Skocz do zawartości

Mk V "Hermaphrodite" WWI Heavy Battle Tank

marioba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

@Kondi - V typowo brytolskie były jednokolorowe.Nawet te przekazane Białym...Być może jakiś Beute był w ten ''szwabski deseń''.Dopiero w Armii Robotników i Chłopów spotykany był deseń dwukolorowy.

Na polu walki syf zapewniał dobry kamuflaż,bez potrzeby dodatkowych malowań.

No to się powymądrzałem...

Witam!

No i kolega plastikk wszystko wyjaśnił. Robię jednokolorowego brytola, bo kwitów na malowanie wielobarwne nie mam, wiec nie ryzykuję

Nie za ciemny kolor?

Raczej nie. To będzie takie humbrolowskie "29". Coś dobiorę z Lifecolor, albo Model Master.

@Kondi - V typowo brytolskie były jednokolorowe.Nawet te przekazane Białym...Być może jakiś Beute był w ten ''szwabski deseń''.Dopiero w Armii Robotników i Chłopów spotykany był deseń dwukolorowy.

Na polu walki syf zapewniał dobry kamuflaż,bez potrzeby dodatkowych malowań.

No to się powymądrzałem...

To zwracam honor ...

W taki razie zrób mu fajne cieniowanie.

Kolorowe Kamo tzw.Salomons Camo stosowany było tylko na Mark I /II.

Co prawda widziałem gdzieś grafikę Mark IV w kolorowym kamo ale z fotką się nie spotkałem.

Witam.

Może się przyda, zdjęcie i malowanie B4

ab3-3.jpg

ab1-2.jpg

Swego czasu zmajstrowałem sobie takiego Marka w dużej skali.

http://bigmodel120.blogspot.com/2010/12/mark-v.html

Korci mnie żeby sobie zrobić jeszcze raz takiego

Pozdrawiam

Jacek

Witam!

Może się przyda, zdjęcie i malowanie B4

Przyda się i to bardzo, bo w tym malowaniu mam zamiar go zrobić. Kwitów mi brakowało, a teraz mam. Dzieki bardzo

Swego czasu zmajstrowałem sobie takiego Marka w dużej skali.

Znam ten model. Dobrze go sobie obejrzałem tutaj http://www.track-link.net/gallery/5103

Witam!

Projekt chwilowo wstrzymany, bo czasu nie mam. Poza tym kończyłem to: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=26947 co pochłonęło mi resztki wolnych chwil.

Dzisiaj tyko obrobiłem, nawierciłem i wkleiłem Lewisy i pokleiłem gaski, które to ładnie się lepią zwykłym cementem. Chwała im za to, bo żeby założyć je na model, trzeba będzie je regularnie przykleić do kadłuba na całej długości.

Mam jeszcze pytanie: czy ktoś wie jakim kolorem malowane były ramiona semafora w tym pojeżdzie?

mkv20.jpg

mkv21.jpg

I tyle

Semafor?Biel i czerwony - ja na kolei[tak bym obstawiał - bo nie mam/nie ma pewnika] .Z tym że, sygnalizowała co innego...i dosyć szybko pozbyto się tego ''udogodnienia''.

Witam!

Model polepiony. Obfity w części ten zestaw raczej nie był. Dużo piłowania, pasowania, doginania, przeklinania itp. Jeszcze trochę szpachli i zacznę malowanie. Teraz wygląda to tak:

mkv22.jpg

mkv23.jpg

mkv24.jpg

mkv25.jpg

mkv26.jpg

I tyle.....

Witam!

Pierwsze nieśmiałe próby pacykowania tego potwora. Na początek poszły biało czerwone kokardy, Niby są kalki, ale nie wiadomo jak siądą na tych nitach.

Najpierw biały....

mkv27.jpg

Potem maskowanie....

mkv28.jpg

I efekt końcowy...

mkv29.jpg

mkv30.jpg

Miejscami trzeba podmalować pędzlem i będzie chyba OK. Ponowne maskowanie i pojadę z szarym podkładem i z brązowymi podmalowaniami...

I tyle...

Witam!

Malowania ciąg dalszy....

Model postanowiłem pomalować metodą, powiedzmy tradycyjną (oldskulową ), bez modulacji. Zresztą z modulacją mam wrażenie, że ten pojazd podobny byłby bardziej do kontenera na śmieci niż do czołgu.

Dlatego na początek dałem szary podkład...

mkv31.jpg

Potem brązowe podmalowania...

mkv32.jpg

mkv33.jpg

I malowanie całości "dark earth" akrylowym Testorsem (Model Master, tak jak i podkład ...)

Po zdjęciu masek z kokard, wygląda to teraz tak:

mkv34.jpg

mkv35.jpg

mkv36.jpg

mkv37.jpg

I tyle........