Piter Napisano 9 Czerwca 2011 Share Napisano 9 Czerwca 2011 Ale poco je w ogóle podklejać ? Przecież chyba nie chcesz go trzymać do góry kopytami. Zresztą nawet prawdziwy Bismarck (jak i chyba wszystkie inne okręty) miał jedynie "położone" wieże na barbety. Mam nadzieję, że nie przykleiłes tych blach teraz bo jesli tak to łana gimnastyka Cie czeka żeby nie uwalić tych relingów. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2011 Przepraszam za zaśmiecanie tematu nie swoimi zdjęciami. Pozdrawiam Nie ma sprawy fajny pomysl choc Piter tez w sumie ma racje bo jak sie polozy to tez jest ok. Piter spokojnie tylko je przymierzylem ale jak juz wspomnialem na koncu ostatniego posta mam lekkie wontpliwosci co pierwsze a co drugie jesli chodzi o blaszki. To moj pierwszy raz z ich udzialem i pewnie nie unikne klopotow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 DIeSEL-20, porównaj sobie armatki, które znalazłeś, z tymi: http://www.exito.sklep.pl/RB_MODEL_350L ... -5257.html http://www.exito.sklep.pl/RB_MODEL_350L ... -5260.html http://www.exito.sklep.pl/RB_MODEL_350L ... -5270.html Ten sam sklep, druga strona w dziale "Lufy 1:350" Trochę więcej cierpliwości w poszukiwaniach Ps. Cholera, ja chce STARE FORUM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2011 Trochę więcej cierpliwości w poszukiwaniach: ztego co podales przeoczylem 38cm reszte widzialem PS: wstawione linki nie dzialaja Ja kupilem wszytsko w JB bo moglem zaplacic paypal-em nie lubie zostawiac danych kart wszedzie. Ale mimo wszystko dzieki za pomoc Dzis dokoncze obrabiac artylerie tak by byla gotowa na lufki dokoncze tez skrobac komin a jutro mam zamiar ponownie pomalowac kadlub i zabiore sie za maskowanie na burtach. Apropo maskowania w pierwszym poscie okreslilem sie jakie wybralem i Czy ktos wie jakiego koloru sa laty na pokladzie Osobiscie mysle ze zielony khaki ale pewnosci nie mam. ps: Wygralem wczoraj na aukcji model ktorego dawniej bylem posiadaczem ale niestety nie przetrwal proby czasu do dzis. A mowa o USS ESSEX cena 20 pare zlotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Niestety, nowy silnik forum obcina linki i trzeba sie do nich dokopywać samemu... Bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2011 Niestety, nowy silnik forum obcina linki Chyba nie jest az tak zle mi sie poprawnie wstawiaja. Do rzeczy pora na mala aktualizacje. Polozylem kolejna-ostatnia warstwe czerwieni na kadlub ;) Komin zostal oskrobany i poszpachlowany artyleria oczekuje lufek Poklad pokrylem podkladem i po malu bede sie zabieral za maskowanie kadluba. Ps: Zaczynam kompletowac podzespoly do lodowkowca bo ten kompresorek to lipa jakas. Dotarl tez dzis do mnie USS ESSEX bardzo datowe wydanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2011 Witam ponownie ;) Widze ze nikomu sie ESSEX nie podoba hehe Dzis po pracy wziolem sie za maskowanie burt a to efekty: Troche sie dzis zawiodlem bo juz myslalem ze przyszly lufki a listonosz przyniosl rachunek No ale coz poradze czekamy dalej z niecierpliwoscia. Dobrej nocy zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Dalej myślę, że dno zbyt jasne, ale chyba namieszała tu troche lampa błyskowa Za to faktura duzo lepsza, jest gładki Co do Essexa, to owszem, podobać się będzie na warsztacie Może nie zabrzmi to zbyt mądrze, ale już samo maskowanie wygłląda ciekawie, chciałbym zobaczyć to kamo jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2011 Może nie zabrzmi to zbyt mądrze, ale już samo maskowanie wygłląda ciekawie, chciałbym zobaczyć to kamo jak najszybciej Wyluzuj juz z tym czerwonym dalej Kamo co prawda prawie skonczone ale jeszcze trzeba momencik na fotki poczekac trzeba jeszcze pare zeczy dopracowac (nie dokladne maskowanie) ok ok malutka fotke wrzuce Forest wiesz moze jakiego koloru byly laty na pokladzie tutaj Czy to jest tak jak wyglada czyli siwy czy bylo inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Zdecydowanie szary, taki jak ten pośredni odcień na burtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 Dzieki Forest Czas na nieco bogatsza aktualizacje Zacznę od malej rzeczy, która bardzo mnie ucieszyła i uratowała chwilowo od przejścia na pędzle hehe A teraz przedstawiam efekty ostatnich dni-tygodnia pracy nad kadłubem. No to by było na tyle dzisiejszego wieczoru czas na i do lozka bo jutro do pracy. A w stoczni pora na komin artylerie i nadbudówki a dokładniej ich dopasowywanie na sucho i malowanie co by się zgrały z kadłubem hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Nabiera smaku - fajnie, ale dwie ostatnie fotki linia wody, czarny kolorek troszke się pofałdował albo takie złudzenie. Wcześniejsze zdjęcie z kominem oby tak dalej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Nabiera smaku - fajnie, ale dwie ostatnie fotki linia wody, czarny kolorek troszke się pofałdował albo takie złudzenie. abir24 fakt jak przyjzalem sie fotkom wyglada podejrzanie ale w realu jest dobrze. Z reszta jak wyjdzie w morze nikt nie zwroci na to uwagi Dzis zaczolem nadbudowki powiercilem bulaje zaczolem odcinac to co wedlug edka nie potrzebne i tak po malu zgrywajac obie instrukcje posowam sie do przodu. Najpierw wstepna przymiarka a tutaj juz stan obecny nieco poszpachlowany Zastanawiam sie tylko jak zabrac sie za malowanie ale na rowni z postepem prac wymyslam na bierzaco technike i tak wymyslilem ze bede przygotowywal i malowal kazdy poziom po koleji a pozniej zloze je w calosc, blaszki przygotuje i pomaluje osobno i bede je montowal na koncu. Nie mam tu na mysli drzwi i bulajow. Nie wiem czy to dobry plan ale leprzy taki jak zaden, tak sadze. A tym czasem do luzeczka pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelziolkowski1982 Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Po długiej przerwie siadam i się przyglądam :-) robię identyczny model..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 robię identyczny model..pozdrawiam Wiem wiem zasiadlem u Ciebie na widowni juz dawno temu Mysle ze razem to jakos pociagniemy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelziolkowski1982 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Straszny pokład statku jest w Tamce mam ochotę coś zrobić innego :-( nie postarali się po pomalowaniu pokład zanika :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 To fakt szalu nie ma Ja tez sie zastanawialem nad drewnem ale chyba juz dosc zainwestowalem wiec raczej sobie odpuszcze. Chwilowo pracuje tez nad kompresorkiem wiec tu pare groszy pojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelziolkowski1982 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 potrzebuję Twoich fotek w większym formacie maskowania przed malowaniem..jest szansa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 daj maila to wysle ci wszystkie jakie zrobilem choc wiele ich nie ma nie wrzucalem wszystkich na picasse z oszczednosci miejsca bo wiedzialem ze i tak ich tu nie wstawie wszystkich A w czym masz problem? Instrukcja mowi inaczej? Z jakiego okresu maskowanie robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelziolkowski1982 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 puściłem Ci wiadomość prywatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Ciekawe malowanie. Co do pokładu, to może się skusicie Panowie na drewno ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Czemu nie ale koszty mnie chamuja za duzo w okol wydaje moja polowka mnie zaraz przeswieci hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Diesel podeślesz i mi fotki ? jurgen14@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIeSEL-20 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Panowie juz raz oto pytalem ale chyba nikt nie przeczytal. Jak postepowac z blaszkami a kakretniej malowac je przed montazem Nie bardzo wiem jak sie za to zabrac pierwszy raz ich uzywam. Pytanie nr2 Wiekrze elementy trzeba przeszlifowac papierem aby sie przykleily poprawnie bo na bananowatych powierzchniach po zupelnym stwardnieniu kleju odchodza po jakims czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 DIeSEL-20, błagam: GRAMATYKA!! Blaszki traktujesz podkładem do metalu, np: Metal-Primer Mr. Hobby. Poza tym nie rozumiem, po co chcesz szlifować blaszki ? Poza tym myślę, że pomoże Ci rada Jędrka: będziesz pływał modelem w wannie i bombardował go? przecież większość raz przyklejonych blaszek więcej nawet nie dotkniesz, farba nie będzie sama z siebie odlatywać od części płatami jak rdza, metal primer ma zwiększyć przyczepność farby m.in. ze względu na krycie tzn. farba kładziona na goły metal przeważnie przy malowaniu pędzlem nie zawsze go kryje, lubi się np. zbierać na środku blaszki i ciężko pomalować wtedy np. krawędzie ale to nie znaczy, że blaszki bez podkładu w ogóle nie uda się pomalować, wręcz przeciwnie a jeszcze z pomocą aero to już miodzio tak jak pisali koledzy, jedynie praktyka da Tobie najlepszą wiedzę co i jak, a o połowie z tych rad pewnie nie będziesz pamiętał przy pierwszych detalach gdyż zarówno możesz przykleić blaszkę do części i całość zagruntować surfacerem, możesz przykleić blaszkę do zagruntowanej już części i pociągnąć ją wtedy metal primerem a możesz też kleić już pomalowaną blaszkę na pomalowaną część i zrobić jedynie podmalówki na miejscu klejenia albo wręcz nic nie gruntować i malować na żywca, sposobów jest wiele i każdy z nich można stosować na jednym modelu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi