Moses Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 fuktycznie. P.S. O jakiej publikacji mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 William Recce bada temat od kilkudziesięciu lat. Mam pozbierane różne jego wypowiedzi z forów modlearskich, czy historycznych z ostatnich lat i wspomina o ZCY i IG we wnękach nie rozstrzygając który był bardziej prawdopodobny. Mnie IG wydaje się być bardziej prawdopodobny, ze względu na stopień zabezpieczenia - dwie warstwy. Jednoznacznie natomiast stwierdza, że GSB na podwoziu i we wnękach jest wynikiem napraw i poprawek. Ja to kupuję właśnie przez to podwozie. Nie brakuje fotek pokazujących je jako srebrne, do końca opowieści o F4U, co było standardem od początku (z dyskusją czy nie mogło być szare). Trafiają się też egzemplarze z ciemnoniebieskimi goleniami i kołami. Nie widzę jakoś podwójnego standardu w wytwórni, która przez lata konsekwentnie produkowała podwozie na jedno kopyto. Skoro tu godzę się z wariantem przemalowanie jako serwis to wnęki biorę przez analogię. Pokrywy od wewnątrz. One są naprawdę w bardzo głębokim cieniu i trudno jest przyjąć, że ZCY byłoby na pewno widać. Jak już jakiegoś Korsarza sfotografują po kapotażu, to zawsze dziady od strony kabiny. Nawet w relacji po katastrofie Bunker Hilla wśród porozrzucanych kawałków korsarzy nie trafia się nigdzie pokrywa! Dosłownie kilka zdjęć znalazłem, gdzie oświetlenie pozwala na jakiekolwiek wnioski co do koloru. Na żadnym z nich nie ma mowy o ZCY, ale to serio - kilka sztuk. Na jednym, jedynym można podejrzewać kolor jaśniejszy od kamuflażu - może to być IG. Może też być to efekt luźnego natryśnięcia farby kamuflażu na podkładową, jak to zdarzało się wcześniej na Birdcage'ach i 1A. Może to być zwyczajny SB tylko troszkę inaczej oświetlony. A, teraz widzę, że o słowo z dużo pojechałem z pokrywami w pierwszej wypowiedzi. Soreczki. Baldigozz, podlinkujesz temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Ależ znasz temat, to ten kafelkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 A, to Ty . No widzisz, ja to bym za to nie zjechał. Pewnie taki ze mnie fachowiec... . Ale pamiętem, że odpierałem atak, że nie jest koncertowo złachany Ja 1D z Bunker Hilla pomalowałbym z wnęką IG, podwoziem srebrnym i klapą od środka SB. Ale udowodnić się nie da, że jakiś element nie został podmalowany i na jaki kolor. No i parę rzeczy na pewno zrobiłbym inaczej i mam na to kwity! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi