Skocz do zawartości

Jeszcze jeden German Pz. Kpfm KV-1 756(r) Trumpeter 1:35

Krisownia

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż model jak w tytule. Stanowi wyzwanie gdyż mało na jego temat materiałów zdjęciowych ja znalazłem 1, słownie 1 zdjęcie z ksiazki dr Wernera Regenberga i Horsta Scheiberta pt. "Captured tanks under the german flag" Russian battle tanks Z tego co udało mi się ustalić to model Trumpka należy wzbogacić m. in. o:

- zasobniki na tyle kadłuba i z boku (stowage area)

- dodatkowe uszy/zaczepy na wieży i jarzmie (lugs)

- antenę na podstwie niemieckiej (star type)

- ogniwka na pokrywach sinika

Wymiany/poprawienia wymagają:

- gąsienice - powinna być wersja tzw. lekka (grzebienie na co drugim ogniwie) a nie "omsh" który daje Trumpek do wszystkich swoich zestawów można użyć Friulmodel ATL- 51 ale ze względu na koszt podaruję sobie tę sprawę.

- uszy do holowanie z przodu winny być okrągłe a nie romboidalne - tę sprawę też pominę milczeniem. Jeśli chodzi o "accuracy" w modelling to staram się utzrymać na poziomie 75% bez zbytniego szaleństwa. Liczy sie dla mnie głównie impresja z tego co powstanie.

Tyle jeśli chodzi o najbardziej palące sprawy. Oczwiście w praniu wyjdzie jeszcze masa spraw do poprawienia. Będę się starał przybliżyć problemy na fotkach. Aha prośba do szanownych kolegów - jeśli macie jakiekolwiek informacje nt. tego pojazdu - chodzi głównie o elementy zewnętrzne, modyfikacje itp. proszę o podzielenie się tą wiedzą w tym wątku.

OK, to to jedziem. ;-) Poniżej to co dotychczas udało mi się zrobić. Nie będę tu prezentować banałów typu model w pudle cz innych "zobaczcie jak ładnie zapiąłem gąsienice i skleiłem kanisterki" a jedynie ważniejsze sprawy związane z niemieckimi modyfikacjami oraz waloryzacją modelu. Oczywiście proszę o opinie i info nt. tego pojazdu jak już wcześniej pisałem.

Poniżej dorobione ogniwka na pokrywach silnika:

engine%20cover.jpg

I z innego kąta

engine%20cover2.jpg

Ogniwko na jarzmie - mala rzecz a cieszy

gun%20mount.jpg

Współosiowy MG 34 zamieniony na produkt niezawodnej firmy RB

coax%20mg34.jpg

Wzmocnienie poniżej kugelblende'y ma w oryginale przerwę w środku - wielu o tym zapomina. ;-)

kugelblende%20support.jpg

Okablowanie w fazie wstępnej - 2 kable idą z wiazki do "rozdzielacza" i dopiero potem do reflektora (wiem powinien być szwabski ale nie mam i będzie ruski) "Rozdzielacz" to zbędny materiał z wyprasek, w realu pewnie nic nie rozdzielał a jedynie "trzymał" kable na miejscu;-)

lamp%20cabling%20entry%20stage.jpg

Peryskopy - pomalowane Valleho Panzer Aces 309 Periscopes, na to Celarfix Humbrola i przejżysty plastik taki jak w opakowaniach blistrowych. Lepiej to pokażę na finale - te zdjęcia tylko poglądowe.

periscope.jpg

Kupione na e-Bay angielskie kątowniki mosiężne (brass angle) 2 i 1 mm posłużą do budowy zasobników (stowage racks)

brass%20angle.jpg

Boczny zasobnik w fazie wstępnej - wycięte piłką włosową elementy boczne i kawałek kontownika 1mm na poprzeczkę.

side%20stowage.jpg

Element jarzma z dorobionym uchem

gun%20mount%202.jpg

Uszy na tyle wieży (lugs)

back_lugs.jpg

Dziura pod antenę 2m - wielu zapomina o tym i zostawia 4mm kikut ktory jest normalnie w zestawie. Kurde primer mi poszedł na tracki! ;-)

antenna%20mount%20hole.jpg

Spaw na wieży zrobiony za pomocą Mr. Hobby Mr. Dissolved putty.

welding%20seam.jpg

Tyle na razie w miarę postępu prac zamieszczać będę kolejne update'y

Dziękuję za uwagę i do zobaczenia na wokandzie.

Dzięki za miłe słowa chłopaki. A tak gwoli ścisłości to poniżej zamieszczam zdjęcie pojazdu - była tylko 1 taka sztuka i Niemcy sporo się napocili przy tej modyfikcji.

KV-1%20756_opis.jpg

Pozdrawiam!

Update:

Przymiarka podstawy anteny:

aerial_mount.JPG

Po bliższej analizie zdecydowałem się poprawić jarzmo - dodałem spawy i nowe uszko z elementem blaszanym by bardziej przypominało to oryginał.

jarzmo.JPG

Armata czołgowa 7.5 KwK 40 L/43 "w klepkach"

lauf1.JPG

I już gotowa, strasznie upierdliwy był ten prawie niewidoczy bracket zabezpieczający, trzeba było RB poprawić ale dało radę. ;-)

lauf2.JPG

Clue programu - stowage rack na przedziale przekładni inspirowany przez zdjęcie z książki i zestaw waloryzacyjny Heulera do analogicznego modelu w skali 1:48

stowage1.JPG

I z innego kąta:

stowage2.JPG

Uff jadę dalej. ;-)

Witam.

Bardzo fajny KV zaczyna Ci wychodzić

Może Ci się przyda.

Rysunek pochodzi z książki: KV - Technical History & Variants, autor - Neil Stokes

IMG_2a.jpg

Będę tu zaglądał.

Pozdrawiam

Jacek

No jedziesz, jedziesz, bo smaku potrafisz narobić.

Kurde blaszka, Aerograf mi się psoci niby czysty a nie chce pryskać ;-( Praca stanęła w miejscu - zapowiada się generalne czuszczenie "Birolem".

@ bigmodel

Hmm na tym schemacie jest inne niż na planach Trumpetera rozłożenie skrzynek narzędziowych - ta duża jest u Trumpka po drugiej stronie a tej małej ruskiej w ogóle nie ma a w jej miejscu jest podejrzany zasobnik na kanistry. Bardzo Ci dziękuję za zamieszczenie tego schematu - przestudiuję raz jeszcze wspomniane aspekty. Patrzę na zasobnik na tyle na schemacie - nie jest w skali, na foto jest2x większy, ale chociaż go ujęli. ;-)

Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc w tym projekcie!