Skocz do zawartości

T-28 Alanger 1/35

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako iż pozostałe modele wymagają malowania (prawie...) nie mogłem się powstrzymać aby rozgrzebać teciaka. Kupiony okazyjnie i trochę przetrzymywany w szafce.

dsc07376.jpg

Postęp.

Wanna prawie sklecona, wieża na sucho tak samo jak kadłub.

Na kadłub przykleiłem parę części min. właz obserwacyjny, oraz boczne ścianki. Myślałem, że będzie gorzej tymczasem ładny detal spasowanie też nawet, nawet. Bez szpachli się na pewno nie obejdzie...

dsc07374x.jpg

dsc07375o.jpg

Malowanie wykonam takie bo w pudle są dwa rodzaje uzbrojenia.

t28l10pic10.jpg

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

Jak zwykle posta pod postem ...

Wczoraj dużo napracowałem się przy bocznych zasobnikach. nic tam nie pasowało, jeden składał się z 4 części które trzeba było przycinać, docinać i szlifować a potem szpachlować. Wraz ze skrzynkami poszpachlowałem także wieże, trzeba będzie dorabiać nity. Zająłem się także podwoziem oraz innymi detalami. Na razie lepi się bardzo fajnie ale zobaczymy co będzie z gąsienicami.

dsc07389e.jpg

dsc07390b.jpg

Szpachla,

dsc07392.jpg

dsc07391z.jpg

szpachla...

dsc07394a.jpg

...i jeszcze więcej szpachli...

dsc07393cr.jpg

Co zrobić z tym fantem?

dsc07388n.jpg

Mam to szpachlować? Ma może ktoś zdjęcia mojego egzemplarza?

1. Szpachluj tak wygląda faktura wersji bez dodatkowego opancerzenia

http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/T-28/Museums/T_28_CMVS_14.jpg

2 Zrób spawy do okola gniazd z kaemami xD

P.S nie narzekaj na szpachle bo w moim T28 na tym etapie było już pól pojemniczka szpachli tamki na teciaku

1. Szpachluj tak wygląda faktura wersji bez dodatkowego opancerzenia

http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/T-28/Museums/T_28_CMVS_14.jpg

2 Zrób spawy do okola gniazd z kaemami xD

P.S nie narzekaj na szpachle bo w moim T28 na tym etapie było już pól pojemniczka szpachli tamki na teciaku

Eee... a miało być łatwo. No dobra dobra. Jakieś liny muszę zmotać.

skikut87 - kiedy galeria twojego? :P

może dziś cyknę porządne fotki to ja zrobię

Czekam.

Bardzo fajnie ci to wychodzi. Czekam na etap malowania i brudzenia. Będę zaglądał regularnie. No i oczywiście za tematykę.

Pozdrawiam

Tematyka moja ulubiona, szkoda tylko, że T-35 ciężko jest upolować, no i trzeba mieć 200zł w kieszenie na niego.

Witam!

Zgodnie z radami zrobiłem spaw na gnieździe km-u. Zeszlifowałem i znowu poszpachlowałem wieżyczki oraz inne detale. Wczoraj układ jezdny była zakończony więc zespoliłem wannę oraz górę - no i oczywiście poszła tam szpachla. Próby wywiercenia otworów na bokach wieży oraz na przednim włazie się nie powiodły i muszę tam nitować i wiercić. :/ Jako iż jedna gąsienica składa się z 112 ogniwek a ja mam cztery ramki po 82 ogniwa każda, zostało mi sporo gąsienicy więc dodałem takie smaczki po bokach na przodzie zasobników. Jeszcze podkradnę trochę sznurka (lina holownicza) z Crusadera i po szlifowaniu modelu, które nastąpi dziś j a przylepie. Musze poggadać z Dumo, który ma blachy do teciaka a nie są mu potrzebne ;>.

dsc07398u.jpg

dsc07399l.jpg

dsc07400y.jpg

dsc07401.jpg

dsc07402s.jpg

dsc07403z.jpg

dsc07404.jpg

Trochę pomalowałem, malowanie tego teciaka to masakra - myślałem, że mi ręka odpadnie. Nakładałem 3 warstwy po pół godziny jedną. Teraz biel z lekkim przebiciem zielonej.

dsc07406v.jpg

dsc07405b.jpg

dsc07407g.jpg

No fajnie ale nie spiesz sie tak

Alanger mimo wszytko spieprzył parę spraw które by można poprawić

najbardziej mnie kuje w oczy to ze allanger robił za krótkie wloty powietrza do silnika masz linka z rysunkami jak to powinno wyglądać

http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/T-28/det/T_28det09.jpg

Jakiej farby użyłeś do malowania??

Czy gąski i koła masz już przyklejone? Bo jeśli tak to ciężko je będzie porządnie domalować, zwłaszcza pod błotnikiem.

Tematyka moja ulubiona, szkoda tylko, że T-35 ciężko jest upolować, no i trzeba mieć 200zł w kieszenie na niego. Confused

Ale można coś upolować. Natomiast w 1/48 posucha totalna w tym temacie. Producenci tłuką głównie znane konstrukcje. Ale może kiedyś się doczekam wydania T-35 lub T-28 w tej skali.

Nie spieszę się ...

Te wloty już tak zostaną

mae - ten zielonkawy kolor miał właśnie je wskazać, wiem o nich (jeszcze po drugiej stronie trzeba poprawić). Sam model jeszcze raz będzie miał zieleń.

Nie mam pomysłu do malowania, na lakier do włosów czy jak??

Niestety nie zdzieranie model z białej farby które miały byc bardzo delikatne nie powiodło się i muszę zmienić malowanie na jeden z tych pojazdów.

T_28_L-10_09.jpg

T_28_L-10_08.jpg

T_28_L-10_07.jpg

(www.armchairgeneral.com)

Postęp. Trzeba trochę nadać mu bieli oraz zacieków i rdzy...

dsc07416a.jpg

dsc07417z.jpg

dsc07418v.jpg

dsc07419zv.jpg

Powrót do punktu wyjścia i malowanie białym. Karabiny zostaną dorobione z igły bo próby ich rozwiercenia skończyły się na dwóch złamanych.

DLa przypomnienia.

t28l10pic10.jpg

t28l1006.jpg

Postęp.

dsc07422q.jpg

dsc07421f.jpg

dsc07420x.jpg

No dajesz, dajesz. Kolejny bardzo interesujący projekt Twojego wykonania.

Dzięki - na razie prace zostaną wstrzymane ponieważ czekam na farbę.

Zwróć uwagę że pojazd na fotce jest w innej wersji (spójrz na wloty powietrza i osłonę tłumika). Poza tym bardzo fajnie.

Łukaszu - Alanger skopał te wloty - powinny być dłuższe. Wersja jest dobra, popatrz na osłonę wentylatora.

I weź się w końcu za swojego teciaka.

ICM (Alanger tylko przepakował ten model) nie skopał tych wlotów.

http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/T-28/L-10/T_28__gd_5.9.06_132.jpg

Były dwie wersje tego elementu. A Fin ma tą dłuższą. A swój model będę kończył po maturze

ICM (Alanger tylko przepakował ten model) nie skopał tych wlotów.

http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/T-28/L-10/T_28__gd_5.9.06_132.jpg

Były dwie wersje tego elementu. A Fin ma tą dłuższą. A swój model będę kończył po maturze

Kurde, rzeczywiście... I co teraz robić? Przemalowywać?