Piotr_P Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Pozwolę sobie wkleić zdjęcia nowego "starego" nabytku warszawskiego Muzeum Wojska Polskiego-MI-24,przetransportowanego niedawno z 13. Fortu Czerniakowskiego,jeśli dobrze pamiętam to był to zamknięty oddział MWP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Apropo to czy muzeum na powśińskiej jest czynne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 013 - jedyny polski Mi-24 w dwubarwnym zielonym kamuflażu Jak widać wiele z zmienionego malowania nie zostało, a szary oryginalny kolor ma się dobrze w odróznieniu od tych sielonych podmalówek z pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 Na powsińskiej chyba wciąż zamknięte niestety. W zeszłym roku napis na tabliczce głosił,że z przyczyn bezpieczeństwa :( Ale zobaczcie na te planu nowego MWP http://www.muzeumwp.pl/budowa.php aż ślinka cieknie. Byłoby muzeum z prawdziwego zdarzenia -godne miejsce spoczynku zabytków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Powsińska otwarta, ja byłem tam jak była noc muzeów. Oraz następnego dnia by porobić parę fot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Ok dzięki a wiesz możę jakie są godziny otwarcia i ceny biletów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 z www Oddział Muzeum Wojska Polskiego 00-920 Warszawa, ul. Powsińska 13 tel.: (022) 8582221 czynne: środa-niedziela (15 V - 30 IX) 11:00 - 17:00, (1 X - 14 V) 10:00 - 16:00, wstęp wolny, dostępne dla niepełnosprawnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 I to jest świetna wiadomość !!!!!!! Mam urlop więc trzeba się wybrać z aparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Cena biletów to aż: 0zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Lipca 2011 Autor Share Napisano 17 Lipca 2011 dzisiaj byłem....niestety z żoną i dzieciakiem , a oni nie dają modelarskim okiem popatrzeć na eksponaty i porobi zdjęć więc sam muszę raz jeszcze pojechać na spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahata Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Przestrzegam przed korzystaniem z materiałów fotograficznych z 013 z przeznaczeniem modelarskim jeśli chodzi o mocowanie nasadek rur wylotowych silników. Z powodu fizycznego braku na płatowcu silników TW3-117 IIIs. nasadki są zamocowane na tzw. patent. Sam sie dziwię, że to juz 10 lat trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Przestrzegam przed korzystaniem z materiałów fotograficznych z 013 z przeznaczeniem modelarskim jeśli chodzi o mocowanie nasadek rur wylotowych silników. Z powodu fizycznego braku na płatowcu silników TW3-117 IIIs. nasadki są zamocowane na tzw. patent. Sam sie dziwię, że to juz 10 lat trzyma. Na dodatek zamontowane są odrotnie- pomieniana lewa z prawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 coś ostatnio (tj jak byłem jakieś 1,5 miesiaca temu) kombinowali ...chyba z przekładnią bo chyba tyle zostało w przedziale silnikowym marna jakość ,przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahata Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Tutaj małą ciekawostka jest podkładówka która wyłazi, zupełnie niepodobna do tego co wyłazi na innych egzemplarzach. 013 był kiedyś bardziej zielony od innych, bo o ile mnie pamięć nie myli był remontowany w bratnim Leningradzie. Jeśli chodzi o poważne incydenty lotnicze też nie był dziewiczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Tutaj małą ciekawostka jest podkładówka która wyłazi, zupełnie niepodobna do tego co wyłazi na innych egzemplarzach. 013 był kiedyś bardziej zielony od innych, bo o ile mnie pamięć nie myli był remontowany w bratnim Leningradzie. Jeśli chodzi o poważne incydenty lotnicze też nie był dziewiczy. Pudło- nie w Lenigradzie. Był pierwszym wytworem POM-u, czyli WZL-1. Głęboki składak po wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 można coś więcej na temat wypadku (-ów) tego egzemplarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahata Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Nadarzyce. Dużo trzynastek w dacie. Rozłączenie sterowania. O ile nie pomieszałem z 014. Zresztą wspomniany przez Qalimara składak to (znowu o ile pamięć nie myli) to własnie 013 i 014. Nie wiem dlaczego upieram się przy inności 13.Kojarzy mi się jako bardziej zielona od później remontowanych 17x. Z kolei 016 był bardziej szary... Jutro ustalę, który to był robiony w Leningradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 Nadarzyce. Dużo trzynastek w dacie. Rozłączenie sterowania. O ile nie pomieszałem z 014. Zresztą wspomniany przez Qalimara składak to (znowu o ile pamięć nie myli) to własnie 013 i 014.Nie wiem dlaczego upieram się przy inności 13.Kojarzy mi się jako bardziej zielona od później remontowanych 17x. Z kolei 016 był bardziej szary... Jutro ustalę, który to był robiony w Leningradzie. 013 na pewno jest po Łodzi. Kształt numru burtowego i napisu ostrzegawczego jasno i wyraźnie określają "łódzką" przynależność. Ponadto: http://www.aviationmuseum.eu/World/Europe/Poland/Warszawa/Mi-24D_013.htm Znaczek na belce końcowej ponad statecznikiem poziomym (którego tu nie ma). POM. Kolory są nietypowe. Jak to z pomowcami- najpierw pomalowali, a potem pomyśleli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahata Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 Kolory są nietypowe. Jak to z pomowcami- najpierw pomalowali, a potem pomyśleli.... Podkładówka mogła być inna niż ta żółta później. Jakość malowania wtedy była fatalna. Po oparciu się o płatowiec ubranie białe się robiło-ktoś zresztą już o tym pisał. Ten PŁ przekazywany ostatnio ww zakładzie będzie na PS przerabiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 "013" po remoncie dostał barwy całkiem z kosmosu. Tu w czasie ćwiczeń Klon '93 Źródło: Lotnictwo AI nr 10/93 Ale zanim trafił do muzeum to je stracił, co widać np. tu: I dopiero niedawno te "ładne" zaczęły znów "wychodzić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahata Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Po sięgnięciu do pamięci dinozaurów: remont w Leningradzie przeszedł 016. Prosto po przylocie z bratnią załogą i wyładowaniu suwenirów śmigłowiec podobnież wszedł w loty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Ten PŁ przekazywany ostatnio ww zakładzie będzie na PS przerabiany? Never ever. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi