Skocz do zawartości

M 18 Hellcat AFV 1:35 po latach

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku kilka zdjęć z rozpoczętego już modelu. Hellcata dostałem w październiku 2010 roku na urodziny i jest to pierwszy model zrobiony przeze mnie po kilku dobrych latach przerwy. Na nowo stosuje stare techniki, uczę się nowych. Jest to bodaj dwunasty model w tej skali, nawiązujący do D-Day, jakie wykonałem. Poprzednie robiłem jako czyściochy, potem zacząłem eksperymentować z postarzaniem itp. Oceńcie, jak to wygląda:

a3ea3ff1d63e8114med.jpg

498cd40f004b13aamed.jpg

f85b43f9d48b37b6med.jpg

1621e62306936f4cmed.jpg

9384dbb6a8eaaf77med.jpg

51a98f1f770d0562med.jpg

8ebb7b3a738d52b1med.jpg

fea33e0dde7dd494med.jpg

34c6616b5800e695med.jpg

e7d4393042bc19b0med.jpg

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bazyl, dzięki. Cykałem małym Canonem Powershot'em, zdjęć robić za bardzo nie umiem, ale żona namawia mnie na soczewkę do jej aparatu. Tylko jaką?

Też robie power shotem. Napierw ustawiam ręcznie balans bieli. Spróbuj nstępnym razem zlikwidować ten cień. I daj jednolite tło - lepsze jest ciemne, ale jak nie masz to białą kartkę. Zdjęcia będą lepsze. I spróbuj je robić "od strony" lampy - tak jak nie robi się zdjęć pod słońce.

Kurde, linki z picassa nie powodują otwarcia konkretnych zdjęć w pełnym rozmiarze. Na fotosik skazany jestem:

737d8caa7aa0ce1cmed.jpg

• 7 months later...

Robił któryś z Kolegów taki zestaw: http://www.exito.sklep.pl/pl/p/MINIART-35126-135-U.S.-Tank-Crew/10831 ? warto te pieniądze na niego wydać? Czterech figurantów mam zamiar obsadzić jako załogę w M18

Figurki zawsze dodają uroku modelowi. Mi nie wychodzą najlepiej, ale mimo to będę próbował. Nie wiem jak z ceną w innych sklepach, ale miałem figurki z Miniartu i wyglądają spoko.

• 6 months later...

"Zaskoczyło mi" na dokończenie tego modelu, więc mały update:

czy koło napędowe powinno "nachodzić" na pierwsze koło, jak na zdjęciu?

IMG_2499.JPG

pojazd miał obudowę przekładni koła napędowego połączoną sztywnym drążkiem z ramieniem wahacza pierwszych kół jezdnych: prawdopodobnie powodowało to ciągłe napięcie gąsienicy w czasie jazdy.

przyklejenie koła z prawej strony nie powoduje już takiego zbliżenia z pierwszą para kół jezdnych:

IMG_2506.JPG

Zostawić to?

Zdjęcia archiwalne pokazują ten detal jak u Ciebie z prawej strony(nie zachodzą na siebie,a nawet jest przerwa),prawdopodobnie źle lub za słabo wkleileś oś(wachacz) koła a ten element wymaga uwagi sklada się z kilku części.

73147398566625853320.jpg

a tak to wygląda w oryginale

65882697521662939177.jpg

a tu lewa strona.Jeśli masz możliwość poprawienia to zrób to.

Najgorsze jest to, że gąska z zestawu jest już strasznie napięta. rozetnę to koło napędowe, delikatnie obrócę jego części wokół ośki i skleję, żeby piwoty wskoczyły w zęby obręczy, powinno to dać 2-3mm luzu

jest jeszcze opcja opuszczenia go na wahaczach, czyli przerabianie zawieszenia na 10 kołach... na szczęście są dwa zapasowe wahacze w zestawie

Jeszcze jedna uwaga: kółka podtrzymujące po PRAWIDŁOWYM sklejeniu wg. instrukcji nie są w jednej linii ze szparą na grzebień gąsienicy w kołach jezdnych

Koledzy, a czy któryś z was nie próbował jakoś naciągnąć tych gąsienic, nad parą czy innym cudownym sposobem? Po kolejnej przymiarce gąski nadal są bardzo napięte, a koła napinające dotykają ostatnich kół jezdnych, z obu stron.

• 3 months later...

Odsmażam amerykańskiego kotleta - suche pastele firmy Renesans, na White Spirit lub bez:

IMG_2980.JPG

grzebienie jeszcze przetrę srebrną pactrą

IMG_2983.JPG

Kadłub od góry też lekko wypastelowałem:

IMG_2984.JPG

Osiągnięty efekt bardzo mi się spodobał, bo tanim kosztem i chyba dość realistycznie. Boki kadłuba, płyta czołowa i tylna będą jeszcze dodatkowo pokryte pyłem z pasteli i na to wszystko położę matt. na wieży mam zamiar zrobić to samo, tylko bardziej delikatnie. na płytę nad silnikiem racje żywnościowe, więcej zdobycznych kanistrów i może w końcu wyprodukuję jakąś plandekę czy coś