bazylms Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Nie opcji, nie poddam się, model musi być skończony Oj musi, musi, bo mi się bardzo podoba. Nikt od razu nie był modelarskim wymiataczem, to moje drugie zmaganie z blaszkami, które zamierzam wygrać. Ja niestety swoje przegrałem, i raczej kolejny raz namówić się nie dam. Tylko coś jak np. pokrywy wentylatorów w Panterce. Dlatego też tym bardziej trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Model pomalowany, teraz już tylko brudzenie, obicia, efekty eksploatacji i kalki. Starałem się usunąć klej CA gdzie się tylko dało. Doszło sporo elementów. Wnętrze uważam za udane. Model dał mi ogromne doświadczenie jeżeli chodzi o prace z bvlaszkami, nie wiem czemu, ale mam przeczucie, że spapram brudzenie... No ale jak nie zrobię to się nie nauczę. Model oczyewiście w moim wykonaniu ma sporo mankamentów, ale nie wymiękłem przy pracy nad wnętrzem i przy mozolnym wymienianiu elementów na te z blaszek... Czekam na wasze uwagi. Krytykę wszelką przyjmę z pokorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Witam wszystkich podglądających ten temat od początku i tych, którzy odwiedzili wątek po raz pierwszy. Budowa modelu powoli dobiega końca. Z kwestii do ukończenia pozostaje jedynie brudzenie pigmentami modelu, oraz doklejenie włazów, które po zalaniu washem muszę poprawić. Myślę, że dzisiaj światło dzienne ujrzy galeria końcowa warsztatu. Oczywiście od ostatniego posta wiele się wydarzyło. Najważniejsze, to biały osad na modelu, który udało mi się uzyskać nanosząc lakier matowy na gotowy już model aerografem... Zanim związałem sznur, by powiesić się za przysłowiową stodołą,postanowiłem pokryć model matowym lakierem z pędzla, grubo i dokładnie. Tym samym udało się mocno przytłumić efekt białego szronu - osadu i model wygląda jako tako. Kalki przydymione kolorem bazowym, by nie odznaczały się za żywymi kolorami od modelu. Obicia gąbką delikatne - tak w moim stylu. Gdzieniegdzie ślady rdzawych zacieków (tylni wiatrak) i olejnych plam (górne klapy silnikowe). Model po washu. Na chwilę obecną prezentuje się tak: Sprawca całego zamieszania: Czekam na opinie dotyczące modelu. Pozdrawiam i dzięki za towarzyszenie mi w tak długiej relacji i walce z tym tworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 no chyba jeszcze będziesz musiał coś niecoś popracować bo jakoś mnie to nie przekonuje. myślałem że spróbujesz go jakoś cieniować czy coś w tym stylu. Może jakieś oleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Jest to pierwszy model jaki malowalem wlasnorecznie aero, wiec na cuda nie ma co liczyc. traktuje go jako cwiczebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 to zależy od ciebie, ale można by jeszcze spróbować rozjaśnić płaskie powierzchnie przy pomocy aero jaśniejszą farbą od bazy. No ale nie od razu Rzym zbudowano - jak ćwiczebny to ćwiczebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Model zrobiłeś powiedzmy to "ostrożnie". Tzn. bez cieniowań, z leciutkim washem. Toteż wyszedł ot taki sobie. Mnie zastanawia ten rozpowszechniany pocztą pantoflową mit o "gumowych oponach ze ZVEZDY". U mnie już ponad rok stoją na tych oponach BTR z "Moj Afgan II" i "ZIŁ 157" i "GAZ AA" i "ZIS 5" i nic kompletnie się nie dzieje. Nic niczego nie zżera. Dlatego nie bardzo rozumiem wasze obawy. kapral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Wygląda coraz ciekawiej, ale te obicia chyba jednak za jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Niniejszym jest to galeria końcowa modelu, który pochłonął ogrom mojej pracy i czasu. Było warto. Co chciałem przy okazji tego warsztatu wykonać? - pierwsze samodzielne malowanie przy pomocy aero modelu - pierwsze poważniejsze starcie z blaszkami fototrawionymi - pierwsze wykonanie wnętrza pojazdu od zera - pierwsze starcie z pigmentami, żywicą akrylową i gipsem tynkowym w jednej miksturze... Mocny poligon, sporo przejść i chwil zwąpienia... Począwszy od blaszek, przez biały ochydny osad od lakieru w ostatniej fazie po nieudaną mieszankę imitującą błoto z żywicą akrylową w roli głównej kończąc. Na koniec doszło brudzenie i włazy wspomniane już wielokrotnie. Brudząc pojazd chciałem uzyskać efekt gliny osiadającej na kołach w rudawym kolorze mając na uwadze przyszłą podstawkę. Z tego miejsca dziękuję wszystkim odwiedzającym i komentującym za pomoc i towarzyszenie w mozole kreowania tego modelu. Zapraszam też do nowego projektu BMP2 który zaczynam niezwłocznie. Galeria na koniec: Dziękuję! Oczekując na wszelkie komentarze i krytykę pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 No to ja pierwszy coś napiszę. Opony są gumowe i nie rdzewieją, chyba że to Twój aparat przekłamuje kolory tego brudu na oponach. Teraz wygląda to jak rdza. No i te opony strasznie się świecą ( pewnie to poprawisz ) Poza tym całkiem fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Września 2011 Autor Share Napisano 21 Września 2011 Brudzenie poprawię i wrzucę fotki przy świetle naturalnym, bo inaczej muszę robić z lampą zdjęcia, co przekłamuje kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Września 2011 Share Napisano 22 Września 2011 Śledziłem warsztat i faktycznie dużo dobrego zrobiłeś. Gliniaste brudzenie jakoś tak dziwnie wygląda - przydałoby się jakieś jej kawałki do kół przykleić. Pigment + gips + woda + żywica powinny pomóc. Przykurz też trochę górę bo jakoś monotonna się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi