bazylms Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Witam W praktyce ten temat nigdy by nie zaistniał, gdyż nie miałem w planach robienia Pz kpfw II w afrykńskich klimatach. W pierwotnych zamysłach chciałem wykorzystać tylko wieżę z tego czołgu do umieszczenia na dioramce razem z M3 Grant. Jednak ze wględu na fakt, że żal mi się troche tego modeliku zrobiło nastapiła zmiana planów. Będzie na dioramce ale w całości z dymem wydobywającym się z tylnej części pojazdu poprzez otwory wentylacyjne (to będzie wyzwanie) dookoła będzie kilka pustych kanistrów i może jakaś beczka. Przy okzji tego modelu chcę podszlifować troche moje techniki, gdyż malowanie Granta na pewno będzie ciekawym doświadczeniem. Mam na myśli głównie takie techniki jak: preshading, filtry i efekt wyblakłej farby. Mam nadzieję, że będziecie chętni do pomocy (jak zawsze zresztą) i wyjdzie na koniec coś co choć troche będzie przypominać czołg. Model traktuję w pełni relaksacyjnie i nie przewiduję żadnej walorki poza lufami (prawdopodobnie RBM) oraz gasienicami, które chyba nie wygladają prawidłowo. A teraz kilka fotek z wczorajszej sesji (złożony na sucho). Teraz dwa pytania: - Znacie jakiś tani zestaw gąsek (plastikowych czy innych) do tego modelu? - Jakim kolorem pomalować model (coś ala piaskowy) z Tamiya albo Vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Większe ilości PzKpfw II brały udział w walkach w Afryce Płn w składzie Deutsches Afrika Korps. Użyto tam początkowo PzKpfw II Ausf. C, a później PzKpfw II Ausf. F (Tp) Sugeruje wersję czołgu. Dajesz biały podkład? Dużo już zdziałałeś. Pzdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Bronco robi gąsienice koszta ok 55 zł ale są ruchome.I robi jeszcze z pojedynczych ogniwek(Też BRONCO) ale nieruchome koszta ok.27zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 Dzięki wszystkim za pomoc i dobre słowo. Większe ilości PzKpfw II brały udział w walkach w Afryce Płn w składzie Deutsches Afrika Korps. Użyto tam początkowo PzKpfw II Ausf. C, a później PzKpfw II Ausf. F (Tp)Sugeruje wersję czołgu. Dajesz biały podkład? Dużo już zdziałałeś. Pzdrawiam Grzesiek. Wersja będzie F - juz poklejona. Może wyda się to dziwne, ale do tej pory malowałem bez podkładu i teraz też tak zrobię. Nugget właśnie dziś kupiłem - Bronco ruchome. Znowu udało się coś podłubać. Model prawie sklejony, zostało kilka dodatków z którymi muszę jeszcze powalczyć lub lepiej przykleić je na końcu. Pomalowałem też koła – będę kombinował z nowym jak dla mnie pomysłem malowania. Najpierw koła na czarno a potem wytnę maskownicę na bandaże i pomaluje środki. Mam nadzieję, że jakoś to pójdzie. Spód wanny zaszpachlowany, bo tył był nieco za długi (po zrobieniu zdjęć dołożyłem jeszcze szpachli w narożnikach). Ze względu na hol nie dało się go obciąć. Teraz zauważyłem, że trzeba go jeszcze przewiercić. Test farb. Chyba prawa góra będzie najlepsza. To Vallejo Dark Sand. Malowanie będzie robione najpierw szarym Tamiya German Grey, potem lakier do włosów i piaskowy. Chcę uzyskac mniej więcej coś takiego :Mig Jimenez, ale...pamiętajcie nie jestem Miguel. Chcę też nawiercić lampy, pomalować je w środku na srebrno, a potem... No właśnie. Czytałem że najlepiej zalać je klejem dwuskładnikowym. Czy ktoś kiedyś bawił się w coś takiego? Jaki klej najlepszy? No i chyba coś z tłumikiem trzeba by wymyślić, ale to w następnych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Tak sobie Twoja i Grześka relację oglądam i jestem ciekaw jaka jest różnica w szczegółach między starym modelem tym tańszym a nową tamiyą. Powodzenia jak się gąski bronco składa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 Gąski idą z Chin razem z lufami, więc spodziewam się ich za ok 2 tygodnie. Czytałem, że lepiej je posklejać na końcu, bo mogą się rozpadać. No zobaczymy. Różnic jest kilka. Jego model ma cztery ramki, plastikowe gąski w ramkach, wszystkie klapy luzem, więcej detali osobno, chyba jakieś fototrawionki no i trzy wersje. Mój ma dwie ramki, za to więcej figurek, ale to nie koniecznie musi być plus. No i mój złożysz na upartego w jedeń dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Znalazł bym kogoś co złożył by mój w jeden dzień i to nie na upartego . Opłaca Ci się robić szablon do malowania bandaży kół . Linijka z wyciętymi kółkam. Prosto się maluje. U mnie pasowało to i u ciebie raczej też spasuje. Napisz jak z gąskami jak dojdą - jeśli zchrzanie swoje to będę musiał kupić Rozumiem, że nie przyklejasz góry, tak jak ja - mogą być problemy ze składaniem gąsek. Ale co z tłumnikiem ? Trzeba nawiercić? Jeśli nie posiadasz wierteł 0,5 to użyj igieł lekarskich - koszt kilka groszy a działa. Masz nawiercone lufy? Czy trzeba dorabiać. Co do lamp nie słyszałem o takim pomyśle. Ja słyszałem o montażu diod (przycieętych) popatrz sobie na ten filmik: To fantastyka ale, gościu ma 2 takie problemy jak ty. Lakier do włosów - NIE NIE NIE. NIE rób tego. Nałożyłem na mój Panzer II i nie wiesz ale go wczoraj przemalowałęm, bo skończył w cleanuxisie. Może dziś dam zdjęcie jak wyszło II malowanie. Mam nadzieje że pomogłem Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Mam cyrkiel do wycinania kółek, więc przetestuję. Linijke musiałbym kupić, ale jak coś będzie nie tak to chyba tak zrobię. Z gąskami nie ma sprawy. Sam czekam na nie jak na ciepłe bułki. Z górą poczekam na gąski, ale moje mają być ruchome, więc może nie będzie tak źle. Tłumik - dam zdjęcie w poście jak będę w domu. Lufy kupine z RB Model. Nie lubię wiercić w plastiku, bo zawsze krzywo mi wychodzi - nie centrycznie. Robiłem juz zimowe kamo na lakier do włosów i chyba nie wyszło najgorzej - zerknij tutaj. A zabezpieczyłe bazę lakierem przed nakładaniem lakieru do włosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Eee... nie, nie zabezpieczyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 No i pewnie jak moczyłeś wodą to baza też zchodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Nie, tylko po moczeniu został taki osad, którego się nie dało zmyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Ja jednak spróbuję, a jak nie wyjdzie to będę martwił się potem. Raz w końcu jakoś się udalo . Szybki temat tlumika. Ten z modelu wyglada tak: Na modelu wyglada to tak: A na prawdziwym tak: Jak myślicie, czy wystarczy tylko dorobić blachę z otworami i zamontować na tłumiku, czy też coś trzeba zeszlifować/wyciąć. A jak tak to czy blacha z puszki po piwie nie będzie za gruba? Mam też 0,1mm mosiądz. Albo oszukać temat i tylko powiercić dziury w imitacji osłony która jest na modelowym tlumiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Wysłać Ci pocztą? Mam zdaje się cusi takiego . Wprawdzie do wersji c (myślę,że do f też pasuje) ale wygląda tak samo i na pewno lepsze od samoróbki. Jedynka by pasowała do twojego. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 http://img64.imageshack.us/img64/2922/dsc06884i.jpg Przepraszam tam coś źle skopiowałem. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Dzieki. Sprawdź priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Niemieckich figurek rozumiem, że nie dajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Nie, nie tym razem. Ale zostawię ich sobie na jaką inną podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Jak myślicie, czy wystarczy tylko dorobić blachę z otworami i zamontować na tłumiku, czy też coś trzeba zeszlifować.... Zeszlifować imitację blachy i dać trawioną blachę, nawiercanie nic nie da -efekt będzie marny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie, nie tym razem. Ale zostawię ich sobie na jaką inną podstawkę. Nie ma sensu, ich jakość to coś strasznego, niestety tamiya nie produkuje pięknych figurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Zeszlifować imitację blachy i dać trawioną blachę, nawiercanie nic nie da -efekt będzie marny Będzie blacha dzięki uprzejmości kolegi GrzesiekW Nie ma sensu, ich jakość to coś strasznego, niestety tamiya nie produkuje pięknych figurek. Ok pójdą na trening malownia figurek. Na ten moment i tak nie mam pomysłu gdzie ich wpakować - w każdym razie nie tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Będzie blacha dzięki uprzejmości kolegi GrzesiekW No już mi tak nie kadź.To nie uprzejmość a modelarski obowiązek . Też sobie tak ćwicze malowanie okaleczonych figurkach. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Szperając po internecie odnośnie mojego modelu Pz II, znalazłem taką stronkę zawierającą ten czołg w 3D. Co do zodności z historią wydaje mi się, że jest. Może sie przyda. http://www.exchange3d.com/HTC-FLYER/prod_29981html#preview Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Ciekawa ta stronka. Still Water Vallejo w fazie testów. Jako że zestaw Tamiya jest tani, a co za tym idzie oszczędny w plastik zamaskowałem więc otwory pozostałe po tłoczeniu górnej części pancerza. Zdjęcia z przed i po tym zabiegu. Teraz jeszcze tylko kilo szpachli i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 U mnie takie same części były w zestawie . Napisz jak się sprawdza still water - może mi się przydać do dioramki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Test Still Water Vallejo uważam za pozytywny. Będe go dawał do lamp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi