Konrad C Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam! Kolejny projekt. Nazwa zestawu: Crusader Mk.I/II British Cruiser Tank Mk. VI Firma: Tamiya Skala: 1:48 Nr katalogowy: 32541 Przemyślenia... Zawsze chciałem go mieć, to bardzo piękny czołg. Parę lat temu produkował go tylko Revell i Italeri w skali 1/35. Był wtedy sprzedawany za śmieszną cenę 47zł. Dziś można go tylko kupić na Allegro (klątwa!!!) za duże ceny 100zł i więcej. Nie rzadko się pojawia. Tak czy siak musiałem go mieć, najbliższa skala 1/35 to 1/48 więc zakupiłem ten model w takowej podziałce ze znanego producenta Tamiya. Opis zestawu Zestaw który wypuścił ten, że producent oferuje dwie odmiany brytyjskiego czołgu szybkiego, czyli Mk. I oraz Mk. II. Główną różnicą tych modeli jest wieżyczka dowódcy(?) oraz inny kształt jarzma armaty. W zestawie różnią się także malowania w których jest tylko jedno, bardzo ciekawe malowanie dwubarwne, piaskowe i czarne plamy kamuflażowe. Malowanie to jest przewidziane tylko do wersji Mk. II. Reszta malowań to jednobarwne piaskowe do wersji Mk. I są ich dwa warianty a do wersji Mk. II, trzy warianty. Do zestawu są dołączone dodatki które są niezbędne do budowy czołgu, między innymi: długi kawałek sznurka który ma posłużyć za imitację liny holowniczej, 2 śrubki do skręcenia kadłuba z wanną i 4 gumki do części ruchomych. Warto wspomnieć, że wanna jest zrobiona z metalu przez co jest dosyć uproszczona, nie wiem czy to był dobry pomysł, chodź ja wolę modele cięższe i masywniejsze no i lepiej jest malować taką kombinacje ... Wykonanie elementów i detali jest na znanym poziomie tej firmy do którego już Tamiya zdążyła nas przyzwyczaić, czyli znakomitym. Ogromnym plusem są także gąsienice wykonane z podwójnych ogniwek oraz pasków gąsienic. Można je śmiało wyginać i kształtować do woli, chodź i tak większość układu jezdnego zasłaniają osłony pancerne. Dużym plusem jest także sam projekt modelu, wszystkie ślady po wypychaczach są zasłonięte, malowanie także nie powinno stanowić problemu dzięki wannie na śrubki. Opinia Polecam ten model, pięknego czołgu za średnią cenę sklepową wynoszącą 80zł z kosztem wysyłki. Znacznie taniej można go kupić na serwisie aukcyjnym Allergo (ok. 50-60zł z kosztem wysyłki). Malowanie które wykonam. Postęp Model skleja się szybko i sprawnie. W miejscach wieży i tyłu jest widoczna szpachla. Na wieży nie docisnąłem dwóch połówek i w jednym miejscu za bardzo przejechałem ostrzem skalpela. Natomiast z tyłu wywierciłem za duże otwory na dodatkowy zbiornik paliwa. Jutro postaram się dokończyć budowę kadłuba. Pytanie: Jakich farb Gunze najlepiej użyć do wyżej wymienionego malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Narobiłeś mi ochoty na ten model. Też bardzo lubię Crusadery. Póki co bardzo fajnie. Osobiście czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Pytanie Jakich farb Pactra użyć do powyższego malowania?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Proponuję CI A96 sandgelb RLM79(SG) to taki złoty piaskowy i do tego z pactry poszukaj sobie RLM70 to taka czarna zieleń lub popatrz w sklepie wiem że jest taki bardzo ciemny fiolet prawie wpada w czerń. Sandgelba polecam mam nim walentynę zaczętą też w takim malowaniu a drugi kolor musisz sam wybrać. Crusader też bardzo mi się podoba świetny gust tylko mam tego pecha że zawsze jak jestem w sklepie to ktoś mi go podkupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam! Pięknie się zapowiada! Coś tam ci napisałem na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Boże ile ty masz tych modeli, zazdroszcze ci. A przede wszystkim ile czasu! Fajnie się zapowiada, najbardziej ciekawi mnie kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Też mam ten model, więc z chęcią Twoje zmagania pooglądam. Niestety, mój w stanie rozgrzebanym już od paru lat leży i czeka na lepsze czasy. :( http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=5256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Panowie! Mam spory problem przez który model musiał wylądować w celanluxie. :( :( Otóż malowanie farbami pactra dało mi strasznie dziwna chropowata powierzchnie. Co na to poradzić? Chyba się przerzucę na Gunze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Farba Pactra RLM79 to strasznie głupi wybór jak na model brytyjskiego pojazdu z okresu walk w Afryce Północnej. Odpowiedni kolor z palety Pactry to A123 lub Humbrol 121. Konrad, nie słuchaj takich rad w stylu: ruska zieleń to obojętnie jaka zieleń, a pisakowy to byle jaki piaskowy. Brytyjskie kolory były bardzo specyficzne. Szczególnie te z Afryki i Bliskiego Wschodu. Tutaj przykład jak na moim modelu wygląda proponowane przez Ciebie malowanie: [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Jak osiągnąłeś taka powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam! Otóż malowanie farbami pactra dało mi strasznie dziwna chropowata powierzchnie Czym rozrabiałeś Pactre? Farba Pactra RLM79 to strasznie głupi wybór jak na model brytyjskiego pojazdu z okresu walk w Afryce Północnej Pewnie tak. Dlatego ten kolor używałem tylko jako podkład malując swojego Crusadera.. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=26013 Całość pomalowałem Lifecolor UA90, co odpowiada mniej więcej Humbrol 121. Poza tym zastanawiam się, co Szanowni Forumowicze kombinują z Pactrą, że macie problemy z malowaniem. NIGDY nie miałem żadnych problemów z tymi farbkami. Pactra to przecież Testors w innych butelkach. Mieszam z alkoholem izopropylowym lub wodą (dobrze i długo mieszam!). Maluję aerografem Aztek i Iwata, no i pędzlem. NIGDY NIE MIAŁEM PROBLEMÓW!!!. Więc gdzie jest pies pogrzebany???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Poza tym zastanawiam się, co Szanowni Forumowicze kombinują z Pactrą, że macie problemy z malowaniem. NIGDY nie miałem żadnych problemów z tymi farbkami. Pactra to przecież Testors w innych butelkach. Mieszam z alkoholem izopropylowym lub wodą (dobrze i długo mieszam!). Maluję aerografem Aztek i Iwata, no i pędzlem. NIGDY NIE MIAŁEM PROBLEMÓW!!!. Więc gdzie jest pies pogrzebany???? Spokojnie - nie mówie, że mam z nimi problemy bo zawsze malowałem tylko na tym modelu cos sie sfajczyło. Rozcieńczalnik Pactry dedykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam! A umyłeś Ludwikem model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam!A umyłeś Ludwikem model? No jasne - nawet dwa razy. Malowałem ciśnieniem 2,7 przy normalniej temperaturze na dworze. Wymieszałem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 No jasne - nawet dwa razy. Malowałem ciśnieniem 2,7 przy normalniej temperaturze na dworze. Wymieszałem dobrze. No to jakieś kosmiczne prądy musiały zawiać i wszystko popierniczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Kurczę - myślałem, że jeszcze dziś dam sido i kalki. :/ Może cisnienie za wysokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Może cisnienie za wysokie Ja daję zawsze około 2.0, 2,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Ok farba zmyta. Szukam jakiegoś info czy Crusadery Mk. I służyły w polskiej armi? Czy są jakieś fotki w malowaniu kolorem zielonym? Nie przepadam za pustynnym kamo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Ponawiam swoje pytanie wyżej. Tymczasem farba została zmyta, pojazd dostał coś w rodzaju zielonego podkładu pod cieniowanie farbami Gunze. Zmieniłem wersję na Mk. I Mam zamiar zrobić lekkie sf. Otóż z instrukcji Tamiy wynika, że numery ewidencyjne pojazdu są namalowane na zielonej farbie. Co z tego wynika? Że pojazd był pomalowany na zielono a potem na piaskowo z wyłączeniem zielonej obwódki numerów. Jak zrobię tak, że pojazd będzie cały zielony. Nie lubię pustynnych kamo. Jest to lekkie sf bo nie mam nigdzie fotek tego pojazdu w zieleni ale skoro numery są na zielonej farbie to pojazd był na pewno przemalowywany z zieleni na pustynny kolor. Farba XF-61 to ciemna zieleń. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Konrad jest to prawdopodobne co piszesz. Chociaż z tego co ja wiem to Brytyjczycy raczej malowali pojazdy przeznaczone do Afryki od razu kolorami przeznaczonymi na ten teatr działań. Nie jest jednak wykluczone, że niektóre egzemplarze przemalowywano z pierwotnego zielonego. Na pewno robiono tak z pojazdami amerykańskimi służącymi w armii brytyjskiej. Ja Pactrę rozcieńczam dedykowanym rozcieńczalnikiem Lifecolor zawierającym retarder - współdziała idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Ja Pactrę rozcieńczam dedykowanym rozcieńczalnikiem Lifecolor zawierającym retarder - współdziała idealnie. Możesz dać linka? Jednak będzie w pisakowym kamo - nie będę kombinował. Malowanie po świętach bo trzeba zamówienie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Witam! Farba A123 została zakupiona i model został pomalowany. Prezentuje się o wiele lepiej. bardzo podoba mi się odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 Czekałem z niecierpliwością, maluj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Zabrałem się za wieżę, czyli zabawę z olejami. Zmieszałem kilka odcieni brązu i zacząłem filtrować model. Potem malowanie detali bazą, czyli A123, obicia czarna farbą i suchy pędzel. Dodałem również anteny i chorągiewkę którą pomaluje na czerwono. Teraz trzeba to zabezpieczyć lakierem i dać washa bo takowego na modelu jeszcze nie ma, no i oczywiście jakieś tam poprawki... Liczę na uwagi, sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 Witam! Ładnie to wygląda. Kalki ci się tylko podbarwiły od filtrów. . Ja kładę kalki po filtrach i potem zacieram je olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi