crustian Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) Niezła robota z tymi spawami w Lublinie i Potezie.Wydech w Karasiu-bomba. Edytowane 3 Maja 2011 przez Gość Cytuj
drabik Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 ... wierzyć się nie chce, że to modele... zwłaszcza Potez... wywierają ogromne wrażenie... Cytuj
DARKMAN1 Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Panowie...to modele robione w latach 80-tych i na początku 90-tych, gdzie nie było blaszek fototrawionych, farb akrylowych, projektowanych komputerowo kalkomanii itp. To modele wykonywane na podstawie skąpych materiałów (gdy nie było internetu) i są głównie wykonane z materiałów ,jakie występowały w oryginale,czyli blacha, płótno, drewno. Większość modeli była wykonywana metoda lutowania z całą struktura wewnętrzną kadłuba. Wielu może powie... że modele sa nieprecyzyjne,ale taki ich urok.To rękodzieło wykonane przez pasjonata lotnictwa.Tu nie chodziło o to ,czy zgadza się wymiar , milimetr w tą czy tamtą ale o fakt że tworzy się kolekcja POLSKICH samolotów,niepowtarzalna i jedyna w tej skali. PZL-P-11C: 1 Cytuj
tees Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Powiem krótko. Panowie. To jest właśnie prawdziwe modelarstwo. Zrobić coś z niczego. Na to co teraz napisze wiem ze wielu zbulwersuje i bedą psy po mnie wieszać ale jak nieraz czytam relacje z budowy modeli to mnie jasny szlak trafia. W zasadzie relacja to opis gdzie modelarz coś wyciął a w to miejsce wstawił jakiś żywiczny element ,tu i ówdzie wkleił blaszke itd. Ja wiem że jak coś jest na rynku to czemu nie wykorzystać. Model precyzyjniej wygląda i wogóle czasu się zaoszczędza. Ale panowie. Ile to ma wspólnego z prawdziwym modelarstwem? Tu nie chce się wypowiadać. Niech każdy sobie sam odpowie. Ja też czasem wykorzystuje dodatki ale tylko z własnego lenistwa . Bo mi się nie chce coś zrobić tylko kupuje gotowe i wszystko gra. Guzik z pętelką . Nie gra a przy najmniej nie do końca. Bo to nie ja zrobiłem tylko ktoś a ja wykorzystałem jego umiejętność i osobiście nie czuje się z tym dobrze do końca. Może moje myślenie jest staroświeckie i nie pasujące do dzisiejszych czasów ale patrząc na te zdjęcia tylko w tym się utwierdzam. Dla mnie te modele są piękne bo nie dość że związane z lotnictwem polskim ale właśnie wykonane według zasady jaką wyznaje. Szczególne pozdrowienia dla wykonawcy. Darek 1 Cytuj
qalimar Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Darek, niestety wykonawca jest już tylko w naszej pamięci. Tamte czasy były trudne, a więc podwójny szacunek nie tylko do umiejętności, ale i doborze materiałów pozyskiwanych Bóg wie skąd... Cytuj
tees Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 A to dla mnie naprawdę niezręczna sytuacja z tymi pozdrowieniami ale może za to chwila modlitwy za dusze tego modelarza zrekompensuje jeśli można tak powiedzieć moje niedopatrzenie. Cytuj
kornik_69 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Doprawdy wspaniała kolekcja. Chylę czoła przed wykonawcą i mam nadzieję, że również tam gdzie teraz jest, jego dzieło zostanie docenione. Oby więcej takich modelarzy, kolekcji i wątków na naszym forum! Cytuj
damiusz Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 To jest Sztuka, Rekodzieło, to jest Piekne! pierwszy raz, przegladając forum zawolalem żonę i powiedzialem jej: patrz, to jest zrobione od podstaw, a ona na to:szkoda,że ty takich nie robisz, ale ty nie jesteś rzeżbiarzem. Ma rację. to sa rzeźby wielkieo artysty Cytuj
maslav Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Z całym szacunkiem ale najlepsi na tym forum to tylko hobbyści w porównaniu z artystą który zrobił te modele Cytuj
DARKMAN1 Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 Ciąg dalszy prezentacji kolekcji: VICKERS VIMY: RWD-8: PZL-37B Łoś: Jedyna istniejąca fotografia ukazująca prawie całą kolekcję w jednym miejscu w 1994 roku ( kilka modeli było w budowie jeszcze m.in Short Sunderland, B-17G, C-47), jeszcze za życia Eugeniusza Sobczyka.Wykonawcą fotografii jest p.Czesław Szachnitowski najstarszy grudziądzki żyjacy (96 lat)modelarz-honorowy obywatel naszego miasta Grudziądza. Niestety kolekcja została rozproszona po śmierci Eugeniusza Sobczyka. Nie ma możliwości obecnie zrobić sesji foto samolotom RWD , Ił-2m3, PWS-26,Wildze,Gawronowi,F-16 gdyż znajdują się w prywatnych kolekcjach lub na terenie wojskowym w WZL-2 w Bydgoszczy. W kolejności od góry od lewej: PWS-26, RWD-8, PZL-23 B Karaś, Ił-2m3, F7F Tigercat PZL-101 Gawron, PZL-104 Wilga35,Me-109E(Airfix),FW-190A(Airfix),Ju-87B(Airfix), RWD-9, RWD-4, RWD-5BIS, RWD-6, LUBLIN R-XIIID, JAK-9,POTEZ XXV RWD-2(W BUDOWIE), SAMOLOT BRACI WRIGHT (MONOGRAM BEZ SKALI), SPITFIRE MK IA(AIRFIX) , HURRICANE MK1 (AIRFIX) TS-11 ISKRA, UH-1D(MONOGRAM), AV-8B(AIRFIX) PZL-P-11C, F-16C, PZL-37B ŁOŚ 1 Cytuj
AFI Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Nie wiem co powiedziec.... kolekcja swietna, wykonanie - obledne... Cytuj
Artur D. Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 SZOK Choć troszkę ukurzone i nadgryzione zębem czasu robią wrażenie Cytuj
gulus Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Serce boli, jak one są zakurzone. Dużo nie trzeba: kilka pędzelków do nakładania pudru i dostęp do modeli. Dacie radę coś z tym zrobić? O gablotkach dla modeli nawet nie śmiem marzyć. Cytuj
DARKMAN1 Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 Uwierz mi Gulus,gdyby to było możliwe to z miłą chęcią dbałbym o te modele z racji przyjaźni jaka był z rodziną Sobczyków. Obecnie nikt nie wie co dzieje się z modelami. Żona p. Sobczyka zmarła w ubiegłym roku, a syn zmienił miejsce zamieszkania. Część modeli z tego co mi wiadomo jest w WZL-2 w Bydgoszczy. Prawdopodobnie samoloty RWD i IŁ-2m3 oraz PWS-26. Wilga ,Gawron i F-16 trafiły po śmierci p. Sobczyka do innego modelarza-przyjaciela rodziny. Cytuj
wisa Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Przez wiele lat znajomości z panem Sobczykiem nigdy, niestety, nie przyszło mi do głowy sfotografowanie jego modeli... Mam jedną fotkę Wilgi zrobioną na MP w Ostrowie Wlkp. w 1993 roku. Cytuj
DARKMAN1 Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 dziękuję za fotkę Wilgi. Dalszy ciąg galerii: B-17G (rozpiętość skrzydeł ponad 130 cm) JAK-9 Cytuj
Giulio Niewiadomski Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Jedyne do czego można się przyczepić to jak ktoś wspomniał kurz. Na 8 zdjęciu B-17 wygląda przez niego jakby był od góry pomalowany na szaro Cytuj
DARKMAN1 Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Na koniec prezentacji model będący w kolekcji P.Sobczyka ,ale wykonawcą jest Henryk Hemke. Model szybowca w skali 1/24 Kobuz, na którym Jerzy Makula zdobywał mistrzostwa świata w akrobacji szybowcowej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi