ShaDow FoX Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Bardzo ładnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Podoba mi się. Jako że jeszcze nigdy nie robiłem trójkolorowego kamo proszę o szczegółową relację dotyczącą kwestii filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Kamuflaż naprawdę robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Hmm, układ plan faktycznie całkiem niezły, natomiast obawiam się, że jak zaczniesz zabawę (o ile planujesz) z washem, olejami etc to model (a zwłaszcza kolor zielony) będzie bardzo ciemny. Nie wydaję jednak wyroku, bo różne rzeczy da się zrobić. Póki co jednak takie mam spostrzeżenia. http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=5898 Może już widziałeś. Mnie za każdym razem szczęka opada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 14 Września 2011 Autor Share Napisano 14 Września 2011 Hmm, układ plan faktycznie całkiem niezły, natomiast obawiam się, że jak zaczniesz zabawę (o ile planujesz) z washem, olejami etc to model (a zwłaszcza kolor zielony) będzie bardzo ciemny. Nie wydaję jednak wyroku, bo różne rzeczy da się zrobić. Zobaczymy jak bedzie za ciemny to bede probowal wyprowadzic kolor roznymi filtrami (oleje + smugi szerokim pedzlem, itp powinny rozjasnic kolor jesli dobiore umiejetnie kolory). Model z PlanetArmor niszczy (roznorodnosci uzytych technik) , ale na moj gust jut troche jest juz tam za duzo wszystkiego (zwlaswzcza blota - ale sloma/trawa na kolach miodzio, tak samo odrapania, rysy i slady po kulach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Rozjasnij srodki plam ,bo teraz są trochę za ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 JSJ - Dzieki za komentarz. Faktycznie wieksze scieranie rantu juz ma maly sens w tym modelku. Napewno wyglada teraz lepiej niz przedtem.Przy okazji znalazlem jeszcze jeden blad przy malowaniu moich kol...ale tym razem wewnetrznych. Jak sie okazalo a sam wczesniej nie zauwazylem ze guma jest mocowana w feldze i w zwiazku z tym wystaje tylko minimalnie poza krawedz felgi (inaczej niz w kolach zewnetrznych) Poniewaz uzylem sobie dziarsko tego samego szablonu do kol zewnetrznych i wewnetrznych, efekt byl jaki byl. Teraz po poprawie wyglada to tak: przed po korekcie Chciałem dodać jeszcze co nieco odnośnie kół: -koła wewnętrzne bokami ocierały się w czasie jazdy o zęby gąsienicy stąd mają ten ,,rant,, (powinien być wyświechtany do gołego metalu) -koła zewnętrzne oddalone były od zębów 5 cm i nie potrzebny był ten ,,rant,, ponieważ te koła nigdy nie stykały się z zębami gąsienicy nawet w czasie jazdy w ciężkim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Witam! Fajnie to wyszło! Osobiście nie nic bym nie rozjaśniał. To już dobrze wygląda. Poszalej z olejami i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 No tak sie troche waham...czy psikac to areografem i rozjasniac powoli (co byloby lepiej robic przed zdjeciem maski), czy zostawic jak jest i wyprowadzac kolory powoli pigmentami i olejami. Szczerze mowiac boje sie ze jak zaczne to psikac to zaciapie sobie kolory obok (jeszcze nie mam takiego wyczucia z areo, ktory tez lubi 'psikac' psikusy:). Pastele i oleje to moja opcja preferowana i chyba sie tego bede narazie trzymal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Co prawda podstawowe cieniowania łatwiej i szybciej jest zrobić aero, ale olejami i pigmentami także można nieźle podrasować kolorki. W sumie teraz nie wygląda źle, więc tak jak pisze marioba, skup się na olejach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Jeśli nie czujesz się na siłach i aero nie pewne to lepiej nie ruszaj ,ale na przyszłość rób albo jaśniejsze kolory albo rozjaśniaj-cieniuj .Po olejach na pewno ściemnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Kolejny weekend i nieco malego updejtu. 1. Pododawalem nieco brakujacych detali (jakies lancuszki i spinki) ale jeszcze troche dojdzie. 2. Pociagnolem Pantere Sidoluxem...a raczej jej brytyjskim odpowiednikiem Klear -teraz model swieci sie jak...sami wiecie jak 3. Dodalem kalki. Tu sie nieco naposilem zeby ladnie siadly na zimmericie i baaardzo dlugo je zmiekczalem uderzajac delikanie zwitkiem bibuly nasaczonej 'dacal softenerem'. 4. lekko pofiltrowalem model olejami (glownie krawedzie kolorow - nieco rozjasnilem...niestety niebardzo to widac na kotkach przez sido) - z tym bede musial jeszcze popracowac 5. dodalem wstepny wash w zakamarkach, sroby i kola. w nastepnym etapie (choc innej roboty mam od zajechania)...pomaluje wstepnie narzedzia ktrore potem bede mazial olejami, wiecej washa i 'blendowania' , gaski, potem obicia, rysy + pigmenty ...brzmi jak jakis plan Altanki maja to do siebie ze mozna w nich zrobic warsztacik...pasowalo by to ocieplic. Zona ma chyba dosc nieladu tworczego w domu i zapachu farb.... Swieci sie jak swietlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Ten karabin, który wstawiłeś jest zły. Taki ma być -to jest wersja czołgowa. To co Ty założyłeś, to jest wersja standardowa używana przez piechotę i montowana jako km na wieży -nie w kadłubie. Tak sobie przypomnialem... Sprawa zostala wyjasniona, ale dla potomnych i innych ktorzy beda robic ten czolg moze sie sprzydac: i zrodlo : Panther in action, Squadron/Signal Publications,1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Kalki siadły super - szczególnie krzyże. Też by kiedyś chciał taka panterkę uzyskać. Ja mam warsztat w garażu - też mnie moja wywaliła z domu. Szopa (Shed) jest zawalona gratami letnimi (których to za często się nie da poużywać ze względu na wyspiarską pogodą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Prace nadal trwaja ale proces jest powolny...oleje + obicia + detale...pewnie niedlugo jakas fotke walne, ale najpierw musze skinczyc ten etap i psiknas lekko matem. Kilka bzdur mam do poprawy. Skonczylem tez prace nad gasienicami. Jak co poniektorzy pamietaja orginalne gumowe gaski Italki zamienilem na Friule, ktore 'pokisilem' w magicznej miksturze octu i wybielacza znanej marki . Poczatkowo efekt byl Ok ale po uplywie pol roku stwierdzilem ze to nie jest do konca to i wzialem sie nieco powazniej z to. Najpierw beardzo ostroznie i kilkuetapowo 'blendowalem' rdzawymi pigmentami miga szczeliny i zakamarki ogniw, a nastepnie szczotkujac twardym pedzlem jal leci bozbylem sie nadmiary pigmentu. Efekt byl juz lepszy niz z magicznej mieszaniny. Nastepnie popruszylem ziemistymi kolorami MIG'a i miekkim pedzlem nasaczylem pigmenty white spiritem. Po wyschnieciu delikatnie naszaczylem wyschciete pigmenty fixerem MIG'a i ponownie popruszylem warstwowo ciemniejszymi i jasniejszymi kolorami w odcieniach ziemi, blota i pylu....a oto efekt: teraz musze jeszcze poprzecierac zeby gasienic i zrobic sslady po kolach tu i tam. Powoli gaski nabieraja charakteru Reasumujac...mieszanka ocet/wybielacz ma swoje plusy i minusy. Minusy to to ze efekt jest taki sobie - ogniwa nie sa zrobiene ze stali ale ze stopu aluminium z cynkiem o ile sie nie myle wiec nie jest latwo to pordzewic a jak sie juz uda to wyglada to w miare ale po jakims uplywie czasu kolor rdzawy kolorek blaknie (zolcieje) i metal pokrywa sie tlenkiem. Plus (duzy) to to ze w mieszance Friule traca swoja wstretna swiecaca powloke (czymkolwiek sa galwanizowane) i ciemnieja. Stanowi to idealna baze do pigmentow, pasteli itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Ciekawy jestem opinii innych, bo zardzewiałe gąsienice zazwyczaj są krytykowane. Poczekam jednak na koniec prac na nimi. Jak na razie wyglądają bardzo ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Rdzewienie mieszanką domestos /ocet to dla mnie pierszy etap obróbki. Nie widziałem jeszcze żeby tylko po takiej operacji wyglądały OK. Potem idzie lekkie malowanko (lub tylko delikatny wash, zależy od efektu jaki chce uzyskać. A następnie idą pigmenty. Przeważnie tych gąsienic nie było widać. Jeśli rdza to tylko w zgłębieniach, reszta wyszlifowana na zewnątrz i brudna w środku. Zależy czy chcemy przedstawić czołg jadący po bruku dłuższy czas, czy działający na gruncie (ziemia, błoto itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas315 Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Witam, jaki farbkami malowałeś tą Panterę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi