sokol Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Czołg T-72M1 w barwach 9 Brygady Kawalerii Pancernej z Braniewa - malowanie z poligonu w Drawsku Pomorskim. Model firmy Revell w skali 1:72. Inspiracją był ten materiał z Onetu: http://facet.interia.pl/galerie/militaria/t-72-w-ataku/zdjecie/duze,770063,1,535 oraz to zdjęcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Fajny, mały szkrabik. Efekt końcowy wygląda naprawdę dobrze Jedynie wydaje mi się, że logo brygady jest trochę przekłamane, no i błędy są w oznaczeniu priorytetu drogowego. Tzn. YNOT wykonał je pewnie zbyt małe, gdyż w skali 1:35 także są sporo za małe. Na modelu też najprawdopodobniej mają złą średnicę. No i tylny powinien być czerwony. Reszta elegancka Coś kolejnego polskiego współczesnego już planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Bardzo ładny model. Wśród zdjęć brakuje mi jedynie takiego ujęcia, jak na fotce pierwowzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Modelik elegancki Ale mam kilka ale, logo to gryf i numer kompani czołgów, nie wiem co jest na tym logu, nie mniej gryfa nie widzę. T-72 ze zdjęcia ma 8 śrubowe koła, twój 6. Brakuje też oznaczenia taktycznego na błotniku, no i jak wcześniej wspomniany priorytet jest za mały. Antena ciut za gruba. Wielkie za jednostkę i tematykę ogólną oraz wykonanie! Gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Nie czepiam się oznaczeń bo tematu nie przerabiałem. Na fotce oryginału kół nie widać. Dla porządku: koła 8-śrubowe (wczesne) są w zestawie ACE. Model śłiczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Dzięki za uwagi... Oznaczenia priorytetu drogowego są z Ynotu, a antenę faktycznie trzeba poprawić. Koła, chyba już takie zostaną. Będę zaś pamiętał o tym przy kolejny teciaku. A co do współczesnych pojazdów - za parę dni będzie galeria takiego czegoś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Na fotce oryginału kół nie widać. Widać viewtopic.php?t=21177 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Co do modelu to się nie wypowiem bo na fotach mało widzę. Pomijając to , że jest raczej z pudła. Zazdroszczę kalek - gdzie były robione? Biel jest na prawdę mocna. Co do znaczku priorytetu to zmierzyłem dziś na poznańskiej cytadeli na T-55. Ma średnicę około 20cm. To daje w 1/72 2,8mm (zaokrąglajac do góry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Lutego 2011 Autor Share Napisano 21 Lutego 2011 Model z pudła, a kalki ze złomu modelarskiego i trochę przeze mnie zmodyfikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Jak dla mnie świetny. Tym bardziej że w naszym polskim malowaniu. Powiedz jak ci sie ten revell sklejał. Ja teraz kończę też z revella T-80. A nie korci cię T-72M1 w 1/35 Z tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 22 Lutego 2011 Autor Share Napisano 22 Lutego 2011 Nie było najmniejszych problemów. Spasowanie części dobre, szpachli nie trzeba używać. Z gąskami też bez problemu. T-80 z Revella też popełniłem. Jak pamiętam to chyba były dwa T-80 tej firmy. Jeden to ich własne opracowanie, a drugi to wypraski Matchboxa pakowane przez Revella. Tego matchboxowego T-80B ja zrobiłem. Pamiętam że trochę roboty przy nim było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Model Prima Sort - gratuluję! Co raz bardziej przekonuje się do współczesnej pancerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Fajny, popraw tylko wyrzutnie gr. dymnych po lewej stronie wierzy (w kierunku jazdy) A tak na marginesie, skladajac kilka revellowskich T-72 odnosze wrazenie ze lufa jest troche za cienka. Nie wiem jakie sa rozmiary rzeczywiste, chodzi mi o optyke. To zawsze bylo u ruskich charakterystyczne: maly pojazd - wielkie dzialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 A mnie się zdaje, że również za krótka. Porównałem z tą z zestawu ACE i toczoną z RB Model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 Fajny, popraw tylko wyrzutnie gr. dymnych po lewej stronie wierzy (w kierunku jazdy) A tak na marginesie, skladajac kilka revellowskich T-72 odnosze wrazenie ze lufa jest troche za cienka. Nie wiem jakie sa rozmiary rzeczywiste, chodzi mi o optyke. To zawsze bylo u ruskich charakterystyczne: maly pojazd - wielkie dzialo Nasz dawny kolega modelarz zawsze powtarzał, że lufy w modelach są zawsze za cienkie i nie trzymają osiowości Więc wszystkie niszczył i strugał sam z ramek wtryskowych.... I wtedy to one cudacznie wyglądały... Ale to tak na marginesie. Jeśli piszecie, że lufa z RB wygląda inaczej, to jednak chyba ją bym uznał za prawidłową. Kilka razy już miałem przyjemność użyć luf z tej firmy i jak dla mnie są bardzo dobre. Szczególnie pod wrażeniem byłem lufy do Zisa-3. No a w sumie to trzeba pomierzyć i przeliczyć aby mieć 100% pewności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Mi jakos najbardziej podchodzi te ze starego Modelkraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Fajny model,odnosnie znaku taktycznego to w 16 PDZ jest to bialy romb z czerwonym gryfem w srodku i cyfra pod nim.Znajdziesz go w walkaround pod haslem T-72M1.9BKP ma cyfre 2,15BZ cyfra 6,20BZ cyfra 3 itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi