Skocz do zawartości

MS 406 C1 (Hasegawa 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Świetnie prowadzony warsztat,widać doświadczenie.Zainteresowałem się tematem również dlatego,że sam szukam Morana Hasegawy już jakieś 4 tygodnie ,nigdzie nie ma. Może ktoś z kolegów pomoże przy okazji ?

Znalazłem tylko tu ale niedostępny

http://www.mojehobby.pl/Hasegawa-Morane-Saulnier-MS-406-p-1-173531.html

Może zarezerwuj, chyba sprowadzą na zamówienie

Pozdrawiam

Witam!

Drugi kolor górnego kamuflażu nałożony. Teraz kolejna porcja maskowania i można malować zielenią, a potem moment prawdy...

007wlu.jpg

008js.jpg

dzidas71! Morane pojawia się od czasu do czasu na aukcjach. Warto sprawdzać portale na bieżąco. Ja swojego zdobyłem właśnie w taki sposób. Też polowałem na niego jakiś czas.

Pozdrawiam Ipkinss

Witam!

Ster kierunku faktycznie był cały z metalu. Przeoczyłbym ten szczegół. Dzięki za uwagę!

A tymczasem zdjąłem maskowanie i... jest lepiej niż przypuszczałem. Oczywiście bez kilku poprawek się nie obejdzie ale jestem zadowolony z efektu Jak dojdą kaleczki będzie jeszcze fajniej

012mwt.jpg

013du.jpg

015fzq.jpg

016bvc.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Tylko te kolorki strasznie jasne w porównaniu do tej odrestaurowanej szwajcarskiej 410ki...

Po wash'u kolory ściemnieją. Co do restaurowanych egzemplarzy należy brać poprawkę na kolory. Wystarczy spojrzeć na odrestaurowane P-51 żeby zobaczyć jak bardzo potrafią różnić się od siebie i oryginalnych próbników

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Hej!

Dzięki Salva!

Morane otrzymał kalki. Muszę przyznać, że nieco mnie zawiodły... Do tej pory Techmod spisywał się dobrze, a tym razem kalki nijak nie chciały współpracować. Kupiłem je z drugiej ręki i podejrzewam, że musiały leżeć gdzieś w złych warunkach albo coś takiego. No ale w końcu jakoś poszło

028fy.jpg

029dy.jpg

030va.jpg

031ez.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

• 1 month later...

Hej!

Wracam i tutaj! Może uda się go skończyć w tym roku? W sumie niewiele zostało więc jestem dobrej myśli

W wolnej chwili od Łosia dodałem kilka obić. Więcej nie będzie Teraz czas na washa.

018fs.jpg

019zfp.jpg

021caf.jpg

022hi.jpg

017zr.jpg

PS

Co planujesz wziąć po nim na warsztat? Może Łosia?

Wykrakałeś!

Pozdrawiam Ipkinss

Witam ponownie!

Wash zrobiony - poprawek jak zwykle wymagają kalki (szachownice). Dokleiłem również podwozie i kompletuję po mału resztę drobiazgów. Zbliża się finisz

034ou.jpg

035ck.jpg

030lqj.jpg

031kz.jpg

032es.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Wszystko cacy, najwyższy czas konczyć, model wygląda całkiem ładnie ale... kolorystyka kompletnie nie pasuje do barw francuskich! Zielony zbyt żywy, brąz zbyt jasny, szary zbyt ciemny, a spód powinien byc szaro-niebieski a nie szary. Dla porównania możesz zerknąć na Caudrona w oryginalnych francuskich barwach: http://www.plastikowe.pl/galerie/caudron-c714-cyclone . Ja nie jestem zbytnim szczególarzem jeśli idzie o dobór barw, ale tu jakoś mnie to wszystko razem razi. Przy takim nakładzie pracy jaki pakujesz w modele warto by było zweryfikować kolorystykę. Ale to uwaga na przyszłość, bo tu już "po ptokach".

Witam!

Zgadzam się, że barwy nie są do końca takie jak powinny. W tym modelu sobie nieco pofolgowałem ale do kolejnego zakupie już paletę francuskich barw. Według mnie najmniej trafiony jest brązowy. Co do Caudrona to oczywiście znam go dobrze (szykowałem się niegdyś do walki z wyrobem Plastyka) ale akurat fotki, które zamieściłeś nie są moim zdaniem miarodajne ze względu na flesza oraz warstwę kurzu jaki pokrywa samolot. Niemniej, tak jak wspomniałem, widać wyraźnie, że brązowy jest najdalszy od prawdy.

Model w 98% skończony

Zrobiłem fotkę przy naturalnym świetle gdzie kolory są bliższe prawdy (galerię również postaram się zrobić na dworze).

037krp.jpg

Niebawem galeria

Pozdrawiam Ipkinss