Trojan Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Zaczynam kolejną relację. Tym razem na warsztat poszedł ten sam model co ostatnio jednak teraz w wersji cabrio. Pierwsze prace już za mną. Przyznam, że cięcie karoserii chyba bardziej mnie bolało niż Astona Kolorystyka już jest zaklepana. Tym razem Aston wystąpi w kolorze biała perła z brązową tapicerką. A tymczasem pierwsze fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Jak to zawsze u ciebie podwozie jak i silnik bardzo ładnie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 No no no - zapowiada się baaardzo ciekawie. Powodzenia w dalszych pracach. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Panie! Co pan wyprawiasz? Weź pan się ogarnij! Bo psem poszczuję! Nie no, jak to u ciebie, robota pierwsza klasa, nie pozostaje nic prócz czekania na dalszy rozwój wydarzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Mały update. i początek budowy tylnej kanapy czy raczej foteli. Używam do tego głównie Magic Sculpa. A tu w ramach ciekawostki. Zrobiłem sobie takiego prymitywnego softboxa. Kupować mi się nie chciało to sobie wydłubałem za darmo z tego co miałem pod ręką. Karton i stare prześcieradło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 No ambitnie. Taki modelling jak z tymi fotelami to jest zabawa. MS się fantastycznie kształtuje ale jest dość twardy w szlifowaniu. Ja czasem używam zamiennie wykańczającej szpachlówki samochodowej jak wiem że będę musiał sporo szlifować. Pomysł z soft boxem niezły. Rozumiem że te fotki to już z jego wykorzystaniem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 15 Lipca 2011 Autor Share Napisano 15 Lipca 2011 Pomysł z soft boxem niezły.Rozumiem że te fotki to już z jego wykorzystaniem. Powodzenia. Dzięki. Tak, teraz już fotki z softboxem. No cóż przydałyby się 2 lampy i gorąca stopka ale to może kiedyś. Faktycznie MS jest dość twardy więc praktycznie trzeba modelować prawie na czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 ciąg dalszy Tylna kanapa prawie gotowa. Zagłówki są odlane z żywicy by zachować symetrię. A tu psiknięte podkładem by zobaczyć co jest do wykończenia i jak widać sporo tego jest Dorobione "przelotki" pasów... ...a tak wyglądają od tyłu. Cienka, spłaszczona rurka i dookoła szpachla Spróbowałem wykonać model do odlewu mocowań pasów kierowcy i pasażera. Forma wyszła ok natomiast trwa walka od czysty odlew bez bąbelków. chodzi o ten element Pierwsze efekty. Jak nie dam rady z poprawnym odlewem zrobię to ręcznie. Karoseria też dłubnięta. Na razie położone profile pod przetłoczenia klapy bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Krótko i na temat. Dużo dłubaniny... szpachlowanie, szlifowanie. szpach...... i tak w kółko ale za to jaki będzie efekt końcowy ... na to będę czekał z niecierpliwością. 3mam kciuki za postępy prac by szło jak po myśli konstruktora pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Piękna robota. Będzie model pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Prace rzeźbiarskie w tylnej części nadwozia podnoszą brew. Wygląda wspaniale. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Temat troszku opadł z braku czasu ale wracam. Walka z cabrio trwa. Stara karta kredytowa to dobry materiał A tu już wymodelowane elementy Całość fuknięta podkładem. Teraz pozostaje likwidacja paprochów, niedoróbek i poprawki linii. Mam nadzieję, że teraz praca nabierze tempa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Fajnie widziec powrót do warsztatu. Bedę dalej zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Świetnie Ci idzie! Uwielbiam takie modelarstwo. A czy linie na ''klapie bagażnika'' nie są za duże/szerokie? Chyba, że to wina zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Co mogę powiedzieć... Szczęka opada. Z niecierpliwością czekam na dalsze aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Dawaj, dawaj z tą ślicznotą Czekam niecierpliwie! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Świetnie Ci idzie! Uwielbiam takie modelarstwo. A czy linie na ''klapie bagażnika'' nie są za duże/szerokie? Chyba, że to wina zdjęcia? Są za szerokie. Ale część grubości zostanie zgubiona podczas lakierowania, wtedy linie się nie "zaleją" (reszta linii też została pogrubiona). Auto będzie białe więc czeka mnie wyzwanie w postaci zapuszczania czarnym tak by to wyglądało naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Świetna robota z tą przeróbką. Na mnie największe wrażenie robią "rzeźby" foteli i innych detali w tylnej części nadwozia. Reszta też super. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Jeee w końcu aktualizacja Już teraz wygląda to bardzo fajnie i z nie cierpliwością czekam na dalsze efekty pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 Skórzana tapicerka - raz! Dwa wieczory malowania, cieniowania, poprawek i efekt finalny jest zadowalający. Niestety zdjęcia nie oddają wiarygodnie koloru i faktury skóry. Eksperymentowałem z aerografem by uzyskać lekko nierówną fakturą by trochę oddać klimat skóry. Finalnie poszedł gęsty lakier matowy a potem brushing z artystycznej farby olejnej cieniowanej olejem lnianym co dało satynowy połysk. Paproszki do usunięcia. Plecki foteli będą w carbonie. Konsola jak w poprzedniku czarny połysk. Z Hiro już dojechał flock na dywaniki i wykładzinę wnętrza. Najłatwiejsze za mną. Teraz wchodzimy w szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Kolorek jak i połysk skóry (co nie jest taką oczywistą sprawą) wyglądają świetnie! Cieniowanie bardzo fajne, choć zapuszczane, czarne linie wydają mi się bardzo mocne. Ja staram się odejść od tej techniki bo coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że najlepiej pasuje do pancerki. Może po prostu kilka tonów ciemniejszy brąz zamiast czerni? W każdym razie - jest na prawdę ekstra. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 Może po prostu kilka tonów ciemniejszy brąz zamiast czerni? W każdym razie - jest na prawdę ekstra.pzdr. Tu masz rację. Na jakimś szrocie modelarskim poćwiczyłem technikę z modeli lotniczych. Czarny - półtony - baza. Wyszło nieźle ale nie zadowalająco. Na żywo ta "skóra" aż pachnie. Tu trzeba przejaskrawić jak choćby w modelarstwie figurek. Tam są mistrzowie brushingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Czy to światło tak jakoś dziwnie padło czy na desce roz. i na boczku ( tym blieżej fotela) są szfy? ogólnie kolor wyszedł na plus, całość ładnie położona. Cieszą oko czarne linie podziału elementów. Nie ma lipy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 (...) Auto będzie białe więc czeka mnie wyzwanie w postaci zapuszczania czarnym tak by to wyglądało naturalnie. Oj, z czarnym bym nie ryzykował. Moim zdaniem przy białym kolorze lepsze efekty uzyskasz stosując tamiyowską X-19 Smoke lub jakieś szarości. Tym bardziej przy tak pogłębionych, wyraźnych liniach. ''Skóra'' wyszła fajnie. Trochę za mocne jak dla mnie są te czarne ''cienie'' na fotelach. Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Z tymi liniami podziału to spróbuj sobie zapuścić je na poziomie podkładu - normalnie czarnym/ ciemno szarym między panele. Potem papierkiem przeszlifuj okolice, żeby było idealnie równo i jak będziesz nakładał bazę to te miejsca zostaną przyciemnione bez problemów z równomiernym rozlewaniem się washa czy wychodzeniem poza krawędzie. Na sam koniec po bezbarwnym można zapuścić mat w szczeliny, żeby się nie świeciły. To tylko taka sugestia. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi