Skocz do zawartości

ASU-85 Mod.1956 1:35 Trumpeter (01588)

Krisownia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No i zgadza się... praktycznie na każdym modelu gdzie są zrobione jakieś spawy wygląda to przyzwoicie... ewentualnie można dorabiać tam gdzie ich nie ma a powinny być

Tak dla przykładu na pierwszym zdjęciu które zamieścił kolega Gerd

Widoczny spaw na pewno ma przetop i na pewno będzie trzymał konstrukcje (w końcu to nie jest spawanie półek sklepowych tylko czołgów tu chodzi o bezpieczeństwo załogi) ale jeżeli spaw był kładziony przez spawacza ręcznie to sory winnetou ale facet gdzieś się śpieszył... pistolet spawalniczy był ciągnięty zbyt szybko czego efektem są te wszystkie rowki na całej długości spawu. Lico spawu powinno być... powiedzmy gładkie jak pupcia niemowlaka żadnych wgłębień... dopuszczalne są ewentualnie tak zwane "jeziorka spawalnicze" ale o tym już nie będe was przynudzał

Tyle że przy modelarstwie to już można by powiedzieć że to jest zwykłe czepialstwo

Pozdrawiam

Twitch- ja nie pisałem o technologi spawu i sztuce kładzenia takowego a pisałem o szerokościach tych spawów, Spaw boczny płyty czołowej ma w oryginale z 2,5cm gora 3cm a na modelu mi wygląda ze ma co najmniej 3mm. Tak samo spawy wokół tylnych klap Na modelu maja co najmniej 2mm a w oryginale to generalnie jedno pociągniecie elektroda(wiem wiem -jedna elektroda można robić rożnej szerokości spawy-tez troszkę mi się zdarzało spawać).

No i zgadza się... praktycznie na każdym modelu gdzie są zrobione jakieś spawy wygląda to przyzwoicie... ewentualnie można dorabiać tam gdzie ich nie ma a powinny być.

Na moje oko na modelu wyglądają zupełnie przyzwoicie, u siebie nie zamierzam ingerować...

Amen po dwakroć.

Mały dodatek na temat polskich ASU. Te kilka wozów z 27 pz w Kłodzku, miało służyć do nauki jazdy, ale w praktyce nie wykorzystywano ich do tego celu. Stały więc sobie grzecznie i cichutko w parku, aż w końcu pojechały do huty w Ozimku.