Skocz do zawartości

T-28 Alanger 1/35

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sporo zdjęć i rysunków T-28 w takiej konfiguracji i w zimowym kamo, można coś wybrać.

Chyba tak zostawię - "Fin" jest świetny i nie chce psuć tego bo wloty są takie czy inne.

Liczy się zabawa.

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

Pora odkurzyć kolejny wątek mojego autorstwa.

Przede wszystkim mój pierwotny zamysł na temat tego zacnego modelu się zmienił. Otóż postanowiłem dodać dodatkowe opancerzenie do czołgu oraz zmienić malowanie.

Malowanie przewiduję takie:

T_28_L-10_pic12.jpg

Będzie to raczej takie s-f bo armata jest inna (ładniejsza...) oraz nie wszystkie płyty będą wyglądać tak jak powinny. Kalki już skompletowałem, wieża została już skończona, jeszcze zmyje farbę z kadłuba tego czołgu i biorę się za "opancerzanie".

dsc08257vd.jpg

dsc08259x.jpg

dsc08264b.jpg

Mam nadzieje że dotrwasz i takiego ładnego Fina ujrzymy na koniec...ha- płytki się przydały?

I kalki też

Witam!

Szkoda, że prowadzę monolog...

Oto postępy nad czołgiem, czyli gotowe wieżyczki oraz atrapa osłony uk. chłodzącego(?).

Przepraszam za zdjęcia ale od południa pada deszcz :/

dsc08271l.jpg

dsc08265s.jpg

dsc08266b.jpg

dsc08270g.jpg

Witam!

Śliczne te zawiaski. Coraz lepiej to wygląda!

Ps. Proszę, nie śpiesz się.....

Nie spieszę się a jeśli gdzieś to widać to się poprawi. Ogólnie strasznie chce lepić tego tanka i może tak to wygląda...

Hej , mam nadzieję ,że tym razem nic zmywać nie będziesz musiał.

Póki co wygląda to bardzo obiecująco, zawiaski też mi się podobają (wiem ile ta drobnica potrafi nerwów napsuć)

Także dajesz do przodu dalej , będę sobie obserwować jeśli pozwolisz.

Pozdrawiam

Hej , mam nadzieję ,że tym razem nic zmywać nie będziesz musiał.

Póki co wygląda to bardzo obiecująco, zawiaski też mi się podobają (wiem ile ta drobnica potrafi nerwów napsuć)

Także dajesz do przodu dalej , będę sobie obserwować jeśli pozwolisz.

Pozdrawiam

Dzięki za opinie i za przerwanie monologu.

W moich relacjach jesteś zawsze mile widziany.

A oto dalszy ciąg, farba już zmyta. Postanowiłem, że zrobię mu silnik i go pokaże, pootwierałem jeszcze parę włazów. R-3 zmył mi klej przez co teraz mogę co nie co poprawić wcześniejsze klejenie.

Ogólnie kadłub jeszcze sobie schnie z odtłuszczania, kiedy wyschnie zabiorę się za klejenie oraz małe poprawki.

dsc08273pg.jpg

dsc08274f.jpg

dsc08272m.jpg

Coraz lepiej maluj wreszcie

Sam byś swojego zmalował bo prawie każdy na niego czeka :P

Ja jeszcze muszę po szpachlować, zeszlifować, wnieść drobne korekty i odtłuścić.

Teraz to mam dylemat. Pomalowałem teciaka kolorem zielonym i chciałem nanosić kamuflaż ale taki jednolity strasznie mi się podoba. Nie wiem co robić.

dsc08306m.jpg

Jak jednolite kamo to pobawiłbym się w CM (w moim wykonaniu pewnie by na nieudolnych próbach się skończyło ) . Olejne też dają duże pole do popisu ,widziałem na konkurencyjnym 4um prace kolegi Mnowogro i to w skali 1:72 z jednobarwnymi malowaniami , to co on tam wyczynia to .

Także nie pękaj i dajesz , dajesz , nie przestajesz

Pozdrawiam

Ja to bym się na tym zielonym pobawił.

PS Zawalczyłeś jakoś z tym silnikiem?

Tak zrobię. Tak, bardziej lepiłem na intuicję niż na instrukcję której i tak nie było.

Jak jednolite kamo to pobawiłbym się w CM (w moim wykonaniu pewnie by na nieudolnych próbach się skończyło ) . Olejne też dają duże pole do popisu ,widziałem na konkurencyjnym 4um prace kolegi Mnowogro i to w skali 1:72 z jednobarwnymi malowaniami , to co on tam wyczynia to .

Także nie pękaj i dajesz , dajesz , nie przestajesz

Pozdrawiam

Cm sprawdza się w małych model, tam bardzo dobrze uwidacznia detale. W wypadku T-28 by to go totalnie oszpeciło. Walczyłem z olejami, nałożyłem washa, pomalowałem 50% detali oraz dodałem tłuste plamy po oleju a także błoto na błotnikach które trzeba mocno dopracować. Trzeba jeszcze mocno się napracować żeby to jako tako wyglądało a w szczególności przełamać monotonie zielonego kolorku.

A oto efekty:

dsc08331q.jpg

dsc08315z.jpg

dsc08317p.jpg

dsc08326q.jpg

dsc08327g.jpg

Przede wszystkim dzięki Wam panowie za odpowiedz w moim temacie oraz za miłe słowa, to fajnie, że teciak Wam się podoba

Tymczasem budowa troche zwalnia z powodu równoległego montażu T-34/76 HobbyBossa.

A oto co zrobiłem:

dsc08340c.jpg

dsc08337v.jpg

dsc08338r.jpg

dsc08339k.jpg

Poprawiłem błoto, pomalowałem większość detali, dodałem antenę oraz przecierki metalicznym kolorem. Myślę, że kolejnym punktem będzie błoto z ziemi i wikolu.

CM to technika budowania światłocienia i na pewno nadaje się na duże pojazdy, szkoda że jej nie zastosowałeś, warto podejmować odważne decyzje Do tematu podszedłeś zbyt ostrożnie (mam na myśli rezygnację z zimowego kamo i z technik podnoszących efektowność modelu), nie zmienia to faktu, że malowanie jest udane i model wygląda bardzo dobrze. Troszkę wieża mnie nie przekonuje bo z jednej strony ma dość mocno uszkodzoną fakturę, a z drugiej jest gładka jak pupka niemowlaczka Zastanawiam się też co się stało z tą dodatkową ochronką tylnego wiatraczka z żaluzjami. Wróci? Bo generalnie widać miejsca w których ta część była przyklejona i nie wyglądają one kusząco, a już na pewno nie wyglądałyby tak w realiach (tam jednak były mocowania tej płyty).

CM to technika budowania światłocienia i na pewno nadaje się na duże pojazdy, szkoda że jej nie zastosowałeś, warto podejmować odważne decyzje Do tematu podszedłeś zbyt ostrożnie (mam na myśli rezygnację z zimowego kamo i z technik podnoszących efektowność modelu), nie zmienia to faktu, że malowanie jest udane i model wygląda bardzo dobrze. Troszkę wieża mnie nie przekonuje bo z jednej strony ma dość mocno uszkodzoną fakturę, a z drugiej jest gładka jak pupka niemowlaczka Zastanawiam się też co się stało z tą dodatkową ochronką tylnego wiatraczka z żaluzjami. Wróci? Bo generalnie widać miejsca w których ta część była przyklejona i nie wyglądają one kusząco, a już na pewno nie wyglądałyby tak w realiach (tam jednak były mocowania tej płyty).

Wieża ma dodatkowe opancerzenie tylko postanowiłem nie przyklejać ekranu właśnie tam gdzie jest faktura odlewu wieży.

Oczywiście, że wróci lecz na na razie muszę się zając wykończeniem wiatraka ponieważ nie miałbym do niego dostępu montując pokrywę.