Skocz do zawartości

M151A1 Mutt + działo bezodrzutowe, 1:35 Academy + eduard

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj potraktować Zmywaczem do akryli Wamodu. Powinien ściągnąć farbę i nie uszkodzić oszklenia (zmatowić etc)

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cały dzień dzisiaj przeszedł na robieniu komory silnikowej. Namordowałem się przy tym co nie miara, ale uważam, że było warto. Nie musze chyba dodawać, że jak na pierwszy taki zabieg modelarski to jestem z tego usatysfakcjonowany.

Kable dostaną jeszcze delikatnego szarego lub czarnego koloru, by nie było ewidentnie widac, że to druty i spręzynki. Póki co pojemnik na płyn hamulcowy został, ale chyba go usunę i coś tam wsadzę innego.

Silnik wystaje nieco nad poziom maski, więc nie ma już opcji z zamknięciem silnika dzięki niedokładnemu wymierzeniu przez Academy.

Trudno, nie ma odwrotu, teraz tylko prace nad maską i mój mutt będzie się prezentował z otwartą maską.

Nie wiem, co więcej mogę napisać na chwilę obecną... pokazuje zatem fotki i prosze o łagodny wymiar kary.

DSC09734-1.jpg

DSC09735.jpg

DSC09736.jpg

DSC09737.jpg

DSC09738.jpg

DSC09739.jpg

DSC09740.jpg

DSC09741.jpg

DSC09743.jpg

DSC09744.jpg

DSC09746.jpg

Pozdrawiam.

Cześć!

Silnik wygląda nieźle, z takimi samymi uwagami, jak w poprzednim poście.

No i chyba jest ustawiony lekko skośnie w komorze silnika (nie w osi podłużnej - dziwna sprawa...)

Już nie spychaj winy na Academy, w moim modelu po wstawieniu silnika maska dała się zamknąć - a nawet gdyby w zestawie coś było nie tak, modelarz od tego jest, żeby to poprawiać, także tu musisz się przed sobą przyznać, że przymierzyłeś co najmniej o jeden raz za mało.

Powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam

Paweł

W międzyczasie zrobiłem próbnego washa na modelu, obniżyłem silnik i starałem się go wyprostować.

Sam teraz nie wiem, czy dodatkowo go washnąć jeszcze raz, czy takie efekt jak jest, jest w porządku?

Musiałem urwać też zderzak przedni bo był krzywo i nie w tym miejscu co trzeba...

DSC09750.jpg

DSC09748.jpg

DSC09749.jpg

DSC09751.jpg

DSC09753.jpg

DSC09754.jpg

DSC09755.jpg

DSC09756.jpg

DSC09757.jpg

DSC09759.jpg

DSC09761.jpg

Powoli powstaje też działo bezodrzutowe.

DSC09762.jpg

DSC09763.jpg

DSC09760.jpg

Tego użyłem do washa

DSC09764.jpg

Prosze o opinie i porady, bo sam nie wiem, co o tym washu myśleć.

Kolejne etapy prac. Efekty poniżej, świadomie nie bawiłem się zbytnio z podwoziem, bo i tak nikt pod spód zaglądał nie będzie, jak umieszcze Mutta na podstawce. Jedyna ingerencja, to wymiana sprężyn z odlewowych z plastiku na druciane.

Doszło kilka kalek, pojazd sidoluxowany więc się świeci na fotkach. Słabe światło, więc fotki z lampą.

DSC09771.jpg

DSC09772.jpg

DSC09773.jpg

DSC09774.jpg

DSC09775.jpg

DSC09776.jpg

DSC09777.jpg

DSC09778.jpg

DSC09780.jpg

DSC09781.jpg

DSC09770.jpg

Spokojnie, pierwszy wash był próbny (testowałem preparat Mig-a), zrobię na masce washa raz jeszcze już na kalkach.

Wymęczył mnie strasznie ten model dzisiaj.

Kolejne rzeczy wykonane, do modelu doszło:

- drugi wash

- kolumna kierownicy z dźwignią

- kotwiczki na masce

- lakier matowy

Do zrobienia pozostało niewiele:

- dokleić na stałe szybę przednią do ramy, ramę do modelu

- pokrowce na siedzenia, wkleić siedzenia

- maskę przykleić na stałe w pozycji otwartej

- lusterko boczne

- działo bezodrzutowe z pociskami

- dokleić boczne siedzenia na błotnikach

- poprawić kierownicę i dźwignię

- brudzenie

- dokleić światło na błotniku lewym

- dorobić antenę.

To chyba wszystko. No to do kolejnego updejtu

Sugestie mile widziane

Maska:

DSC09770.jpg

DSC09790.jpgDSC09791.jpg

DSC09796.jpg

DSC09784.jpg

DSC09785.jpg

DSC09786.jpg

DSC09787.jpg

DSC09789.jpg

DSC09792.jpg

DSC09795.jpg

DSC09798.jpg

Ładnie, ale gwiazda na masce za bardzo się wyróżnia - brakuje jej washa. Poza tym mam wrażenie, że niezbyt dobrze kalka siadła. Ale to może złudzenie.

Dorób koniecznie kable i słuchawkę do radia, póki jeszcze jest łatwy dostęp.

Szkoda, że zdjęcia takie małe

Niestety kalki jakieś lipne w tym zestawie...

Poszły 3 warstwy sido pod kalki, dwie na kalki, potem mat i wyszło jak wyszło... szkoda, bo zaraz po siedzeniach to okazał się być najsłabszy punkt zestawu.

No ale już tego nie zmienię. Podobnie jak kilka innych rzeczy, ale zawsze pójdzie to na konto doświadczenia przy innych, ważniejszych modelach.

Co jeszcze, zanim pociśniecie gromami... do poprawy jeszcze kierownica, i trzeba będzie poprawić przestrzeń pomiędzy panelem przednim a ramą przedniej szyby. Podmalować gdzieniegdzie trzeba siedzenia, ale to kosmetyka w sumie.

Powoli do przodu.

DSC09805.jpg

DSC09807.jpg

DSC09806.jpg

DSC09803.jpg

DSC09801.jpg

DSC09800.jpg

DSC09799.jpg

Vietnam rulez!

Obiecane fotki przy dziennym oświetleniu:

DSC09808.jpg

DSC09811.jpg

DSC09814.jpg

DSC09815.jpg

DSC09817.jpg

DSC09816.jpg

DSC09820.jpg

Pytanie do 3 ostatnich fot z maską na sucho zamocowaną, czy po otwarciu to jedyna możliwa pozycja jej ustawienia (ta na foto widziałem) zy jest opcja, by zmniejszyć kąt do np. 75 stopni względem podłoża, wtedy wyglądałoby to dużo lepiej niż macha oparta o szybę...

Prosze o radę.

Cześć!

Wygląda nieźle, z tym, że jakoś nie podoba mi się kolor poduszek siedzeń - moim zdaniem powinien być bardziej zbliżony do koloru amerykańskich mundurów z tamtego czasu, czyli bardziej zielony. Humbrol 116 powinien dobrze zadziałać. Zwróć uwagę, żeby dodać jeszcze antenę do radia - wyciągnięta ramka albo struna od gitary, to by mógł być dobry materiał, jeżeli antena ma być w pozycji "na postoju", czyli pionowej. W czasie jazdy antena musiała by być przywiązana do czegoś (najczęściej do przedniej szyby) - wtedy musisz też przerobić jej podstawę.

Jeśli chodzi o maskę - trzeba zwrócić uwagę, że w pozycji otwartej maska musi być przymocowana do czegoś (w tym wypadku do przedniej szyby), żeby nie spadłą nikomu na głowę. To jest też napisane na tej naklejce od wewnętrznej strony maski. A jak już ją wiązać,. to najlepiej na krótko, wtedy obciążenie przedniej szyby jest najmniejsze. Głupio by było gdyby przednia szyba się złożyła razem z maską, prawda?

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Paweł

Jeśli chodzi o maskę - trzeba zwrócić uwagę, że w pozycji otwartej maska musi być przymocowana do czegoś (w tym wypadku do przedniej szyby), żeby nie spadłą nikomu na głowę. To jest też napisane na tej naklejce od wewnętrznej strony maski.

Podstawowym sposobem zabezpieczenia maski w pozycji otwartej była sprężysta blaszka na środku ramki szyby u góry. Wchodziła ona (ta blaszka) w nacięcie maski (jedno z dwóch: drugie zabezpieczało szybę podczas leżenia na masce). Widać to na fotce poniżej:

th_sS6303491.jpg

Czyli generalnie nie ma innej opcji, jak tylko w czasie postoju maska oparta o szybę przednią. Myślałem, że była opcja otwarcia z zabezpieczeniem prętowym tak jak w przypadku 90 % aut osobowych teraz, czyli otwieramy machę podnosimy pręcik i wkładamy w zagłębienie w masce by na łowe nie spadła i git.

Szkoda, bo wiele pojazd na tym straci wyglądowo, ale zyska merytorycznie. Dzisiaj dojdzie lusterko, przytwierdzimy maskę na stałe i pomyślimy nad doklejaniem już elementów działa w tym pocisków na pace.

Ale jak jeszcze wrzucisz na pakę działo bezodrzutowe i lufa działa będzie wystawać nad górną krawędzią maski, to może wyglądać naprawdę śmiesznie... Ja bym proponował zrobić inaczej - maskę zrobić odejmowaną, tak, żeby się dało zajrzeć do środka, a przez większość czasu model prezentować z zamkniętą maską.

Pozdrawiam

Paweł

Jest jeszcze opcja, by bezodrzutówkę zostawić obok pojazdu, bo przecież była możliwość demontażu.

Może rzeczywiście maska zamknięta z opcją wniknięcia w bebechy silnika.

Dołożyłem starań, by wykonać słuchawkę od radia i kabel, nie jest to może robota wysokich lotów, ale się starałem. Zresztą, lepsze takie niż żadne

Dodatkowo podmalowałem kierownicę, model obecnie prezentuje z maską zamkniętą (opcja ze zdejmowaną maską okazała się najlepsza).

Na fotkach widać na powiększeniu niedomalowania siedzeń, ale to skoryguję niebawem.

Oto konkrety.

DSC09823.jpg

DSC09826-1.jpg

DSC09825.jpg

DSC09824.jpg

DSC09822.jpg

Model prócz anteny praktycznie jest gotowy.

Gdzieniegdzie trzeba tylko maznąć pędzelkiem nieówności i na całość położyć matowy lakier. Póki co bez brudzenia pigmentami, bo trochę poleży na półce zanim trafi na podstawkę, a nie mam pigment fixera i nie chce powtarzać procesu brudzenia na wskutek starcia warstwy pigmentów.

DSC09828-1.jpg

DSC09829.jpg

DSC09831.jpg

DSC09832-1.jpg

DSC09833.jpg

DSC09835.jpg

DSC09844-1.jpg

DSC09845.jpg

DSC09846.jpg

DSC09847.jpg

DSC09849.jpg

DSC09836-1.jpg

DSC09841.jpg

DSC09848-1.jpg

Dodatkowo okablowanie w radiu dodałem do anteny i słuchawki. Duże przybliżenie, dlatego, trochę rozmazane.

DSC09836-2.jpg

Do podstawki mam zamiar użyć zalegających u mnie figurantów bardzo wiekowych z Tamki.

DSC09850-1.jpg

Teraz czekam na wasze uwagi i opinie. Maska luźna bo zdejmowalna jest.

Po ostatnich szlifach modelu Mutka wracam do relacji BTR 80A

I wygląda dobrze. Maskę warto osadzić na kołkach zrobionych z cienkiego drutu, tak, żeby nie miała tendencji do przesuwania się do przodu i do tyłu.

Te figurki są całkiem niezłe, jeżeli je dobrze opiłować. Ja sobie zadałem nawet trochę więcej trudu i jestem zadowolony z efektów. Wyniki można zobaczyć tutaj:http://www.vietnam.net.pl/M55mod2pl.htm

Pozdrawiam

Paweł

Pawle, czy jest opcja by wrzucić mój model do twojego wirtualnego muzeum?

Jeśli tak, to byłoby fajnie, bo coś czuję, że jeszcze niejeden model z wietnamu zrobię (w półce czeka już M113, UH-1D).

Maska raczej przesówać się nie powinna bo będzie cały model stał w oszklonej szafce, więc jeśli na imprezie ktoś nie postanowi przemeblować mi chaupy, to powinno być ok.

Czas na podsumowanie i zrobienie galerii końcowej. Model uznaję za skończony, mimo, iż nie ma brudzenia, co spowodowane jest przymiarką do podstawki na którą nie mam jeszcze koncepcji dokładniejszej i nie ma sensu dwa razy brudzić modelu. Podstawka powstanie raczej na 100% więc wtedy będzie brudzenie itp.

Galeria i podsumowanie:

DSC09867.jpg

DSC09868.jpg

DSC09869.jpg

DSC09871.jpg

Wnętrze, pedały, lusterko, kierownica itp.

DSC09870.jpg

Antena i okablowanie idące z radia.

DSC09872.jpg

Radio i okablowanie, słuchawka dorobiona na nim.

DSC09873.jpg

Pociski poukładane z tyłu pojazdu

DSC09874.jpg

Mocowanie siekiery i rzut na bok pojazdu.

DSC09876.jpg

Widok z przodu, zderzak wymieniony z plastikowego na blaszany.

DSC09877.jpg

Detale maski (światło przekrzywione specjalnie, błyszcząca pozostałość klejuj uż zamaskowana)

DSC09878.jpg

Silnik i maska od dołu

DSC09881.jpg

Okablowanie silniczków wycieraczek i wymieniona kompletnie deska rozdzielcza wraz z całym panelem.

DSC09886.jpg

Jeszcze jeden rzut na radio

DSC09888.jpg

M151A1C jeden z nielicznych modeli wykonanych w tej wersji oficjalnie ukończony.

DSC09890.jpg

Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, uwagi itp. to napiszcie teraz, lub zamilczcie na wieki

Antena wykonana z kociego wąsa (kot dał dobrowolnie co podkreślam).

Niniejszym bardzo dziękuję za uwagę i pomocne rady, zdjęcia i opisy, które były bardzo pomocne i pozwoliły lepiej poznać model, który robiłem.

Gorąco zapraszam do relacji z budowy BTR 80A, którą kontynuuję po ukończeniu prac nad Muttem.