Skocz do zawartości

MAN TGA XXL - Italeri

Solbus

Rekomendowane odpowiedzi

Powstały foteliki:

Dodam tylko że były malowane bez użycia taśmy masukującej.

Pozdrawiam!

No nawet to widać Przeszlifuj zagłowki bo widać na nich wystające szwy z formy i zamaluj wystające brązowe plamy.

Nieee... Jak dobrzep rzykleisz, to nic nie podcieknie... Ja zawsze przeciagam paznokciem wzdloz krawedzi i nigdy mi nic ne podcieklo. Acha, zeby byla jasnosc, ja mowie o takiej papierowej tasmie malarskiej a nie tej polietylenowej, karbowanej. Pod tamta faktycznie farba podcieka...

Mam wrażenie ,że ta farba jak by Ci popękała na podgówkach, najlepiej szlifnąć lub umyć w alkadzie i położyć farbę na nowo. Możesz jeszcze na koniec prysnąć bezbarwnym nitro pozdrawiam W.T

Jaki alclad, jakie nitro ? Wojtek ty wiesz co ty piszesz ? :| Kto to widział, żeby części myć w alkladzie ?, a bezbarwne nitro które się kładzie na części to piewsze słysze.

P.S

Wiesz co to jest ten alclad wogóle ?

Witam ponownie!

Inforumuję wszystkich zainteresowanych że budowa wnętrza została zakończona! Kolorystyka wnętrza jest szaro-brązowa. Co tu więcej pisać, zobaczcie to sami:

fb0fdc5be3be7738m.jpg 00666d71c71b54f7m.jpg e787c419b2884b33m.jpg

Pozdrawiam!

Czemu mam dziwne wrażenie, że ten szary kolor to kolor plastiku użytego do zrobienia części, a nie kolor farby Popraw mnie jeśli się mylę. I jeszcze te nierówności, zarówno na fotelach i na desce rozdzielczej. Mam nadzieję, że to poprawisz.

Pozdrawiam

Ja kolego też składam ten model i odpowiem Ci że tu ten szary to kolor plastiku ;) Kolega Solbus nałozył tylko brąz.U mnie połączyłem szary z nibieskim i tylko deski roździelczej nie pomalowałem

• 1 month later...

Witam serdecznie!

Wszystkich zainteresowanych informuję o zakończeniu budowy mojego MANa!!!

W tym MANie popełniłem kilka rażących błędów o których tutaj napiszę:

- przyklejanie szyb, w niektórych miejscach zrobiły się zacieki z kleju i brzydko to wydląda, jedną szybkę próbowałem od tego uratowac rozpuszczalnikiem ale po tym ratowaniu wygląda to jeszcze gorzej niż przed

- klejenie kalkomanii, słabo mi to wychodzi, muszę kupic jakiś płyn zmiękczający

- malowanie aerografem (1 raz w życiu), nie wiem jak wam ale mnie się bardzo podoba

- małe szparki, jest ich kilka starałem się ich uniknąc ale nie dało rady a więc przy następnym modelu zastosuję szpachlówkę

To chyba tyle jak jeszcze widzicie jakieś błędy to piszcie i ewentualnie co robic w następnych modelach żeby takich uniknąc.

Jak by ktoś był zainteresowany to zielony kolor to farba Humbrol 02.

A teraz to co tygryski lubią najbardziej czyli fotki (w plenerze ):

• MAN TGA XXL

imgp0028fp3.jpg

54aa3bccbe496b91m.jpg 311ad47fddce2cd3m.jpg 5188095799d57b90m.jpg c8f5249b427f5c41m.jpg

8fdcc861b995f572m.jpg e5f6aaa18c9cc0b0m.jpg a365b704d45020fam.jpg

3b97bda6df94d82bm.jpg a7cd8d08b19ca75bm.jpg d96f1d3f26a7bd64m.jpg

30539f7895ffac49m.jpg b1c1cd0fb315a01em.jpg e6a7e82704591e92m.jpg

f688bc72c58884c0m.jpg

Proszę o komentarze i pozdrawiam!

Model bardzo ładny poza tymi błędami, które sam sobie wytknąłeś oraz krzywą kalkomanią na osłonie przeciwsłonecznej.

Pozdrawiam,

Przemek

Jak na pierwze malowanie aero to całkiem całkiem ci to wyszło natomiat kalkomanie wygladają tragicznie.

Moim zdaniem powinneś najpierw kleić kabinę a dopiero póżniej spryskać podkładem i lakierem, nie było by takich nie dociągnięć jak przednia ściana z lewą ścianą kabiny no i Tornado ma rację oczywiście kalki do du..y

Edytowane przez Gość

Hej,

podoba mi się dobór kolorów na Twoim MAN'ie. Ten zielony z tymi białymi wstawkami oraz białymi felgami robi wrażenie.

Mam wrażenie, że "uciekła" Ci kabina odrobinę do przodu i coś chyba koła na tylnim moście "uciekają" z piasty.

pozdrawiam,

k.

Tak jak powiedział regis, kabina powinna być przesunięta do tyłu, tak aby krawędź tylna błotnika równała się z krawędzią przednią osłon międzyosiowych. Tak samo te felgi. Poza tym na fotce "od tyłu" widać że elementy karoserii nie są domalowane i mają niebieski kolor. Hmmm. to by było na tyle, ale z każdym następnym modelem może być tylko lepiej. Jak co pytaj śmiało. Postaramy sie z kolegami pomóc

Pozdrawiam

Nic się nie przejmuj. Błędy, o których piszesz same się zniwelują. Musisz po prostu dużo sklejać, to chyba najlepsza rada. Sam zobaczysz, że już przy następnym modelu popełnisz ich mniej, a może ich wcale nie będzie???

MAN z daleka robi niezłe wrażenie (fajna kolorystyka). Podoba mi się!!!

Będzie lepiej tak, jak powiedział Pan ELefantes, wszystko przychodzi z czasem nic nie jest wieczne jak to mówią.