leje farbę rozcieńczoną proporcji 2ml farby 1 rozcieńczalnika (zawsze i tylko Wamod ) dokładnie mieszam zakręcam pojemnik odpalam pompkę i na 2 barach pryskam nawet jak na tak tani sprzęt to jestem zadowolony z efektów farbę kładzie równo nie pluje, do malowania na jeden kolor jest bardzo dobry. Czyści się go w zasadzie też prosto zmywacz, wata 3min i czysty ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 zmywacz wamodu nie ruszy zaschniej Pactry, ruszy ją albo nitro / aceton - czego NIE POLECAM ! albo płyn-myjek Tamyia/Gunze, jest drogi ale b wydajny i co najważniejsze nie ma farby której nie ruszy (fakt, kosztuje tyle co pól aero Hubrola, ale coś za coś), aero można myć najpierw woda/zmywaczem wamod, a na koniec przejechać odrobiną tamyi/gunze żeby domyć to czego poprzednie nie domyły (wtedy dopiero widać jak dużo nie domyły...) Ten aero jest za prosy żeby nie działał, musi być zapchany czy coś, jak jest powietrze, rozcieńczona farba i drożne dysze to po prostu musi działać. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Właśnie tego strasznie nie lubię w tych plastikach - w metalowych aero zdejmuje uszczelki i chop do nitro. Po takiej kąpieli wystarczy tylko przetrzeć gdzieniegdzie szmatką i aerograf jest jak nowy. W każdym przypadku niezbędna jest dyscyplina czyszczenia aero po każdym malowaniu - nie mówię o rozkręcaniu tylko o przedmuchaniu sprzętu rozcieńczalnikiem. Warto tutaj zwrócić uwagę na energiczne poruszanie spustu by iglica była w ciągłym ruchu. Taki zabieg sprawia, że więcej resztek farby zostaje wydmuchanych przez dyszę. Ja gruntowne czyszczenie przy malowaniu nawet po kilkanaście razy dziennie robię mniej więcej raz na tydzień i wszystko gra. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Ten Aero jest tak precyzyjny jak babcia z parkinsonem używajaca pistoletu do lakierowania samochodów. Aero po pactrze wyczyścisz woda i cleanluxem - ja nie mam z tym problemu. Spreżone powietrze pewnie Cie rozczaruje (nie wiem czy starczy Ci na cały model - z 5 malowań więkrzych i miałbyś kompresor. Wierz mi to tylko pozorna oszczędnosć). Pactry rozcieńczam w ten sposób że nowa farbkę uzupełniam na full woda i starcza mi to do wyczerpania w/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Warto tutaj zwrócić uwagę na energiczne poruszanie spustu by iglica była w ciągłym ruchu. Piter, nie mąć koledze w głowie. Ten aerograf nie ma iglicy odcinającej farbę Ale jak napisał Rad, dla początkującego jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 erkamo - ja nie miałem nigdy tego aero w łapkach jednak domyśliłem się tego . Moją wypowiedź można było opacznie potraktować gdyż miałem na myśli piwate . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi