Skocz do zawartości

Jeszcze jeden German Pz. Kpfm KV-1 756(r) Trumpeter 1:35

Krisownia

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż model jak w tytule. Stanowi wyzwanie gdyż mało na jego temat materiałów zdjęciowych ja znalazłem 1, słownie 1 zdjęcie z ksiazki dr Wernera Regenberga i Horsta Scheiberta pt. "Captured tanks under the german flag" Russian battle tanks Z tego co udało mi się ustalić to model Trumpka należy wzbogacić m. in. o:

- zasobniki na tyle kadłuba i z boku (stowage area)

- dodatkowe uszy/zaczepy na wieży i jarzmie (lugs)

- antenę na podstwie niemieckiej (star type)

- ogniwka na pokrywach sinika

Wymiany/poprawienia wymagają:

- gąsienice - powinna być wersja tzw. lekka (grzebienie na co drugim ogniwie) a nie "omsh" który daje Trumpek do wszystkich swoich zestawów można użyć Friulmodel ATL- 51 ale ze względu na koszt podaruję sobie tę sprawę.

- uszy do holowanie z przodu winny być okrągłe a nie romboidalne - tę sprawę też pominę milczeniem. Jeśli chodzi o "accuracy" w modelling to staram się utzrymać na poziomie 75% bez zbytniego szaleństwa. Liczy sie dla mnie głównie impresja z tego co powstanie.

Tyle jeśli chodzi o najbardziej palące sprawy. Oczwiście w praniu wyjdzie jeszcze masa spraw do poprawienia. Będę się starał przybliżyć problemy na fotkach. Aha prośba do szanownych kolegów - jeśli macie jakiekolwiek informacje nt. tego pojazdu - chodzi głównie o elementy zewnętrzne, modyfikacje itp. proszę o podzielenie się tą wiedzą w tym wątku.

OK, to to jedziem. ;-) Poniżej to co dotychczas udało mi się zrobić. Nie będę tu prezentować banałów typu model w pudle cz innych "zobaczcie jak ładnie zapiąłem gąsienice i skleiłem kanisterki" a jedynie ważniejsze sprawy związane z niemieckimi modyfikacjami oraz waloryzacją modelu. Oczywiście proszę o opinie i info nt. tego pojazdu jak już wcześniej pisałem.

Poniżej dorobione ogniwka na pokrywach silnika:

engine%20cover.jpg

I z innego kąta

engine%20cover2.jpg

Ogniwko na jarzmie - mala rzecz a cieszy

gun%20mount.jpg

Współosiowy MG 34 zamieniony na produkt niezawodnej firmy RB

coax%20mg34.jpg

Wzmocnienie poniżej kugelblende'y ma w oryginale przerwę w środku - wielu o tym zapomina. ;-)

kugelblende%20support.jpg

Okablowanie w fazie wstępnej - 2 kable idą z wiazki do "rozdzielacza" i dopiero potem do reflektora (wiem powinien być szwabski ale nie mam i będzie ruski) "Rozdzielacz" to zbędny materiał z wyprasek, w realu pewnie nic nie rozdzielał a jedynie "trzymał" kable na miejscu;-)

lamp%20cabling%20entry%20stage.jpg

Peryskopy - pomalowane Valleho Panzer Aces 309 Periscopes, na to Celarfix Humbrola i przejżysty plastik taki jak w opakowaniach blistrowych. Lepiej to pokażę na finale - te zdjęcia tylko poglądowe.

periscope.jpg

Kupione na e-Bay angielskie kątowniki mosiężne (brass angle) 2 i 1 mm posłużą do budowy zasobników (stowage racks)

brass%20angle.jpg

Boczny zasobnik w fazie wstępnej - wycięte piłką włosową elementy boczne i kawałek kontownika 1mm na poprzeczkę.

side%20stowage.jpg

Element jarzma z dorobionym uchem

gun%20mount%202.jpg

Uszy na tyle wieży (lugs)

back_lugs.jpg

Dziura pod antenę 2m - wielu zapomina o tym i zostawia 4mm kikut ktory jest normalnie w zestawie. Kurde primer mi poszedł na tracki! ;-)

antenna%20mount%20hole.jpg

Spaw na wieży zrobiony za pomocą Mr. Hobby Mr. Dissolved putty.

welding%20seam.jpg

Tyle na razie w miarę postępu prac zamieszczać będę kolejne update'y

Dziękuję za uwagę i do zobaczenia na wokandzie.

Spaw na wieży zrobiony za pomocą Mr. Hobby Mr. Dissolved putty.

To nie spaw, tylko ślad, po miejscu łączenia form odlewniczych wieży Model ciekawie się zapowiada, widać sporo dłubaniny w drobnych detalach

Dzięki za miłe słowa chłopaki. A tak gwoli ścisłości to poniżej zamieszczam zdjęcie pojazdu - była tylko 1 taka sztuka i Niemcy sporo się napocili przy tej modyfikcji.

KV-1%20756_opis.jpg

Pozdrawiam!

Update:

Przymiarka podstawy anteny:

aerial_mount.JPG

Po bliższej analizie zdecydowałem się poprawić jarzmo - dodałem spawy i nowe uszko z elementem blaszanym by bardziej przypominało to oryginał.

jarzmo.JPG

Armata czołgowa 7.5 KwK 40 L/43 "w klepkach"

lauf1.JPG

I już gotowa, strasznie upierdliwy był ten prawie niewidoczy bracket zabezpieczający, trzeba było RB poprawić ale dało radę. ;-)

lauf2.JPG

Clue programu - stowage rack na przedziale przekładni inspirowany przez zdjęcie z książki i zestaw waloryzacyjny Heulera do analogicznego modelu w skali 1:48

stowage1.JPG

I z innego kąta:

stowage2.JPG

Uff jadę dalej. ;-)

Witam.

Bardzo fajny KV zaczyna Ci wychodzić

Może Ci się przyda.

Rysunek pochodzi z książki: KV - Technical History & Variants, autor - Neil Stokes

IMG_2a.jpg

Będę tu zaglądał.

Pozdrawiam

Jacek

No jedziesz, jedziesz, bo smaku potrafisz narobić.

Kurde blaszka, Aerograf mi się psoci niby czysty a nie chce pryskać ;-( Praca stanęła w miejscu - zapowiada się generalne czuszczenie "Birolem".

@ bigmodel

Hmm na tym schemacie jest inne niż na planach Trumpetera rozłożenie skrzynek narzędziowych - ta duża jest u Trumpka po drugiej stronie a tej małej ruskiej w ogóle nie ma a w jej miejscu jest podejrzany zasobnik na kanistry. Bardzo Ci dziękuję za zamieszczenie tego schematu - przestudiuję raz jeszcze wspomniane aspekty. Patrzę na zasobnik na tyle na schemacie - nie jest w skali, na foto jest2x większy, ale chociaż go ujęli. ;-)

Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc w tym projekcie!