Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Cóż model jak w tytule. Stanowi wyzwanie gdyż mało na jego temat materiałów zdjęciowych ja znalazłem 1, słownie 1 zdjęcie z ksiazki dr Wernera Regenberga i Horsta Scheiberta pt. "Captured tanks under the german flag" Russian battle tanks Z tego co udało mi się ustalić to model Trumpka należy wzbogacić m. in. o: - zasobniki na tyle kadłuba i z boku (stowage area) - dodatkowe uszy/zaczepy na wieży i jarzmie (lugs) - antenę na podstwie niemieckiej (star type) - ogniwka na pokrywach sinika Wymiany/poprawienia wymagają: - gąsienice - powinna być wersja tzw. lekka (grzebienie na co drugim ogniwie) a nie "omsh" który daje Trumpek do wszystkich swoich zestawów można użyć Friulmodel ATL- 51 ale ze względu na koszt podaruję sobie tę sprawę. - uszy do holowanie z przodu winny być okrągłe a nie romboidalne - tę sprawę też pominę milczeniem. Jeśli chodzi o "accuracy" w modelling to staram się utzrymać na poziomie 75% bez zbytniego szaleństwa. Liczy sie dla mnie głównie impresja z tego co powstanie. Tyle jeśli chodzi o najbardziej palące sprawy. Oczwiście w praniu wyjdzie jeszcze masa spraw do poprawienia. Będę się starał przybliżyć problemy na fotkach. Aha prośba do szanownych kolegów - jeśli macie jakiekolwiek informacje nt. tego pojazdu - chodzi głównie o elementy zewnętrzne, modyfikacje itp. proszę o podzielenie się tą wiedzą w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2011 OK, to to jedziem. ;-) Poniżej to co dotychczas udało mi się zrobić. Nie będę tu prezentować banałów typu model w pudle cz innych "zobaczcie jak ładnie zapiąłem gąsienice i skleiłem kanisterki" a jedynie ważniejsze sprawy związane z niemieckimi modyfikacjami oraz waloryzacją modelu. Oczywiście proszę o opinie i info nt. tego pojazdu jak już wcześniej pisałem. Poniżej dorobione ogniwka na pokrywach silnika: I z innego kąta Ogniwko na jarzmie - mala rzecz a cieszy Współosiowy MG 34 zamieniony na produkt niezawodnej firmy RB Wzmocnienie poniżej kugelblende'y ma w oryginale przerwę w środku - wielu o tym zapomina. ;-) Okablowanie w fazie wstępnej - 2 kable idą z wiazki do "rozdzielacza" i dopiero potem do reflektora (wiem powinien być szwabski ale nie mam i będzie ruski) "Rozdzielacz" to zbędny materiał z wyprasek, w realu pewnie nic nie rozdzielał a jedynie "trzymał" kable na miejscu;-) Peryskopy - pomalowane Valleho Panzer Aces 309 Periscopes, na to Celarfix Humbrola i przejżysty plastik taki jak w opakowaniach blistrowych. Lepiej to pokażę na finale - te zdjęcia tylko poglądowe. Kupione na e-Bay angielskie kątowniki mosiężne (brass angle) 2 i 1 mm posłużą do budowy zasobników (stowage racks) Boczny zasobnik w fazie wstępnej - wycięte piłką włosową elementy boczne i kawałek kontownika 1mm na poprzeczkę. Element jarzma z dorobionym uchem Uszy na tyle wieży (lugs) Dziura pod antenę 2m - wielu zapomina o tym i zostawia 4mm kikut ktory jest normalnie w zestawie. Kurde primer mi poszedł na tracki! ;-) Spaw na wieży zrobiony za pomocą Mr. Hobby Mr. Dissolved putty. Tyle na razie w miarę postępu prac zamieszczać będę kolejne update'y Dziękuję za uwagę i do zobaczenia na wokandzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Spaw na wieży zrobiony za pomocą Mr. Hobby Mr. Dissolved putty. To nie spaw, tylko ślad, po miejscu łączenia form odlewniczych wieży Model ciekawie się zapowiada, widać sporo dłubaniny w drobnych detalach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2011 Ach sooo! Dzięki nie wiedziałem. A tak przy okazji to jest wieża typu lekkiego? Ruscy trochę tych wariantów dla KV mieli. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Rewelka. czekam na dalsze "boje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Ja kleiłem kv z Tamiya i wydaje mi się, że trumpek ma wiecej detali. Podziw za detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2011 Dzięki za miłe słowa chłopaki. A tak gwoli ścisłości to poniżej zamieszczam zdjęcie pojazdu - była tylko 1 taka sztuka i Niemcy sporo się napocili przy tej modyfikcji. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2011 Update: Przymiarki bocznego zasobnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Zapowiada się bardzo ciekawy i szczegółowy warsztat. Co prawda ruskie to nie moja działka, ale z chęcią popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 No też będę sobie zaglądał i doglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Update: Przymiarka podstawy anteny: Po bliższej analizie zdecydowałem się poprawić jarzmo - dodałem spawy i nowe uszko z elementem blaszanym by bardziej przypominało to oryginał. Armata czołgowa 7.5 KwK 40 L/43 "w klepkach" I już gotowa, strasznie upierdliwy był ten prawie niewidoczy bracket zabezpieczający, trzeba było RB poprawić ale dało radę. ;-) Clue programu - stowage rack na przedziale przekładni inspirowany przez zdjęcie z książki i zestaw waloryzacyjny Heulera do analogicznego modelu w skali 1:48 I z innego kąta: Uff jadę dalej. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 No jedziesz, jedziesz, bo smaku potrafisz narobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Witam. Bardzo fajny KV zaczyna Ci wychodzić Może Ci się przyda. Rysunek pochodzi z książki: KV - Technical History & Variants, autor - Neil Stokes Będę tu zaglądał. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 No jedziesz, jedziesz, bo smaku potrafisz narobić. Kurde blaszka, Aerograf mi się psoci niby czysty a nie chce pryskać ;-( Praca stanęła w miejscu - zapowiada się generalne czuszczenie "Birolem". @ bigmodel Hmm na tym schemacie jest inne niż na planach Trumpetera rozłożenie skrzynek narzędziowych - ta duża jest u Trumpka po drugiej stronie a tej małej ruskiej w ogóle nie ma a w jej miejscu jest podejrzany zasobnik na kanistry. Bardzo Ci dziękuję za zamieszczenie tego schematu - przestudiuję raz jeszcze wspomniane aspekty. Patrzę na zasobnik na tyle na schemacie - nie jest w skali, na foto jest2x większy, ale chociaż go ujęli. ;-) Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc w tym projekcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Oto całość, co jest na temat tego konkretnego KV w książce KV - Technical History & Variants. Parę informacji można znaleźć w opisie. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Genialne! Masz u mnie duuże piwo!!! Zabieram się do lektury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi