Skocz do zawartości

Panther Ausf A Italieri 1/35 + reszta swiata

math

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra...mialem nie robic warsztatu z tego modelu ale co tam...od tego w koncu jest, zeby go pokazywac...ja sie cos naucze, moze ktos sie czegos nauczy na moich bledach

Bede sie zmagal z niechlubna Pantera A 1/35 Italieri. Ja wielu wie model jest przestarzaly (chociaz wszystkie jakie robilem dotychczas to stare Tamki) i ma wiele merytorycznych bledow, ktorych liste mozna latwo znalesc na sieci. Zestaw ktory jakis czas temu dostalem pod choinke lezy na polce od dawien dawna dawna i poniewaz ostatnio nie mam kompletnie czasu na powazna robote w koncu zdecydowalem sie popelnic to bluznierstwo skonczyc z ta Pantera ...raz na zawsze!

Bede go waloryzowal czesciami z Abera, Rbmodel i gaskami Friula, ktrore sobie powoli kompletowalem...wiem szalenstwo.....latwiej i wygodniej bylo by zrobic sliczny i poprawny model Dragona. Podobnie jak w moich wczesniejszych projektach model bede traktowal jak poligon doswiadczalny do poprawienia warsztatu i nauki nowych technik czy elementow (kamuflaz, blaszki, etc).

Tak czy siak zobaczymy co z tego wyjdzie. Italierka jest jaka jest wiec prosze o merytoryczna wyrozumialosc tutejszych wyjadaczy

kit_small.jpg

Na pierwszy ogien poszly gasienice Friula. Postanowilem poeksperymentowac z chemia domowa. Gaski potraktowalem slynna mieszanina octu i Domestosa. W pierwszym etapie ogniwa stracily polysk (domyslam sie ze ocynowanie...moze nie). Przy kolejnym moczeniu mixtura zrobila sie ciemno brunatno-rdzawa i po jakims czasie ogniwa sciemnialy i pokryly sie jakim oleistym produktem reakcji. Tak przygorowane gaski wyczyscilem ciepla woda z mydlem, starlem oleisty syf i zostawilem do wyschniecia. Zaglebienia ogniwach skorodowaly i pokryly sie delikatnie rdza. Ogniwa moczylem w wodzie i nastepnie wolno suszylem na powietrzu 2-3 krotnie. Efekt wygdada calkiem naturalnie i w sumie jestem zadowolony.

gaski1_small.jpg

DSC05609_small.jpg

DSC05600_small.jpg

DSC05592_small.jpg

Zajalem tez sie samym modelem...Narazie wanna i podwozie.

hull1.jpg

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

niechlubna Pantera A 1/35 Italieri

Dlaczego niechlubna? Po prostu stary model.

wiem szalenstwo.

Odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodzi.

sliczny i poprawny model Dragona

....który też ma błędy i kosztuje dwa razy więcej.

Model jaki jest, taki jest. Przy odrobinie zaparcia i silnej woli można coś fajnego z niego zrobić, na czym będzie przyjemnie oko zawiesić. Sam takiego lepiłem przez kilka, kilkanaście lat.

Będę tu zaglądał..........

Wiem wiem...Twoj model znam...bardzo dobra robota...no i ten ciewawy kamuflaz:)

Teraz tak...jak to jest z ta wieza. Wiele osob twierdzi ze jest za osadzona za bardzo do tylu (ktos napisal ze nawet do przodu???). Znalazlem tez dosc ciekawy opis w ktorym osoba po przeanalizowaniu modelu, planow i wlasnego skalowania stwierdza ze tak naprawde skalowanie tego modelu wcale nie jest takie zle

http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=5621

...wiec pogubilem sie.

Nastepnie wieze bede chcial obnizyc bo ta luka poraza. Domyslam se jak ja obnize to przy obrocie bedzie zahaczac o wlazy....nie wiem domyslam sie.

No i ten zimmerit...caly czas sie waham czy nie robic go od zera z multiputy czy innego ustrojstwa, czy moze zostawic tek smieszny z Italierki.

No i ten zimmerit...caly czas sie waham czy nie robic go od zera z multiputy czy innego ustrojstwa, czy moze zostawic tek smieszny z Italierki.

W sumie to jest trochę roboty, ale jeżeli czujesz się na siłach, to uważam, że powinieneś spróbować ogołocić model z oryginalnego zimmeritu i zrobić własny. Panterka na pewno by na tym zyskała.

pieknie wyszly kapcie ; ) ee, chyba nie trzeba ogałacać prawda? z tego co pamietam to ten zimmerit italeri jest w formie plytek naklejanych na bryłe czołgu. Tylna plyte dali tylko taka czy jest tez wersja bez? Ja na Twoim miejscu bym sie nie zastanawial i probowal robic od zera bo ten italeri niestety jest śmiechem.

pieknie wyszly kapcie ; )

Dzieki

Tylna plyte dali tylko taka czy jest tez wersja bez?

Jest. Ta jest u mnie jest zamontowana 'na such wiec latwo zdemontowac'

Ja na Twoim miejscu bym sie nie zastanawial i probowal robic od zera bo ten italeri niestety jest śmiechem.

Juz sie zastanowilem...skoro mam sie juz pobawic ta Pantera to sie pobawie.

Zrobilem sobie rylce roznej szerokosci i zrobilem 'slepa probe' na kawalku plastiku pokrytego cienka warstwa multiputu....jak na pierwszy raz nie wyglada to tak zle...Troche sie jeszcze pobawie i moze cos z tego bedzie.

Na swiezo wyglada tak:

zimmerit.jpg

musze pokombinowac z gruboscia multiputu i gestoscia rowkow tak zeby to wygladalo realine

Witam!

Bede tu czesto zagladal po sasiedzku bo zapowiada sie interesujaco, no i lece po domestosa. Szukalem preparatu Blacken it ale niestety tylko U.S i nie wiem czy moga to przeslac po 9.11

Pozdrawiam!

Kuba

Witam!

Kurde, to był mój pierwszy poważny model w 1:35!! Ech sentymenty.. Jak pisali koledzy już wcześniej -gąsienice full wypas!! Zimmerit to faktycznie nie wypał Italki. Jak się go nakleiło na wieżę, to nie chciała się obracać w pełni (coś tam zawadzało). Dobrze więc, że zdecydowałeś się na własną produkcję.

Jedna rada ode mnie na obecnym etapie -zeszlifuj o połowę rant na kołach nośnych, bo jest trochę za duży. Z tego co pamiętam, to w tym modelu jeszcze narzędzia są trochę skopane. Ale dojdziesz do tego pewnie sam.

Pozdrawiam i trzymam kciuki!!

Witam!

Jak pisali koledzy już wcześniej -gąsienice full wypas!!

dzieki

Zimmerit to faktycznie nie wypał Italki. Jak się go nakleiło na wieżę, to nie chciała się obracać w pełni (coś tam zawadzało). Dobrze więc, że zdecydowałeś się na własną produkcję.

Teraz tak za nim zaczne sie na doble bawic z zimmeritem ustalmy cos. Jak to jest w koncu z ta wieza w modelu z Italki?? Z tego co wiem jest za bardzo osadzona do przodu przez co zahaczac moze o wlazy. O ile wiem Italieri rozwiazalo ten problem idiotycznie podnaszac wieze.

Myslalem zeby odciac pierscien w podstawie wiezy i przesunac go delikatnie w odpowiednia strone. Moze to takie polowiczne rozwiazanie ale napewno bedzie latwiej to tak zrobic niz poprawiac (przesuwac) otwor na wieze w kadlubie lub co gorsza wydluzac nieco gorna plyte tak ze by wieza nie zahaczala o wlazy, co pewnie byloby najlepszym rozwiazaniem, ale wtedy nie mam pojecia jak by to spasowalo z reszta kadluba. FUN FUN FUN!

Jakies pomysly panowie ???

Jedna rada ode mnie na obecnym etapie -zeszlifuj o połowę rant na kołach nośnych, bo jest trochę za duży.

Czy masz na mysli wystajaca pierscienowata krawedz kolo/guma? To jest latwe do poprawienia.

A moze sama guma jest za waska co sprawia ze rant wystaje??

No z wieżą tam jest buba. Nie wiem czy jest sens się bawić zmianę jej położenia. To nie jest takie proste. Dobre plany by trzeba mieć. Albo porównać ją z jakimś Dragonem.

Co do kół, to chodzi raczej o to, że rant jest za duży. Wątpię, żeby to była wina za wąskiego bandaża. Ja bym bandaż spiłował lekko.

Jest weekend wiec nieco popracowalem....na tapecie moj pierwszy zimmerit (uzylem multiputu) - czyli pierwsze koty za ploty.

Narazie polozylem go na najwielszych powierzchniach. Jeszcze sporo do zrobienia bo prawdopodobnie bede tez kladl na wannie nad zawieszeniem, do tego wlazy i jarzmo. Orginalny tloczony na osobnych panelach 'zimmerit' Italierki to ...sami wiecie co

zimm2.jpg

zimm1.jpg

Dodatkowo zgodnie z sugestia spilowalem nieco obrecze na kolach jezdnych i chyba najwazniejsza rzecz - spilowalem pierscien pod podstawa wiezy i pierscien na mocowaniu umieszczony w kadlubie. Wieza siedzi jak nalezy (wczesniej byla podniesiona prawie o 1mm nad kadlubem...zenua).

Poniewaz po obnizeniu wieza skutecznie zahaczala o wlazy, zeszlifowalem je delikatnie. Teraz jest juz jako-tako. Jakbym sofnal wieze o niecaly 1 mm do tylu to byloby w sam raz....pomyslimy:)

Pozdrawiam

Witam.

Nie wiem czy zabieg z piłowaniem włazów był dobry. Trochę teraz są plaskate. Tak widać na zdjęciach przynajmniej.

Co do kół, to trochę za mało spiłowałeś:

bandaz.JPG

A zimmerit świetnie wyszedł.

Witam.

Nie wiem czy zabieg z piłowaniem włazów był dobry. Trochę teraz są plaskate. Tak widać na zdjęciach przynajmniej.

Co do kół, to trochę za mało spiłowałeś:

A zimmerit świetnie wyszedł.

Dzieki...wlazy sa plakie ale nie jakos strasznie. Od biedy da sie to latwo naprawic.

Kola..coz...jeszcze troche podszlifuje ranty. Jedynie co mnie martwi to nie to ze sa wystajace

, ale ze w Italierce sa za grube, a to juz bedzie duzo trudniej poprawic nie niszszac srub.....no zobacze

Minal kolejny tydzien ...wiec czas na male podsumowanie.

Polozylem wiecej zimmeritu - glownie jazmo, wanna (dol) z przodu oraz tyl.

Do tego powoli dokladam detale: uchwyty, grile, lufa od karabinu, itd.

Poniewaz wczesniej zbytnio starlem wlazy, poprawilem to teraz spowrotem (sa grubsze)-dodalem tez uchwyty i male otwory.

Teraz mam zamiar bawic sie dalej z blaszkami (narzedzia i mocowania z boku pojazdu, itd).

Musze nieco docisnac wieze do kadluba (metalow lufa ja przegina do przodu

Zastanawiam sie czy dawac zimmerit na dolna czesc wanny nad podwoziem ??? ...jakos sie nie moge zdecydowac? Jak myslicie?

panther100.jpg

panther102.jpg

panther101.jpg

pozdrawiam

Witam!

Fantastycznie poradziłeś sobie z zimmeritem. Wygląda strasznie zacnie. Podoba mi się to jak poprawiłeś osadzenie wieży. Coraz więcej wyciskasz z tego zestawu

Zimmerit wygląda naprawdę profesjonalnie.

...jakos sie nie moge zdecydowac? Jak myslicie?

Skoro nie masz nic lepszego do roboty to zrób

A tak na serio to, tego prawie nie będzie widać. Na większości zdjęć też ciężko zobaczyć, ale z drugiej strony myślę, że podniosłoby to wartość modelu, więc mimo wszystko bym zrobił.

No...dzieki dzieki!

Z Zimmeritu w sumie jestem zadowolony ale musze pomyslec o czyms lepszym na przyszlosc. Mutliput ma to do siebie ze jest zbyt gesty i niezbyt dobrze sie rozprowadza co powoduje ze warstwa nie koniecznie jest rownomierna. Zeby dostac w miare sensowny efekt multiput trzeba intensywnie zmaczac i smigac paluchem po calej powierzchni i dopiero taki nadaje sie do pracy z plaskim rylcem. Na mokro masa nie przykleja sie do rylca i jest bardziej plastyczna (taka bardziej 'ciapowata').

Bede chcial znalesc cos co mozna lepiej rozprowadzic po powierzchni i lepiej do niej bedzie przylegac i daje ciensza warstwe (Zimmerit nie byl az tak gruby). Cos jak plasto ale zeby nie wysychalo tak szybko...pomyslimy i moze znajdziemy....na dzien dzisiejszy baiwe sie multiputem.....wracam do smarowania wanny

Tak czy siak ten z multiputu jest i wyglada o niebo lepiej niz zimmeritowe panele z Italierki

Posiedzialem troche w nocy i prosze...w koncu zrobilem zimmerit na wannie nad nadwoziem.

Chyba wyszlo calkiem spoko.....no to by bylo na tyle z zimmeritowego koszmaru w tym modelu....ufffff -

Czas na nastepny koszmar...blaszki

panther103.jpg