Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam!

Już się cieszyłem, że zaprezentujesz Titanica w wersji Clive'a Cussler'a, czyli bez pęknięcia po środku kadłuba powoli wydobywanego na powierzchnię Tylko, że tamta książka zatytułowana była "Podnieść Titanica" a nie "Na dno nocy"

Powodzenia życzę!

Napisano

Witam

Kermit - tak wiem od tej książki zaczeły się moje zainteresowania wrakami.

Swoją drogą "Na dno nocy " też rewelacja

Wersja stanu wraku Clivea Cusslera była oficjalna do czasu odnalezienia przez Balarda.

Podczas komisji dochodzeniowej( amerykańskiej) członkowie załogi stwierdzili że poszedł na dno w całości ( były głosy pasazerów że się rozpadł ) i taką wersję przyjęto.

Również do zcasu odkrycia wraku , sadzono że powinien być w dużo lepszym stanie a tu zonk.

Najprawdopodobniej za 20- 30 lat pozostanie kupka rdzy na dnie.

Fotki już chodzą - faktycznie miałem problem z fotozbukiem i to w dniu ogłoszenia wyników(konkurs) w kategorii pojazdów wojskowych na pwm.

Masakra była - ale się udało

Wracając do batyskafu - największą bolączką jest niestety mała skala samego Titanica.

Jedyna opcja oświetlenia to świadłowód - zobaczymy czy można gdzies wogóle kupić pojedyncze nitki w normalnych cenach.

Batyskafy zwłaszcza podczas pierwszych eksploracji często osiadały na kadłubie wraku - więć własnie planowałem wstawić przezroczysty dystansik i batyskaf tuż nad podkładem.

Generalnie jesli sie nie zrażę, to mam w planach zrobić kawałek zatopionej ładowni transportowca w skali 72 z pojazdami na pokładzie.

Wtedy to i nurek mógłby się znaleść ;)

Napisano

Co do wersji Cusslera jest dokładnie tak jak mówisz, tym przyjemniej czyta się taką 'alternatywną rzeczywistość'. W kwestii wraków polecam "Podwodnych łowców"

Pozdrawiam!

Napisano

...oj biedny ten Titanic ,ciagle go topia i topia....

- ciekawy jestem jak Ci to wyjdzie

Napisano

Światłowody, hmm Sam się zastanawiam skąd można je wziąć (w modelarskich w ogóle ktoś to sprzedaje?). Trzeba by może na Alle_r_go coś poszprać lub innym Ebaju. Jeśli nie to zostają następujące możliwości: Kupić TOS-Linka do sprzętu audio-video i recycling To może kosztować ze 25 zeta za 0,5 mb i w dodatku jest od razu w ładnej izolacji (szkoda tylko fajoskich wtyczek ). Ewentualnie z metra zakupić w jakiejś hurtowni z towarem telekomunikacyjnym, teleinformatycznym. Pytać o patch-cordy optyczne. Jak coś, pozostaje jeszcze opcja zaczajenia się na insztalatorów Tepsy i wyżebranie jakichś ścinków.

Np. http://www.gewanet.net

Gugle twoim przyjacielem...

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam

Projekt nie umarł ale wpadło mi zlecenie na Dingo w służbie DAKu i musi chwile poczekać

• 1 month later...
Napisano

Nie mogę się doczekać kontynuacji projeku

• 4 weeks later...
Napisano
Projekt nie umarł ale wpadło mi zlecenie na Dingo w służbie DAKu i musi chwile poczekać
Odświeżam temat: jakieś postępy ? ?

...

Napisano

Żeby nie było projekt nie został zarzucony - problemem okazała się skala małego modelu

Popróbowałem i cały smaczek czyli elementy rdzy i detale statku zanikają w skali.

Dorwałem model kartonowy 1/200 i na jego szkielecie zbuduje od podstaw wrak- robota coś ala wrak shermana z plaży

Oczywiście tylko sekcje dziobową bo bydle będzie miało z pół metra ale i batyskaf nabierze realnej wielkości.

Napisano

Kupilem swiatlowod z metra w firmie Soled, na Allegro tutaj na przyklad:

http://allegro.pl/promocja-swiatlowod-0-75-mm-gwiezdziste-niebo-i1868032416.html - tylko tu jest od razu szpula 100m, a wystarczy 1-2.

Mi sie bardzo podobalo to, co zrobiles. Ustawienie batyskafu (ulepionego np. z green stuffu lub jakiegos zlomu malutkiego) jako tak naprawde obudowy koncowki swiatlowodu dawaloby ladny efekt. Zarowke LED z bateria zainstalowalbys w podstawce.

Przemysl to jeszcze, duzo roboty wlozyles w ten efekt.

Napisano

Z racji że sam wyglądam jak wrak

NUZIA.jpg

Mam trochę czasu

Szkielet bedzie kartonowy i tu odrazu SZACUNEK dla kartnowców !!!!

Jak oni robia takie cuda z tych kawałków papieru to ja nie wiem.

Na szczęście ja nie musze dbać o dokładność aż tak , zwłaszcza że sam kadłub bedzie uszkodzony po uderzeniu w dno.

Poszycie kadłuba zamierzam wykonać z dostępnych blaszek miedzianych i obrobionych puszek po napojach ( musze po kolegach załtwić bo ja pije piwo od wielkiego dzwonu)

W ruch pójdzie też plastik - czyli tak naprawdę co się pod rękę nawinie

Na fotce widać połowe sekcji dziobowej - model bedzie naprawdę duży ale dzieki temu bede mógł ( mam nadzieje ) wyszaleć się z rdzą.

titanic.jpg

Napisano

Powoli składam wręgi do kupy , nie bede ukrywał że modelarstwo kartonowe to nie dla mnie - dobrze że tutaj zakończy się tylko na szkielecie.

Przepraszam za jakość zdjeć ale to na razie szczyt możliwości o kulach

DSC02696.jpg

DSC02695.jpg

• 5 months later...
Napisano

Projekt się robi ale bardzo powoli z racji nowych rozwiązań technicznych które muszę najpierw prze tentegować w głowie czy sie sprawdza na danym etapie skadania.

A po ludzku - miałem swego czasu zagwozdke jak rozwiązać sprawe poszycia na burtach.

Testowałem i testowałem i skonczyło się na aluminiowej foli samoprzylepnej w dwóch wersjach

.

Ta po lewej to folia ogólno dostępna na dziale wentylacje / kominki.

Ta po prawej raczej nie dostępna na wolnym rynku bo to produkt typowo wykorzystywany w kinach.

DSC04004.jpg

Powoli sobie dłubie poszycie, a że w sobotę mamy 100 lecie katastrofy to jest wysyp dokumentacji w tv i nowych ciekawostek związanych z wrakiem.

DSC04000.jpg

DSC04001.jpg

DSC04002.jpg

Napisano

Wygląda całkiem fajnie, ale zastanawia mnie, dlaczego wybrałeś folię zamiast zwykłego papieru. Na mój rozum, pod warstwą osadów, które będą przykrywać wrak, i tak nie będzie wiadomo, czym jest pokryty.

Napisano
Wygląda całkiem fajnie, ale zastanawia mnie, dlaczego wybrałeś folię zamiast zwykłego papieru. Na mój rozum, pod warstwą osadów, które będą przykrywać wrak, i tak nie będzie wiadomo, czym jest pokryty.

Już tłumaczę

Poszycie kartonowe jest płaskie , więc i tak musiał bym coś wymyślić aby ładnie to wyglądało.

Pozatym łatwiej bedzie operować farbami i tworzeniem tych narośli.

Napisano

DSC02696.jpg

Witam !

fajowy projekt.

A gościu na dywanie to młoda kadra modelarska nam rośnie ? ze 4 latka na oko

W ten weekend oglądałem na National Geographic film Jamesa Camerona o katastrofie Titanica,

zresztą ten rok to okrągła rocznica wydarzenia - i na kanale National Geographic - jezeli masz, ciagle - praktycznie codziennie,

lecą filmy dokumentalne ze zdjęciami podwodnymi wraku - mogą być pomocne !

Jak oglądałem w ten weekend film to przyszło mi do głowy by zrobic taka dioramkę - a tu proszę kolega (i to nie pierwszy jak się okazuje) już podjął temat !

pozdrawiam !