Skocz do zawartości

Tiger I DAK Tamiya

Tomek_gnr

Rekomendowane odpowiedzi

a u mnie po staremu...

dzisiaj przyszła paczka od Madeiry który w zamian za pewną sumę pieniedzy powierzył mi swojego starego tigera, ktory przejdzie teraz renowacje

DSC01994.JPG

kurzenie naturalne czesciowo juz ogołocony ze sprzetów, bede go troche waloryzował ale nie az tak jak tego wczesniaka tamki. Niedlugo pojdzie do zmywalni.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 months later...

Troche to trwało ale w koncu zrobilem fotki z postepów.

doszły kłódeczki z tyłu, musiałem nawiercić nowe otwory odpływowe wieżyczki.

DSC02353.JPG

DSC02354.JPG

lekka walorka wieży, conieco jeszcze brakuje.

DSC02356.JPG

przód wzbogacony o spawy, skrzynka pod podnosnik od dragona, usuniete mocowania wyrzutników dymnych, nawiercone otwory na oslonie wizjera, dodany spaw przez srodek plyty górnej.

DSC02357.JPG

dzyndzelki koło uchwytów na plycie silnikowej usuniete.

DSC02359.JPG

poprawione mocowanie szekli.

DSC02358.JPG

poczatek roboty z tyłu.

DSC02361.JPG

no i przymiarka prawidłowego mocowania liny.

Z czego spawy?

część robiona rylcem a czesc to rozciagniete pozostalosci ramek ktore potem maczam w kleju humbrola zeby sie zmiekczyly i potem ciapam juz na modelu zeby nadac im fakture ; )

• 3 months later...

nikt nie zameldował, ale właz ładowniczego na wieży ma zle umiejscowiony uchwyt, powinien być centralnie, właśnie to poprawiam. Tak samo lampa konwojowa, zorientowałem sie że powinna być prostokątna starego typu, niestety na rzecz tigera SPW którego robie stracił już możliwość posiadania tej lampy;] Jutro beda fotki z postepów;)

No dobrze, wreszcie obiecane foty. Właściwie zostało dorobić tylko lewarek z tyłu i można malować.

Problemem był brak uchwytów do przednich lamp, w końcu stwierdziłem że dorobie sam i wyszla taka mała prowizorka.

DSC02673.JPG

Z zasady miał to być model z odpadków, czyli bez inwestowania w niego zbytnio (ale friule beda ) złożony z odpadków i pozostałości po innych zestawach. Wykorzystałem czesc blaszek od CMK

DSC02674.JPG

Jak widać umiejscowienie uchwytu na włazie ładowniczego poprawione.

DSC02676.JPG

Zdecydowałem sie założyc kwadratowa lampke z tyłu, chociaż na zdjeciach tigerów z 501 widywałem i takie i takie.

DSC02677.JPG

DSC02678.JPG

Pozdejmowałem troche kół żeby było ciekawiej.

DSC02679.JPG

Rozmieszczenie narzedzi sugerowane w Achtung Panzer vol 6. No może mogłem troszke młotek przesunać ale tak już zostanie.

DSC02681.JPG

Nasuwa mi się takie pytanie, skoro polową przeróbką było przesunięcie reflektorów z płyty górnej kadłuba, to czy nie powinny na niej pozostać jakieś ślady ich bytności (np. otwory po śrubach)?

Właśnie chyba coś w tym jest, zasugerowałem sie warsztatem Seby wiec jakby co to jego wina;p

Jezeli sie sugerowales sie praca Seby to znaczy ze jest tak jak trzeba.

eee tam, każdemu zdarzają się błędy.

Model został wstepnie wymalowany i oznakowany. Zdjecia niestety partyzanckie. Teraz to czego nie lubie najbardziej czyli podmalowywanie detali, ale musze byc silny.

DSC02686.JPG

DSC02682.JPG

DSC02683.JPG

DSC02684.JPG

DSC02685.JPG

Po ostatnich przygodach z malowaniem mojego wczesniejszego tigera teraz dałem dosyc jasną baze. Nigdy nie bylem fanem tych miniowych wstawek ale pomyslalem ze na modelu odpadkowym se tez zrobie, nad kolorem tej czerwieni bede jeszcze pracował później.