Solbus Napisano 6 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam ponownie! Powstały foteliki: Zdjęcie było robione w makro w żeczywistości nic nie widać. Dodam tylko że były malowane bez użycia taśmy masukującej. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Powstały foteliki:Dodam tylko że były malowane bez użycia taśmy masukującej. Pozdrawiam! No nawet to widać Przeszlifuj zagłowki bo widać na nich wystające szwy z formy i zamaluj wystające brązowe plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Troszkę bym poprawił te fotele bo linie jednak są nierówne, natomiast bardzo mi się podoba kolorystyka i za to duży plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solbus Napisano 6 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Można spróbować poprawić ale jakież są na to szanse skoro w moim warsztacie nie ma taśmy maskującej ani pynu typu "maskol" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Zamiast tasmy tamiyowskiej mozesz uzyc papierowej tasmy malarskiej. Najpierw tylko kilkakrotnie naklej ja np. na lustro i oderwij, zeby oslabic klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solbus Napisano 6 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Próbowałem przykleić taką taśmę ale nic z tego nie wyszło. Poprostu w niektórych miejscach farba po nią przeciekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Nieee... Jak dobrzep rzykleisz, to nic nie podcieknie... Ja zawsze przeciagam paznokciem wzdloz krawedzi i nigdy mi nic ne podcieklo. Acha, zeby byla jasnosc, ja mowie o takiej papierowej tasmie malarskiej a nie tej polietylenowej, karbowanej. Pod tamta faktycznie farba podcieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Solbus - tutaj troszkę opisałem maskowanie : http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=8148&postdays=0&postorder=asc&start=20 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Mam wrażenie ,że ta farba jak by Ci popękała na podgówkach, najlepiej szlifnąć lub umyć w alkadzie i położyć farbę na nowo. Możesz jeszcze na koniec prysnąć bezbarwnym nitro pozdrawiam W.T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Jaki alclad, jakie nitro ? Wojtek ty wiesz co ty piszesz ? :| Kto to widział, żeby części myć w alkladzie ?, a bezbarwne nitro które się kładzie na części to piewsze słysze. P.S Wiesz co to jest ten alclad wogóle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solbus Napisano 9 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2007 Witam ponownie! Inforumuję wszystkich zainteresowanych że budowa wnętrza została zakończona! Kolorystyka wnętrza jest szaro-brązowa. Co tu więcej pisać, zobaczcie to sami: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 10 Kwietnia 2007 Share Napisano 10 Kwietnia 2007 Czemu mam dziwne wrażenie, że ten szary kolor to kolor plastiku użytego do zrobienia części, a nie kolor farby Popraw mnie jeśli się mylę. I jeszcze te nierówności, zarówno na fotelach i na desce rozdzielczej. Mam nadzieję, że to poprawisz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 Ja kolego też składam ten model i odpowiem Ci że tu ten szary to kolor plastiku ;) Kolega Solbus nałozył tylko brąz.U mnie połączyłem szary z nibieskim i tylko deski roździelczej nie pomalowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solbus Napisano 13 Maja 2007 Autor Share Napisano 13 Maja 2007 Witam serdecznie! Wszystkich zainteresowanych informuję o zakończeniu budowy mojego MANa!!! W tym MANie popełniłem kilka rażących błędów o których tutaj napiszę: - przyklejanie szyb, w niektórych miejscach zrobiły się zacieki z kleju i brzydko to wydląda, jedną szybkę próbowałem od tego uratowac rozpuszczalnikiem ale po tym ratowaniu wygląda to jeszcze gorzej niż przed - klejenie kalkomanii, słabo mi to wychodzi, muszę kupic jakiś płyn zmiękczający - malowanie aerografem (1 raz w życiu), nie wiem jak wam ale mnie się bardzo podoba - małe szparki, jest ich kilka starałem się ich uniknąc ale nie dało rady a więc przy następnym modelu zastosuję szpachlówkę To chyba tyle jak jeszcze widzicie jakieś błędy to piszcie i ewentualnie co robic w następnych modelach żeby takich uniknąc. Jak by ktoś był zainteresowany to zielony kolor to farba Humbrol 02. A teraz to co tygryski lubią najbardziej czyli fotki (w plenerze ): MAN TGA XXL Proszę o komentarze i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Model bardzo ładny poza tymi błędami, które sam sobie wytknąłeś oraz krzywą kalkomanią na osłonie przeciwsłonecznej. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Jak na pierwze malowanie aero to całkiem całkiem ci to wyszło natomiat kalkomanie wygladają tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 (edytowane) Moim zdaniem powinneś najpierw kleić kabinę a dopiero póżniej spryskać podkładem i lakierem, nie było by takich nie dociągnięć jak przednia ściana z lewą ścianą kabiny no i Tornado ma rację oczywiście kalki do du..y Edytowane 13 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Hej, podoba mi się dobór kolorów na Twoim MAN'ie. Ten zielony z tymi białymi wstawkami oraz białymi felgami robi wrażenie. Mam wrażenie, że "uciekła" Ci kabina odrobinę do przodu i coś chyba koła na tylnim moście "uciekają" z piasty. pozdrawiam, k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Tak jak powiedział regis, kabina powinna być przesunięta do tyłu, tak aby krawędź tylna błotnika równała się z krawędzią przednią osłon międzyosiowych. Tak samo te felgi. Poza tym na fotce "od tyłu" widać że elementy karoserii nie są domalowane i mają niebieski kolor. Hmmm. to by było na tyle, ale z każdym następnym modelem może być tylko lepiej. Jak co pytaj śmiało. Postaramy sie z kolegami pomóc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Myślę, że kolega solbus źle zmontował piastę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 Nic się nie przejmuj. Błędy, o których piszesz same się zniwelują. Musisz po prostu dużo sklejać, to chyba najlepsza rada. Sam zobaczysz, że już przy następnym modelu popełnisz ich mniej, a może ich wcale nie będzie??? MAN z daleka robi niezłe wrażenie (fajna kolorystyka). Podoba mi się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 15 Maja 2007 Share Napisano 15 Maja 2007 Będzie lepiej tak, jak powiedział Pan ELefantes, wszystko przychodzi z czasem nic nie jest wieczne jak to mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi